Chockad över att fler inte inser allvaret!

Tack för alla era kommentarer på inlägget om simkunnighet! Jag måste säga att jag är chockad över mångas svar angående att det är föräldrarnas ansvar att lära sina barn att simma. Självklart borde alla föräldrar lära sina barn att simma, det borde ligga i deras intresse. Men om föräldrarna inte gör det för att dom inte har tid eller råd, ska barnet behöva lida för det då? Det är ju trots allt väldigt dyrt med simskola och entré till simhallar i Sverige, åtminstone i och omkring Göteborg. Jag tycker att det är alla barns rättighet att få den kunskap dom behöver för att överleva, precis som dom behöver mat och tak över huvudet.

Jag känner också att det är för sent att barn lär sig simma när dom går i skolan, alla barn bör kunna livrädda sig själva senast vid 4-årsåldern och den simträningen borde vara subventioneras av staten så att inte enbart dom välbärgade har möjlighet till detta. Jag har simtränat med barnen som dom var bebisar och lägger sammanlagt 13.200 kr per år på deras simträning för att jag tycker det är så viktigt. Det är väldigt mycket pengar för någon med dålig ekonomi eller som är ensamstående. Jag har alltid prioriterat deras simträning men när jag var ensamstående så hade simträningen tvunget varit det första att ryka ifall jag inte hade fått ihop ekonomin. I Göteborg är det inte så många barn som simtränar så länge som vi har gjort, dom flesta satsar på babysim ”för att det är mysigt” och då är det lång kö för att få en plats trots många simtillfällen. På Isadoras nivå har intresset för simträning redan minskat så mycket att det bara finns ett enda simtillfälle i vår simhall. Det borde vara tvärtom!

Jag tycker inte att skolan borde satsa mer på simträning då det är för sent att lära barn som är 6-9 år att simma. Alla barn borde lära sig att simma INNAN dom börjar i skolan. Inget barn borde få drunkna i något land men särskilt inte ett sådant välfärdssamhälle som Sverige! Nej, jag tycker det är på tiden att vi gör något åt detta!

Relaterade Inlägg

29 Kommentarer

 1. S

  En anledning till lite sval respons på ditt inlägg är nog för att det känns smått anklagande på oss andra som trots god ekonomi inte prioriterat simskola, och då har jag barn som är 3 och 5 år. I vårt fall har sonen på 5 absolut inte velat och vägrat ut sig fram tills denna höst när han efter en sommar med mycket bad fick upp intresset och nu går han på simskola men innan hade han inte fått utbyte av det. Det gäller nog att kunna se situationen utifrån lite andra perspektiv än sitt eget.

  Grymt att du varit så duktig med simskola och lyckats motivera barnen till det men vi alla har inte samma barn/familjesituation/prioriteringar. Tycker det behöver respekteras att alla kan ha olika syn på detta. Jag förutsätter att föräldrar med barn som inte kan rädda sig till kanten faktiskt har extra uppsikt över barn i vattensituationer.

  Svara
  • Emma

   Hej S! Det var ju precis tvärtom som jag menade. Jag menade att barn till föräldrar som av någon anledning INTE har haft möjlighet att simträna med sina barn både få stöd för detta från staten. Det kan vara olika anledningar som tid, ekonomi eller kanske medicinska själ till att man inte simtränat med sina barn och då borde dessa barn fångas upp och få den hjälp dom behöver för att bli simkunniga och inte riskera att drunkna. Jag tycker INTE att detta är ett ansvar som ska läggas på enbart föräldrarna. Det är kommentarerna som jag är chockad över, hur kan folk tycka att det är föräldrarna som i alla lägen ska lära barn att simma när det inte finns möjlighet att tex ta sig till simskola eller badhus? Vissa har inte råd, andra har inte prioriterat det, oavsett anledning tycker jag att alla barn ska få lära sig att simma i så ung ålder som möjligt. Alltså ingen kritik mot dig eller någon annan förälder överhuvudtaget 🙂

   Svara
   • S

    Jag ser mer perspektivet att alla barn inte är redo för det vid 4 års ålder. Det var främst det jag reagerade på. Jag tror det är tillräckligt med det upplägg som finns idag att barnen får tillgång till simträning i grundskolan. Men där gör alla kommuner olika och kommer väl fortsätta på det sättet antar jag.

