Den starkare kortisonkrämen hjälpte inte heller

Igår ringde jag till BVC där Isadoras behandlande läkare finns för att fråga om hennes kortisonkräm, Emovat. Vi har fått en ordination på 5 dagar och därefter nedtrappning av behandlingen under 9 dagar. När jag läser på FASS står det att krämen ska användas med stor försiktighet på barn, normalt inte mer än 7 dagar. Jag ville fråga om det, men också prata om att vi inte märker någon skillnad sen vi började använda krämen. Igår var det 4:e dygnet sen vi började med krämen och då borde vi märkt skillnad om den fungerade, men det har vi inte gjort. Visst, prickarna läker långsamt, men inte snabbare än med Mildison som vi hade förut. Dessutom så vaknade hon på morgonen och grät om att få smörja in sig eftersom prickarna kliade så mycket. Vi har alltså varken sett effekt på kliet eller på läkningen när vi använt den starkare kortisonkrämen.

Jag fick prata med en sköterska som sa att då fungerar inte kortisonet eftersom det är något annat som är problemet. Hennes förslag var att ta en paus och låta huden vila ett par dagar och sedan behandla med Kortimyk som är en kortisonkräm som även är svampdödande. Hon menade på att det kan vara svamp i såren och att det är därför det kliar ändå. Men nu är jag inte beredd att testa mer på min dotter så jag bad om en läkartid för att få en remiss till hud. Jag vill veta vad det är hon har och få en diagnos på det – det kan jag väl kräva? Är det någon som vet vad för undersökningar som man kan förvänta sig hos hudläkaren? Finns det tester man kan ta eller tittar dom också bara på prickarna och gissar på vad som kan hjälpa?

Jag är livrädd för att problemen ska eskalera om vi slutar smörja henne. Just nu har vi ganska bra kontroll över prickarna och med lite tur kanske dom försvinner om några veckor, men helt utan lindring för kliandet kommer aldrig gå så nu har jag beställt Tea tree essential oil och sheasmör som jag har fått tips om från er läsare. Tea tree olja ska vara väldigt bra mot kliande insektsbett och ha god läkningsförmåga. Sheasmör påskyndar också läkningen och är anti-inflammatorisk, bakteriedödande och går att ta direkt på sår och torr hud. Jag är väldigt tacksam att det finns så många som engagerar sig och kommer med tips på saker som kan lindra och hjälpa Isadora. Jag kan inte testa allt samtidigt, men jag lyssnar på er och tar till mig. Hoppas detta hjälper nu!

Relaterade Inlägg

17 Kommentarer

 1. Ina

  Har ni kollat skabb? Har en kompis som hade liknande symtom under lång tid. Kliande prickar som blev bättre och sämre i omgångar. Hud läkaren kom tillslut fram till att det var skabb. Mvh ina

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Usch vad äckligt, kliar över hela kroppen nu när jag läste om det! Prickarna ser ju ut ungefär så, men jag tycker det är konstigt att ingen annan har blivit smittad i så fall. Vi har ju allihopa närkontakt med Isadora, både mycket och länge och Italien sov vi alla fyra tillsammans…

   Svara
 2. Caroline A

  Ja kräv att få komma till hud. Det skulle jag med gjort. Ni har inte så det går att skicka en egen vårdbegäran?

  Svara
 3. Anke

  Vår dotter har atopisk eksem och BVC och vårdcentralen gissade sig också fram till vad som kan hjälpa och hur det ska smörjas så till slut skrev jag en egenremiss till hud. De bekräftade att det är atopisk eksem och uppdaterade smörjschemat och vi fick en del broschyrer och fick gå en eksemskola. Så det är klart skillnad att komma till en specialist.
  Förresten så har även vi fått Emovat och nu är det ju så att hon har eksem som antagligen inte Isadora har men vi har smort med Emovat ett halvår så att säga ”den får inte användas på barn mer än en vecka” är inte alltid rätt.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Men åh vad skönt att höra! Du anar inte hur lättad jag känner mig!!!

