Okategoriserade

Byta förskola eller inte?

Nu när vi har flyttat så ligger Lucas förskola en bit ifrån området som vi bor. Först hade jag tänkt låta Lucas gå kvar där ändå eftersom han gillar sin förskola och sina kompisar så mycket. Men nu har jag börjat tänka om. Anledningen till att jag funderar på om han inte skulle byta förskola i alla fall är för att jag tänker att det kommer bli jobbigare för honom när han ska börja skolan om han inte känner någon. Jag menar, om han byter till förskolan här i området så kommer han automatiskt ha kompisar på skolan som han ska gå på sen. Jag funderar bara på när bytet är lättast? Är det lättare nu eller är det lättare ju äldre han blir? Det kanske är lättare nu när han bara går 15 timmar på dagis? Vad tror ni?

Jag har inte sökt nån ny förskola än, dels för att jag inte vet vilken jag ska söka. Jag tror nämligen att det finns två stycken här. Men också för att jag inte ville ta Lucas från tryggheten som han har på förskolan där han är nu. Personalen är fantastiska med honom och han har en bästis där som han längtade hela jullovet efter att få träffa. Men tyvärr(!!) TYVÄRR, så upptäckte vi att hon hade slutat! Stackars Lucas! Men vi får bestämma en playdate med den familjen snart så att barnen får leka lite 🙂

  

7 Comments

 • Nikiå

  Vi går i samma tankar. Ja tycker det är jätte jobbigt! Vår förskola ligger för långt bort nu när vi har dottern där 15h. Vi är inte suuper nöjda längre då pedagogerna på hennes avdelning inte känns jätte engagerade. Men min dotter är väldigt känslig och kan fortfarNde bli ledsen vid lämnning. Hon är alltid blyg till en början. Smidigast skulle vara att byta och tänk om vi hittar en jätte bra förskola? Men jag vågar helt ärligt inte chansa.

 • Gittan

  När dottern började på fsk så fick vi åka 1,2 mil till förskolan. Det var fullt i vårt samhälle, och en kö på ca barn ! Både jag och sambon jobbade I samhället så de blev sammanlagt nästan 5 mil att köra varje dag trots att vi egentligen kunnat låta bilen stå. Men sen efter 8 månader blev vi erbjudna en plats i vårt samhälle men då tvekade jag för vi Älskade verkligen den förskolan, pedagogerna va helt underbara. Men vi tänkte att de är lättare ju yngre hon är och att hon sedan slipper komma till skolan och i te känna någon. Plus att vi slapp åka. Så vi bytte efter sommarlovet, då var hon 2 år och 4 mån, ( fick en lillebror på sommaren där) så blev 15 h och allt gick kanon, inskolning på 1 vecka och hon hittade snabbt nya kompisar. Nu har hon gått där i drygt 1,5 år och för några månader sedan började lillebror oxå där. Va långt de blev ? Men jag tkr ni ska byta och som någon skrev kan väll efter sommarlovet passa bra. Två år kvar till skolan börjar, gott om tid att hitta nya kompisar och mycket smidigare för er!

 • Kajsa

  Har tänkt samma tankar här..men kommit fram till att barn anpassar till nya miljöer/kompisar så fort. Antingen gör hon det nu eller sen. Blir ju nytt oavsett när. Tror att det är vi som har dessa ”spärrar” många gånger. Min dotter har idag en förskola längre bort (gått sen hon va 1 1/2år där), till hösten börjar hon skolan i vårt område. Jag är övertygad om att hon får vänner här med. Barn har ett öppet sinne till allt.. Vi vuxna är bra att sätta och leta efter ”spärrar”.. Så tänker jag iaf 🙂 det är det som är så härligt med barn. När jag va liten sa vi -”hej, vill du va min kompis” sen va man kompisar 🙂 förstår dig helt! Lycka till! Kram 🙂

 • Marie Alvas mamma

  Ni kanske kan hälsa på nu så ni får en uppfattning om de olika dagisen. Jag tror det är helt rätt att han ska få kamrater som han sedan ska gå i skolan med. Jag ringde en skolansvarig på vår kommun för att vara säker på vilken skola vi tillhörde som tur var för vi tillhörde inte det närmaste på grund av att de hade mindre barn på en annan skola.
  På ett sätt kan det ju vara bättre att byta nu när du kanske har mer tid att skola in och åka och hämta om det behövs.

 • Linda L

  Vi bytte till en helt nybyggd förskola/skola för vår son i oktober, han är lika gammal som Lucas. Vi gjorde det inte för avståndets skull, utan för att den nya skolan är byggd för liten (älvängen expanderar hela tiden) och vi tänkte att om han hamnar i förskolan som ligger inom skolområdet, så har han såklart förtur i skolan sen när det är dags. Vill ju att han skall gå i skolan där vi bor.

  Han har tagit överflyttningen ganska hårt, vi har aldrig tidigare haft problem med lämningar och han har alltid velat gå till förskolan. Som mamma känner jag att vi gjorde fel val då han säger att han saknar sin gamla förskola och kompisarna mm. Har försökt förklara för honom att han oavsett skulle bytt avdelning och fått nya kompisar även där.
  I dagsläget trivs han på den nya förskolan, men vi har haft problem till och från med att sonen inte vill gå dit. Upplägget på förskola är annorlunda än vad han är van vid, han har inte riktigt funnit någon trygghet än. Om det beror på att han är där såpass lite, 15 timmar i veckan, att han kanske inte känner att han kommit in i gruppen än är svårt att veta. Jag hoppas det blir bättre nu när jag snart skall börja jobba och när han får vara där lite mer.
  Han är en väldigt framåt kille i vanliga fall, men han går i en grupp där de flesta är ett år äldre, så han har väl svårt att hitta sin roll. Dessutom tycker jag att han hamnat i en känslomässig ålder, han funderar mycket över saker och ting och blir ofta ledsen för småsaker. ?
  Men vi ser ljust på framtiden och hoppas han skall trivas lika bra här som på förra förskolan ☺
  Hoppas det går bra för er och Lucas oavsett hur ni väljer att göra, jag tycker ändå på något sätt att ni tänker rätt kring ett eventuellt byte nu i låg ålder så att han hinner få nya kompisar innan skolan, tror det är lättare för er alla ❤

  • Emma - På Smällen!

   Usch vad jobbigt! Jag känner på mig att det kommer bli så för Lucas också så jag känner mig jätteorolig. Jag tror att vi ska göra bytet efter sommaren och ge Lucas ett riktigt långt sommarlov. Jag tror att det är det bästa för att bytet ska bli så bra som möjligt. Så svårt att veta vad som är rätt, men jag tror att både ni och vi gör rätt, men det är ändå inte lätt… Kram!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.