Dumt att inte ha barnförsäkring till barnen

Häromdagen såg jag en diskussion i en föräldragrupp på Facebook som jag tyckte var väldigt provocerande så därför valde jag att sluta läsa. Diskussionen handlade om man skulle ha barnförsäkringar till sina barn eller inte. Jag tycker det är lika självklart som hemförsäkringen så därför tyckte jag att det var väldigt provocerande när föräldrar argumenterade emot med argument som “man kan inte skydda sig mot allt”, “vad spelar försäkringen för roll vid en kärnkraftsolycka?” eller “försäkringsbolag vill bara ha massa pengar”. Det kallar jag för UNDANFLYKTER! Det är väl klart att man försäkrar det viktigaste man har?

Våra barn har den bästa barnförsäkringen och den kostar 220 kr/mån per barn. Den försäkringen täcker mer än vad man tror, till exempel så fick vi ut 4400 kr för att jag var hemma med Lucas efter hans halsmandeloperation. Men den täcker även viktigare och jobbigare saker som allergier, astma och celiaki – då kan det röra sig om flera hundra tusen kronor! Eller till exempel när ett barn ramlar och slår sönder en tand, då kan barnförsäkringen vara väldigt viktig.

Jag förstår såklart att man inte kan försäkra sig mot allt, men man måste tänka på vad man väljer bort, särskilt om ekonomin är knackig för då kanske man inte klarar av smällen som det blir om ens barn blir sjukt eller skadar sig – är man rik så kanske man klarar sig utan försäkringar… eller vad vet jag? Jag utgår från att alla föräldrar vill sitt barns bästa, men jag tycker ändå att det är dumsnålt att inte försäkra sina barn. Vad tycker ni?

Foto: Wanderings

Relaterade Inlägg

28 Kommentarer

 1. Liselotte

  Ja, det där är det inget snack om! Tänker som du, man vet aldrig vad som händer, och om olyckan är framme är det en trygghet att vara försäkrad.

  Svara
 2. Caroline

  Självklart! Vi kämpar som galningar med att få en okej barnförsäkring på vår tjej som ses som ett “problembarn” trots att hon bara haft de vanligaste nyfödd-problemen man kan ha. Hon fick freyka-kudde pga höftledsluxation vid 2 veckors ålder och hade den i 6 veckor. Blev av med den utan anmärkning. Hon är nu 16 månader och vi försöker fortfarande få bort det undantaget…. hon föddes också med kort tungband som åtgärdats av expert i Holland (pga vården i Sverige kan inte klippa ordentliga diamantklipp) bekostat ur egen ficka. Det försöker vi också få bort, fortfarande… eller att hon medicinerats för reflux, som typ jättemånga små bebisar har…. vi kämpar oss blå för att få bort alla undantag som de inte vill ts bort trots att vi har en helt frisk tjej, bara för att det ÄR viktigt med en bra försäkring! Självklart!

  Svara
  • Sabine

   Men va.. Menar ni att försäkringsbolaget inte vill försäkra er dotter pga att hon hade höftledsluxation och inte kunde räcka ut tungan? :/ Min dotter föddes också med höftledsluxation och hade frejkabyxa under sina första 7 veckor. Hon är försäkrad utan problem från nåt håll. Eller är det jag som missförstår er?

   Svara
   • Caroline

    Du har rätt, eller det är inskrivet undantag i hennes försäkring så hon ÄR försäkrad men vi kämpar för att få bort undantag för refluxen, höfteledsinstsbiliteten och vad-det-nu-skulle-kunna-vara-som i framtiden orsakas av hennes korta tungband.

 3. Lisa från Skåne

  Vi har också haft våra barn försäkrade. En .av våra flickor är ramlade som sexåring i källartrappen och skadade två av sina tänder. Eftersom hon var försäkrade gällde den tills hon var 25 år och dem räknade med att alla tänder hade kommit då. Som tur var blev det aldrig några problem för henne. Så visst ska barnen försäkras .

  Svara
 4. Johanna

  Jag ringde från BB för att skaffa försäkringen och jämförde nogrant allt som gravid. Barnförsäkring borde typ vara lag… så viktigt.

  Svara
 5. Sanna

  Min dotter hade barnförsäkring sina första år i livet, men när hon var upp emot 2 år blev min ekonomi mycket sämre. Jag valde att prioritera bort den under några år, och det var inte först förrän hon var i skolåldern som jag tog tillbaka den. Nu i efterhand känns det otroligt dumt, men samtidigt är jag otroligt tacksam att hon klarade sig under de åren hon var utan och att hon nu har fullt skydd. I dag känns en barnförsäkring för min dotter som A och O, och jag skulle ALDRIG någonsin välja att ta bort den igen.

  I dag har jag dessutom tecknat en liv och personförsäkring på mig själv. Det är något som jag har insett är otroligt viktigt särskilt då jag är ensamstående. Om det värsta skulle ske med mig i förtid, så vill jag lämna så mycket skydd det bara går till dottern att bära med sig genom livet. Det känns extra viktigt när hennes pappa har valt ett liv utan henne.

  Kram Sanna

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Det är inte alltid lätt att veta vad man ska prioritera heller. Bra att du tog tillbaka den i alla fall, det är nog inte alla som gör det. Bra också med en ordentlig försäkring på dig själv särskilt eftersom pappan inte finns med i bilden. Kram!

   Svara
 6. Nina

  Vi försäkrade båda mina barn redan på BB, det var självklart för oss. Visst att man inte kan försäkra sig mot allt men man kan försäkra sig mot rätt mycket genom att ha en barnförsäkring. Det kan hända olyckor och då kan en försäkring förenkla livet för ens barn.

