Okategoriserade

Det där med att äta själv…

Jagg skrev ett inlägg igår där jag undrade hur man gör för att få sitt barn att börja äta själv. Jag fick flera stödjande svar och det är absolut inte så att jag känner stress. Men jag hade föreställt mig att Lucas skulle börja äta själv ungefär nu. Han har till och med små äta-själv-bestick från Bambino men jag tvivlar starkt på att han kommer äta med dom så vi har inte ens provat. Jag stressar inte med något för jag är säker på att alla barn så småningom börjar äta själva, men det vore ju kul om vi kunde hjälpa honom lite på traven. Dessutom hade jag föreställt mig att ett vanligt dagisbarn kan äta själv och Lucas kommer ju snart börja på dagis. Än finns det tid kvar och mycket kan hända på 5 månader i ett litet barns liv men ändå…

Jag fick några kommentarer på inlägget som jag gärna vill svara på även om det kanske inte är direkta frågor.

Hej hej! Varför måste han äta själv? Det känns som att du pressar dig själv till att allt ska vara ”perfekt” Låt istället tiden ha sin gång. Jag var precis som du med mitt första barn. Min äldsta dotter började dagis lika tidigt som Lucas och hon vägrade också äta själv. Min syster sa att jag måste få henne att börja äta själv innan hon började dagis. Jag fick panik för att hon vägrade. Hon började dagis och jag var jätteorolig för att hon inte skulle få i sig mat. Efter första veckan efter inskolningen så fick jag inte mata henne längre De lär sig snabbt på dagis så ta de lugnt du. Mata på du.
…Du är världens bästa mamma till Lucas.

Svar: (Jag klippte lite i din kommentar för att den skulle passa in i inlägget och så att det inte skulle låta som kritik, hoppas det var ok 🙂 ) Nej allt behöver absolut inte var perfekt! Jag blir irriterad på mammor som försöker verka perfekta med sina liv, ingen är perfekt! Våra liv är inte perfekta men vi har det bra och vi är lyckliga och det är det som räknas. Lucas behöver inte lära sig allt på samma gång. Många bebisar i hans ålder kan redan gå, men det bryr jag mig inte ett skvatt om. Alla bebisar lär sig gå nån gång, det avgör inte vår sons framtid. Om han däremot blir jätteduktig i skolan när han blir äldre så kommer jag vara mallig som få 😛 Men lära sig gå det gör alla så småningom och när han gör det kommer jag vara en stolt mamma även om han inte gör det tidigt. Det spelar ju ingen roll egentligen!
Men, anledningen till att jag skrev inlägget var mest av nyfikenhet. Jag skulle tycka det var jättespännande och roligt om Lucas ville börja äta själv och jag vill absolut inte hämma honom. Det var helt enkelt därför jag skrev inlägget och frågade er 🙂

Jag fick en fråga också som jag tänkte svara på.
<Brukar han stoppa saker i munnen typ sånt som han hittar på golvet , smulor, småsten, osv ?
Svar: Ja, han stoppar nästan ALLT i munnen utom mat! Jag fattar verkligen inte varför! Jag tyckte att han borde stoppa mat i munnen om han var hungrig men det gör han inte! Han är en sån knäppis! Nu när jag tänker efter så är det kanske lite större grejer han brukar stoppa i munnen. Typ leksaker och ibland papper eller kartong. Riktigt små saker som stenar och smulor stoppar han kanske inte munnen… Kan det vara därför? Behöver han kanske hålla i större saker? Han äter ju majskrokar utan problem…

20140312-212154.jpg
Den här skrutten tycker mest om att äta från mamma och pappas händer 😛

5 Comments

 • Sofie

  hej igen! Ja de var inte meningen att det skulle låta som kritik =) Jag älskar din blogg och ditt sätt att skriva. Jag menade såklart bara att ge tips. Jag har lite svårt med att få det att låta rätt när jag skriver. Självklart så är man ju nyfiken och jämför mycket med andra.

  Likaså det jag skrev om amningen är också för att det var till slut det som fungerade för mig. Jag försökte jättelänge att sluta och mådde dåligt av att ingenting fungerade. tills jag fick det rådet av en vän, att låta pappan ta över. jättekram till dig.

  Kram

 • josefin

  Nu är min son bara 7 månader men vi har blivit rådda att ge honom mat i stavar, som sticker upp ovanför handen om han håller i hela biten(om du förstår vad jag menar).. Min son älskar det och äter gärna själv men det tog några dagar för honom att förstå att han skulle äta det istället för att leka med det. Exempel kan vara kokta morotsstavar, kokt broccoli/blomkål, stavar av ost, päron, äpple, melon eller vitt bröd med lite smör skuret i stavar. Äter Lucas majskrokar bra så kanske du är inne på rätt spår att han vill ha större saker att äta.

 • Emelie

  När de börjar dagis lär de sig jättefort av att se hur de lite större barnen gör. De flesta kan inte alls äta själva när de börjar! Min lilla var 1,5 år när hon började och herregud vad hon utvecklades fort när det gällde bordsskick och mat.

  Prova ge honom en korv i handen eller så, då kan han sitta och gnaga lite kanske 🙂

  Kram!

 • Linda

  Jag lägger ibland fram en gaffel eller sked från Tupperware som är designad för små barn. A har inte motoriken för att få upp mat på den än men han petar i tallriken ibland och om vi sätter på en matbit stoppar han gaffeln i munnen och äter den. Så jag tror inte det är fel att introducera bestick. Man kan ju ha var sin om ni vill mata samtidigt som L tränar

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.