   • Emma

    Jaha då förstår jag lite mer vad du syftade på. Det jag tänker är fortfarande att alla barn borde erbjudas den typen av simträning och gör man det från rätt ålder så har dom flesta barn inget emot vatten. Vattenvanan finns ju med från det att vi föds ? Detta är erbjuds ingenstans i Sverige i dagsläget vad jag vet, vet du nåt mer om det?

   • Anna

    Mina barn gick på samma babysim, simskola från samma åldrar. En är livrädd för vatten och en älskar det. Barn är olika. Som svar på ditt inlägg nedan.

 2. Malin

  Min dotter som är fem har gått två terminer på simskola och det är något som vi har prioriterat och kommer att prioritera även för våra andra två barn när de är stora nog. Min son vill redan börja, men får vänta till nästa år då han fyller fyra. Babysim har vi dock struntat i eftersom att vi har ett bubbelbad hemma och då kunde ge lite vattenvana ändå. Jag tycker också att gratis simskola borde prioriteras. Jag tror alla sexåringar får en gratis termin (?) det får de i alla fall i vår kommun, men jag tycker inte att det är tillräckligt. Jag vet inte heller om det kommer fortsätta att erbjudas nästa år. Jag hade gärna betalat för våra barn alla terminer om de då kunnat ge fler gratistillfällen till de som inte har råd (men då blir det väl nån byråkratiskt process och något man måste söka om själv vilket gör att man inte fångar upp alla). Flera jag känner har absolut inte råd med simskola, det kostar 1150:- här och det är mycket för den som vänder på kronorna.

  Svara
  • Emma

   I Göteborg får varje stadsdel ansöka om gratis simskola. Vi hade tur att Lucas skola fick intensiv simträning beviljad även om han egentligen inte behöver det. Jag tycker alla barn skulle erbjudas det. Och ja, det är dyrt med simskola för många, det var nätt och jämnt att jag hade råd förra hösten.

   Svara
 3. Nina

  Att alla inte har råd kan jag förstå men att alla inte har tid köper jag inte. Hur skulle de ha tid om staten betalde det? Skulle simlärarna hämta de på förskolan? Tror alla har tid om de prioriterar det, här är simundervisning på tidiga tider vardagar och förstår då att alla inte kan gå men 1 timme själva på ex helgen.
  Ett steg till att lära sig simma/livrädda sig skulle ju kunna vara att BVC pratar om det från ex 2,5 års kontrollen.

  Svara
  • Emma

   Jag vet inte, men jag tänkte att en del kanske inte har tid för att dom måste jobba mycket. Och då kanske inte något som kostar mycket blir prioriterat när man egentligen ”borde” jobba. Men du har rätt i att tid är en prioriteringsfråga. Jag tror också att dom flesta kan avsätta 1 timme i veckan för simträning och jag tror det skulle komma högre upp i folks prioriteringar om alla fick möjligheten.

   Svara
  • S

   Det är väl mer om det ingick för barn i förskoleklass att gemensamt åka på simskola, då tar det ingen tid för de som inte hinner. Tycker man ska vara försiktig med att sätta sig på höga hästar avseende hur andra prioriterar tid. Alla familjesituationer är annorlunda. I vårt fall har vi tidigare inte kunnat lösa tiden då mannen är borta väldigt oregelbundet i veckorna/helgerna och jobbar mycket, jag själv har en depression till följd av utmattning med spädbarn i bagaget och har inte klarat stressiga situationer som i badhus med två små barn själv. Tycker man ska förutsätta att alla gör så gott de kan men tid är faktiskt inte bara en prioriteringsfråga utan ett stort problem i många familjer som ser olika ut.