   Jag ska träffa läkaren igen på tisdag. Jag kommer be om en remiss. Om hon inte skriver en så gör jag det på tisdag. Om hon har känslig hy eller atopisk eksem så vill jag veta det och vill också ha lite mer hållbar information. Nu känner jag mig ganska vilsen för jag tycker inte det dom säger stämmer eftersom det inte blir bättre av behandlingarna…

   Svara
   • Anke

    Nä men precis så kände jag också. Jag ville veta hur jag ska agera och om det verkligen är okej med kortison, speciellt en starkare sort som Emovat. Men som hudläkaren sa – har man eksem är kortisonsalva ens bästa vän. Dock tror jag inte att Isadora har eksem. Hoppas ni får hjälp snart!
    Ett tips om du skriver egenremiss förresten – bifogar bilder och skriv så utförligt som möjligt.

   • Emma - På Smällen!

    Ja, jag läste till och med en hel broschyr om kortison och känner mig inte lika nojig längre. Jag hade ingen aning om att kortison är ett naturligt ämne i kroppen och att det är jättefarligt att inte ha det i kroppen. Tack! Jag gör det om vi inte får en remiss dit nu på tisdag.

 4. Joanna

  Tänker högt (då Ebba också fått några slags utslag) och vi har baddat med asollösning för att lindra klådan och torka ut dem. Jag pratade med bvc som trodde det var svinkoppor men de sitter inte på de ställen svinkoppor “ska” sitta på. Jag har varit livrädd för vägglöss! Men jag tror att det är någon allergisk reaktion på myggbett…

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Samma som Isadora då! Hennes prickar sitter ju inte heller som svinkoppor och är inte heller gula som svinkoppor är så ganska konstigt tycker jag. Men dom förklarade att man kan få svinkoppor-baktierer under naglarna och klia in det i pågående sår och på så sätt blir det svinkoppor i såren. Samma sak med mollusker tror jag. Vägglöss brukar ha som ett spår på kroppen av märken och inte sitta lite här och där och så ska deras spillning vara lätt att upptäcka. Jag har letat igenom Isadoras säng supernoga med 1-2 veckors mellanrum och aldrig hittat nånting överhuvudtaget. Varken löss, spillning eller blod så det kan inte vara det.

   Svara
   • Joanna

    Samma här…jisses vad jag har rivit runt i sängkläderna!
    Ebbas sitter liksom lite varstans, det började på låret och sedan fick hon några på armarna, men det börjar ge med sig och inga nya prickar har dykt upp…

 5. Stina

  Vi kör Decubal(mjukgörande), mildison och emovat. Dottern har även fått ”bada lila”
  Mot eksemen. Det heter kaliumpermanganat och ska torka ut eksemen. Tror även det är bakteriedödande.
  Hur är det med bölden?

  Svara
 6. Laura

  Hej!
  Har inte läst allt om hur länge hon haft prickarna osv men det kan ju vara en allergi som orsakar prickarna.
  Om dom på hud inte vet vad det kan vara så fråga om dom kan skriva ut allergitabletter som hon kan ta. På så sätt ser ni ju om prickarna försvinner eller om tillståndet ens blir bättre. Räcker ju med att köra en omgång för att se om det hjälper och hjälper det så kan ni utreda vad det är hon reagerar på!

  Svara
 7. Josse

  Hej Emma!
  Var längesen jag kikade in här senast men gjorde det nu när jag kom att tänka på dig och din familj häromdagen. Vad jobbigt med såren. Nu har jag inte hunnit läsa igenom allt kring bakgrunden och historien kring hur det uppkom men jag kan inte låta bli att fundera.. Fick hon det möjligtvis utomlands och sökte ni tillspecialist där? Jag och pappa (överläkare) har ibland diskuterat ev diagnoser som förekommit i min samboshemland. Förhoppningsvis hamnar ni rätt här men om inte kanske det varit ett alt att vända sig till läkare i landet där barnet blivit smittat? Vissa åkommor är väldigt lokalt bundna och (likaså kan kunskapen vara) det kan vara så illa att svensk sjukvård inte har den kunskap som krävs för att behandla det för att de aldrig kommer kunna lista ut vad det är försatt det är nåt som sällan/aldrig förekommer här. Det är bara en tanke som kom över mig om det nu skulle vara så illa att ingen (inte ens hud) kan klura ut vad det är. Jag hoppas inte ni behöver och önskar lycka till framöver! Hoppas verkligen att det får en lösning snarast!

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här