Okategoriserade

Du kan amma här!

Ja det tycker jag! Jag tycker att alla mammor ska kunna amma var dom vill. Jag fattar inte vad grejen är när andra tar illa upp. MEN, ibland tycker jag att det går till överdrift på internet. Bara för att man kan amma överallt behöver man inte lägga upp bilder över hela fb på bebis som äter… Eller?

Jag tog knappt några bilder alls när Lucas ammade när han var liten, det känns som jag kommer ångra det en dag… Men jag kommer aldrig ångra att jag inte la upp en massa tuttbilder på bloggen. Anledningen att jag inte tog så många bilder när Lucas ammade var för att jag tyckte att det var för privat att fota. Jag ammade inför allt och alla på alla möjliga platser men jag ville inte fotas, det kändes konstigt. På nåt sätt gick min gräns där.

Och det är bara en enda gång som jag kände att det inte var helt ok att amma. Det var på min mormors slöjdförsäljning. Jag frågade mormor om det gick bra att amma där bakom hennes försäljningsbord eller om jag skulle sitta nån annanstans. Min mormor tyckte nog att det var helt ok, men jag frågade för att jag inte ville hämma hennes försäljning. Vissa kanske inte vill gå fram och titta på halsbanden som min mormor sålde om jag satt där och ammade… En annan kvinna som också sålde på slöjdmässan tyckte att jag skulle sätta mig i provhytten precis intill mormors försäljningsbord. Hon var bestämd med sin åsikt, att amningen är nåt mellan mor och bebis. Jag som var osäker, precis nybliven mamma (Lucas var kanske 6 veckor), satte mig i provhytten. Det kändes inte alls kul! Det kändes som jag gick och gömde mig. Och varför? Jag ville inte gömma mig. Och eftersom Lucas ammade så ofta fick jag gå till provhytten många gånger och på nåt kändes det nästan lite skamset att amma när jag kände mig tvungen att gömma mig. Jag sa aldrig till min mormor hur jag kände (så det är inte min mormors fel!) för jag var osäker på vad som var rätt och fel. Jag var ju nybliven mamma… Nu vet jag hur jag känner och nästa gång kommer jag kanske gå iväg från försäljningsbordet, men jag kommer inte sätta mig i en provhytt helt ensam!

Men för att återkomma till det där med att det har gått till överdrift på internet… Det finns en grupp på Facebook som heter Du kan amma här där mammor lägger upp alla möjliga, helt ocensurerade bilder på när dom ammar på alla möjliga platser. Jag tycker om idén med fb-gruppen och alla modiga mammor ammar på alla möjliga platser. Men när jag kikade igenom bilderna så kändes det som att den ena var värre än den andra. Nästan som om dom tävlade om vem som hade den mest bisarra bilden! Jag tycker att amning ska vara nåt vackert, men en del av bilderna var osmakliga! Varför tar man såna kort? Exempelvis en bild när mamman bajsar och ammar samtidigt? Vad vill hon säga med det? Eller en mamma som berättar att hon var på bostadsrättsföreningens styrelsemöte och 2-åring står på bordet och i knät med rumpan i vädret och ammar hejvilt under styrelsemötet? Man ska kunna amma överallt enligt mig, men snälla lite hyfs måste det finnas. Precis som att man äter med stängd mun och sitter stilla på stolen under tiden man äter middag. Dom på det där styrelsemötet måste haft supersvårt att koncentrera sig! Jag tycker det är synd att det ska gå till sån överdrift. Jag förstår att folk blir anti när mammor gör på det här sättet. Men samtidigt så tänker jag, att om man ska kunna göra skillnad så måste man ibland gå till överdrift för att få igenom en liten skillnad… Typ som feminister, dom är ofta överdrivna, men många gånger så har dom faktiskt hjälpt till att göra skillnad i samhället.

Vad tycker ni? Ska man kunna amma överallt? Och när går det till överdrift?

20140428-151103.jpg

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.