  Svara
 7. Jennifer

  En hemförsäkring täcker ju materialla skador och sådant som går att ersätta ekonomiskt. Det jag kan tänka mig att “försäkringsmotståndare” menar är att pengar aldrig kan ersätta barnet och barn har gratis vård i Sverige. Men pengar underlättar och blir barnet sjukt innebär det ju en massa ekonomiskt bortfall också och då kan det vara superbra med en försäkring som täcker upp det.

  Jag har självfallet en barnförsäkring på mitt barn och har även en på mig själv (mamma tecknade den när jag var liten och den räcker i 6 år till, tills jag är 29 år!). Jag har sammanlagt fått ut 150 000 kr på min barnförsäkring i vuxen ålder vilket bland annat gjorde att jag kunde ta mig ifrån en tung sjukdomsperiod, flytta hemifrån och starta upp ett välmående liv. Så visst att pengar inte kan ersätta skador och sjukdomar, men jäklar vad det kan underlätta för att komma på fötter igen eller unna sig något mitt i allt helvete!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja, så är det nog, men det känns också som en undanflykt att slippa prioritera det. Jag har samma undanflykter med vissa försäkringar så tex tog det väldigt lång tid innan jag och Jair skaffade livförsäkringar. Men barnen har vi alltid prioriterat.

   Wow! Din barnförsäkring kan ju varit ditt livs räddning då!! 🙂 vilken tur att din mamma tecknade den!

   Svara
   • Jennifer

    Skandias barnförsäkring tecknade hon åt mig när jag föddes 1994. Skandia har dock ändrat försäkringarna och bytt bolag förra året och i samband med det förlängt till 29 år, tidigare var det 25 år 🙂 Vet inte om det bara ändrat på dom “gamla” eller om det även gäller nyteckning.

  • Emma - På Smällen!

   Jag har TryggHansas barnförsäkring med högst ersättning och något extra tillägg som dom hade. Minns inte riktigt var det var för tillägg, kan det varit livförsäkring eller nåt som man fick lägga till? Vi tog i alla fall allt som dom erbjöd. Vi betalar på årsräkning men det är cirka 220 kr i mån per barn.

   Svara
 8. Elin

  Jag har ingen försäkring på mina barn och inte mig själv eller sambon heller. Jag bryr mig inte så mycket om det. Det är stor risk att jag aldrig använder den. Vi har ett “kris sparande”. Som ska upp till minst 50.000kr och sedan sitta där ifall det händer nått. Tror mer på sånt. Händer något har jag pengarna kvar.

  Svara
 9. Anna

  En fråga då från en som inte har försäkring för barnen… pengarna man får ersatt vid “normala” olyckor, alltså inte det allra värsta som kan hända, överstiger den summan det man betalar för försäkringen? Om inte så känns det ju oekonomiskt att ha försäkringen. Sparar istället mina pengar för att använda i oförutsedda situationer.

  Svara
  • Annika K

   Barnet får ersättning för sjukhusvistelser, föräldrarna likaså, tandvård, ersättning vid diabetes o andra allvarliga sjukdomar.
   Osv osv osv

   Men det är ju frivilligt

   Svara
   • Anna

    Ja men min fråga kvarstår. Får jag tillbaka de pengar jag betalar in varje månad vid en eventuell olycka/sjukdom? Och just tandvård är gratis för barn och ungdomar rätt högt upp i åldrarna numera.

   • Emma - På Smällen!

    Det är svårt att svara på din fråga om man inte har varit med om så mycket. Men om nåt av barnen skulle få tex en allergi, astma eller bestående sjukdom så kan du ju få tillbaka mycket mer än du betalar in under hela deras livstid! Vi har nyttjat vår försäkring två gånger, ena gången vid Lucas operation och då fick vi 4400 kr för att vi vabbade 4 dagar och det räcker till att betala 20 månader av försäkringen så ja, där fick vi verkligen igen pengarna. En annan gång fick vi 1200 kr för att vi var tvungna att stanna på sjukhus över natt. Vanliga förkylningar och sånt som inte innebär sjukhusvistelse över natt eller men får man inget för. Olyckor får man för om det blir bestående men, vanprydande ärr eller men i framtiden och det är det som är allra viktigast. Tänk till exempel om ditt barn ramlar och slår en tand så illa så att det blir problem i vuxen ålder, då kan du behöva korrigera även när tandvården inte är gratis längre. Tänk också på att bestående skador eller sjukdomar hos barn är något som barnet ska leva med resten av livet – en ekonomisk ersättning från en försäkring kan göra skillnad för barnets välmående och framtid i vuxenlivet. Så resonerar jag i alla fall 🙂 kram!

  • Jennifer

   Jag har haft en barnförsäkring sedan jag var nyfödd (är 23 år nu) som min mamma hittills har betalt ca 55000 kr för under min livstid. På min försäkring har jag sammanlagt fått ut 150 000 kr så i mitt fall har det ju varit väldigt värt. Har bland annat varit för sjukhusvistelser, sveda och värk, fula ärr osv. Det gäller ju att nyttja försäkringen, anmäla allt och se vad som gäller. Det många glömmer är ju att meddela försäkringsbolaget om skador, olyckor och sjukdomar och därmed inte får några pengar. Dom kommer ju inte och knackar på dörren med ett pengakuvert direkt utan det ligger ju en del jobb i att anmäla också!

   Svara
   • Emma - På Smällen!

    Gud vilken tur att din mamma har försäkrat dig och vad bra du fick ut såpass mycket! Vi har fått ut 5600 för Lucas hittills, inget för Isadora och jag hoppas såklart att inte barnen drabbas av något men om det händer något så känns det tryggt att dom är försäkrade och att dom får bra med pengar i så fall. Ja, man måste komma ihåg att anmäla och gärna kolla upp emellanåt vad försäkringen täcker 🙂

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här