Det som ser äckligt ut är smaken

Lucas började granska all mat med millimeters noggrannhet för ungefär ett år sen. Det började med att det var en fläck på bananen och sen hittade han nån svart fläck på brödet och tillslut protesterade han mot allt som avvek och skulle till och med peta bort hela skalet på köttbullarna eftersom alla små “knoppar” som stack ut “hängde” enligt honom. Han sa att han inte ville äta “det som hänger” och om jag lät honom peta bort knopparna så tog det evigheter att äta. Han satt och noppade varje köttbulle med naglarna och kastade iväg nopporna i luften. Sen upptäckte han att gröten hade röda prickar och då var det inte heller bra, men då fick jag en idé. Jag förklarade att det var dom röda prickarna i gröten var jordgubbssmaken (vilket är helt sant) och det var dom som gav gröten den goda smaken. Om man tar bort dom röda prickarna så smakar inte gröten gott längre. Lucas såg först lite frågande ut, men han köpte det ganska snabbt och efter det så har det blivit mycket lättare att få honom att äta. Jag säger nämligen att allt han tycker ser äckligt ut eller är skeptisk till, är den goda smaken.

Om detta hade varit för ett år sen så hade han aldrig ätit en banan som har en svart fläck. Det är inte ens säkert att han hade ätit en banan även om den inte har en fläck för nu har han upptäckt dom små svarta prickarna i mitten på bananen. Han frågar mig ofta om dom prickarna och jag svarar bara lugnt att det är dom som har bananens goda smak och då äter han nöjt. Det här är nog min bästa vita lögn. Den har räddat mig många gånger 🙂

Har ni något tricks för att få era barn att äta något som dom är skeptiska till?

Fotograf: www.wanderings.se

Relaterade Inlägg

8 Kommentarer

 1. Caroline

  Våra barn är inne i en period där INGET är bra, det spelar ingen roll om jag gör deras favoriträtt, det är ändå något fel, tex att pannkakan har fläckar (om någon vet hur man gör jämna gyllenbruna pannkakor utan fläckar, hojta) Men nu har vi börjat säga att alla måste smaka på allt som finns på tallriken. Serveras gryta, potatis och grönsaker, ja då får man smaka på både grytan, potatisen och grönsaken. Smakar man inte varje dag, ja då får man inget lördagsgodis. Det har hittills funkat, dom är villiga att göra mycket för dom där godisbitarna 😉

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hahaha!! Alltså om du fixar att göra pannkakor utan fläckar så får du ta patent på det för det är fasiken uppfinnarstatus på den. Haha! Bra tips!! Vi kör ofta så men med iPad:en. Och så brukar jag hitta på olika superkrafter som man får av olika grönsaker, t.ex. se bra, se bra i mörker, se långt, hoppa högt, springa snabbt, klättra bra….. Jag tror vi har prickat av alla superkrafter utom att flyga för den superkraften finns inte på riktigt har jag förklarat. Alla sätt är bra utom dom dåliga 🙂

   Svara
 2. Johanna

  Min dotter är bara 10månader gammal men hon är inne i en lååång period då hon helst inte vill äta alls, förutom tutte och klämmis. Tills för ett tag sen tog jag det med ro, läste att de flesta barn är så till och från. Men nu har min mamma börjat tjata (utan att mena något illa) och undra varför barn nu för tiden inte vill/ kan äta riktig mat. Som om det är skillnad på barn förr och nu.
  Någonting gör vi nog skillnad, jag undrar om man tvingar på smakportioner alldeles för tidigt och försöka utöka till större portio er.
  Skulle jag helamma mitt barn som är 10månader nu så skulle bvc gå i taket.

  Men apropå din vita lögn så var den genial! Tänk om det fanns en bok “vita lögner – tips och tricks med barn”, där alla bra tricks är samlade. Den kan man behöva!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Tror du verkligen att det är nån skillnad? Det tror inte jag. Om jag går till min egen familj så åt jag, min lillebror och min mamma alltid väldigt dåligt när vi var små. Jag tror inte att det är nån skillnad. Jag tror detta är individuellt.

   Hehe! Ja, det hade varit en grym bok! Skulle kanske försöka författa en sån haha!

   Svara
 3. Marie Alvas mamma

  Bra tips. Här har vi problem med att minsta lilla prick är peppar tex prickarna i bananer. Ska testa ditt tips med den goda smaken.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här