   Svara
   • Emma

    Jag förstår ? Det är bra att du säger det för annars är det lätt att man utgår från sig själv eller det man själv känner till. Det finns såklart dom som inte har möjlighet av olika anledningar och då är det ännu viktigare att det finns ett samhällsansvar som innebär att alla barn får lära sig att simma nånstans. Bra att du skrev! 🙂

 4. Annika

  Varför skulle det vara för sent för barn att lära sig vid 6-9 år? Absolut, ju tidigare desto bättre, mem barn är olika 🙂 O förutsättningar är olika. Detta inlägg får mig mer att tänka ”åh nej, ytterligare en sal som jag som mamma inte har klarat av”. Tycker du är klok om mkt, men då du når ut till så många så tänk gärna lite innan hur andra kan uppfatta olika inlägg.

  Svara
  • Anna

   Håller med dig. Jag älskar vatten och att simma och har ett barn som är likadan (tyvärr ingen respekt för vatten – vi jobbar på det) och ett barn som kämpade sig igenom en termin med simskola och tyckte det var jätteläskigt. Tidig inlärning är inte för alla. Även om ett barn kan simma vid fyra års ålder eller yngre kan man ju inte slappna av vid poolen för det? Alltid passa ändå såklart. Vi har ingen simskola i nollan här i Stockholm, det får man lösa själv. Man behöver inte heller gå på simskola heller för att lära sig, man kan lära sig vid besök i simhallen privat eller på sommaren i riktigt vatten.

   Svara
  • Emma

   Hej! Nej jag menar inte att det är försent och att loppet är kört, utan att det är försent ur den aspekten att barn under 6-9 år faktiskt drunknar i Sverige varje sommar. Inget barn borde behöva drunkna, man vet aldrig när olyckan är framme så jag önskar snarare en förändring i Sverige där alla blir erbjudna viss simträning innan dom börjar skolan som i sin tur hade minskat risken för drunkningsolyckor.

   Svara
 5. Camilla @tiobarnsmamman.se

  All våra barn har lärt sig simma i skolan.
  Nu är det dotterns tur som är 6.
  Hon kan inte simma alls.
  Så är jätteglad att skolan gör detta.?
  Vi bor på en liten by där bassängen endast har öppet 3 kvällar i veckan för alla barn där alla barnen leker.
  Just dom tider läxläsning och middagar ska fixas.
  Jag har ingen barnvakt och mannen jobbar just dom 3 kvällar så att ta med alla barn skulle inte ge mig ro att va där?
  Att gå på helger hade varit jättebra men det finns inte här.

  Svara
 6. Joanna

  Med tanke på alla besparingar som skolan utsätts för så finns varken resurser eller pengar, för vem vill gå och simträna med 20-25 stycken 6-7-åringar?

  Svara
 7. Sabina

  Fast finns det inte viktigare saker att lägga pengarna på än att subventionera simskola för så små barn? Har ska det bekostas?

  Våra barn har gått i ”simskola” sedan 3 resp 6 månader och lagt åtskilliga pengar på simskola för att vi tycker det är viktigt! Andra kanske tycker det är viktigt med självförsvar? Någons barn kanske hatar vatten och istället åker på skidsemester och tycker skidåkning är viktigare att prioritera? Kan inte föräldrar själva få avgöra vad som är viktigt för deras barn?

  Kan tycka att det finns viktigare saker som skolan ska lära barnen!

  Svara
  • Gittan

   Håller med dig! Allt kan inte läggas på skolan, det är smidigt att alltid lägga över allt där. Men vissa saker är faktiskt ett föräldraansvar, vilket jag tkr simningen är. Skolan har nog att göra ändå i dagens samhälle än att även lära barnen simma. Och visst kan det vara dyrt med simskola, men vattnet i sjön är gratis och tid är något man får ta sig om man tkr det är viktigt.

   Svara
 8. Johanna H

  Detta inlägg fick mig att få ont i magen. Jag är så stressad och orolig över allt som min son inte kan som andra i hans ålder kan.
  Vi har ingen simhall som erbjuder babysim eller simlektion för barn i yngre åldrar. För detta måste jag åka själv med två barn x antal mil bort och sen kämpa med att äldsta sonen ska hålla sig vaken på vägen hem för somnar han på dagen somnar han inte på kvällen. Dessutom är han rädd för vatten, i två år har han inte ens velat gå i badbaljan och i somras ville han inte gå i sjön så vattnet var över knäna. Han vill inte ha vatten i ansiktet, öronen eller håret, han får panik. Jag skulle inte vilja utsätta honom för något ”tvång” med att åka till simhallen just nu. Vi tar små små steg. Lära sig rädda sig själv före 4 års ålder, det är väl skitbra men långt ifrån alla kan det, speciellt inte min son. Kommer han lära sig simma någon gång? Absolut, men när vet jag inte det måste få gå i hans takt..
  Det är otroligt jobbigt med dessa inlägg att man ska och bör som förälder.. Alla gör så gott de kan efter sina förutsättningar.

  Svara
  • Joanna

   Har en dotter som är otroligt verbal men rent grovmotorisk är hon (tycker jag) lite senare än andra barn i samma ålder, kan bero på att hon är försiktig.
   Jag är säker på att din son kommer att lära sig att simma. Och jag tror att han har utvecklat andra förmågor.
   Jag förstår att inlägg kan smärta.
   Vi föräldrar är otroligt dumma som jämför våra barn med andra barn!
   Hejja dig!

   Svara
  • Sabina

   Det var ju det jag skrev i mitt inlägg 🙂 Absolut ingen tvång att simma vid 5 år, utan låt föräldrar själv välja vad som är viktigt för deras barn! Din son kanske älskar snö och skidor istället 🙂 Hatar han vatten behöver han väl inte simma då han förmodligen inte kommer åka till sjön! 🙂

   Men tycker inte att det är skolans sak att lära barnen! Låt föräldrar avgöra vad som är bäst för deras barn på fritiden och låt skolan fokusera på att lära barnen läsa, räkna, skriva etc

   Svara
 9. Linda

  Mina barn måste gå i simskola vare sig de vill inte. Ger man barnet ett val från början är det ju lätt att säga nej liksom. De måste till och med vara med och simträna tills de behärskar simning riktigt bra. Alla mina tre stora kan simma jättebra på grund av det. Fyran började mot sin vilja när han var 4 år. Då börjar man träna på att hoppa i vattnet, ta sig tillbaka till kanten (grunt), doppa huvudet, mm, grundläggande vattenvana. Men till slut blev den en rutin och det gick jättebra. Nu har han förstått att han måste ta sig igenom alla steg innan han får sluta och det är aldrig protest längre. Jag har gjort simskola till en grej som är lika obligatorisk som skolan, precis som med de andra barnen. Han har till och med börjat tycka att det är kul. Han är nu 7 år och steg 3 i simskolan. Tyvärr är det många som inte har råd att sätta sina barn på simskola, det fick jag erfara förra sommaren. Då fick jag göra HLR på ett barn i skolåldern som inte kunde simma. 🙁 Som tur var klarade barnet sig… Men i vår kommun har alla 5-åringar gratis vattenvana kurs varje sommar, det tycker jag är bra!

  Svara
 10. Linda

  Varför skriver en del att barn kanske inte är mogna vid 4 år att börja simskola? I vår stad är det inte aktuellt att börja simträna om man börjar vid 4 år. Då är det andra saker man gör i simskolan; lär sig hoppa från kanten, doppa huvudet, hämta saker från botten. Alltså grundläggande saker INFÖR att lära sig simma. Mitt barn har gått i simskola i tre år, det är först nu han kan simma några simtag. Men han kan doppa huvudet, får inte panik om han ramlar i, kan ta sig upp om han ramlar i på djupt vatten. Han var verkligen inte mogen motoriskt att börja simma vid 4 års ålder. De övar till och med på livräddning, hur det känns att ramla i med flytväst på djupt vatten.

  Svara
  • Anna

   Jag kan bara tala för mitt barn – han var inte redo för träningen inför att lära sig simma när han var tre-fyra. Han är fortfarande inte det eftersom han tycker vatten är läskigt, trots att vi övar hemma. Så alltså själva vattnet är långt ifrån alla redo för. Konstigt nog för jag älskar vatten o syskonet gör också det.

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här