Okategoriserade

Bra knep eller en ful ovana med iPad på restaurangen

Jag har funderat lite kring fenomenet att använda iPad till barnen när man går på restaurang. Det verkar vara ganska vanligt, särskilt när man går på dyrare restauranger, då har barnen ofta surfplattor och hörlurar och deltar knappt i middagen med resten av familjen. Vi använde också surfplatta till Lucas när han var liten, men det var främst för att han skulle äta överhuvudtaget. Han hade nämligen väldigt svårt med kväljningar innan han opererade sina halsmandlar och näspolyper. Efter operationen blev det mycket bättre och sen dess har vi inte haft någon padda vid matbordet, varken hemma eller på restaurang.

Jag vet att det inte alltid är så lätt att ha med barn på restaurang, ibland vill dom inte sitta still, dom blir uttråkade och kanske gnälliga och för allas trevnad kanske det är bättre med en iPad då. Men samtidigt så tror jag att det är bra träning för barn att lära sig att gå på restaurang utan att bli distraherade och isolerade av en iPad. Att äta middag tillsammans ska ju vara en social grej. Jag tror det är en viktig lärdom för barn att vara med i sociala samtal med vuxna och lära sig ”vett och etikett” på restaurang. Jag tror att mönster man lär sig när man är liten, särskilt dom från skolåldern, hänger med även när man blir vuxen. Hur blir det då om barn lär sig att vara sysselsatta, distraherade och avskärmade varje gång dom går på restaurang? Hur blir dessa barn när dom blir vuxna?

Lucas är 6 år nu och det är absolut inga problem att gå på restaurang med honom utan iPad. Isadora är 3 år och har aldrig haft iPad vid matbordet eller på restaurang så hon vet inget annat 🙂 Vi har varit på långa restaurangbesök (hela tre timmar!!) utan någon distraktion överhuvudtaget och dom har skött sig exemplariskt! Barnen deltar gärna i våra samtal eller så pratar dom med varandra och om dom ändå skulle bli rastlösa har vi pyssel- och målarböcker med oss. Jag tycker det har funkat väldigt bra för barnen fastnar inte böckerna utan vi kan fortfarande umgås med dom.

Vad tycker ni om att ha med iPads och hörlurar till barnen när man går spå restaurang? Är det ett bra knep eller en ful ovana? Det finns säkert en massa olika åsikter kring detta, så dela med er av vad ni tycker!

18 Comments

 • Elsie

  Hej!
  Detta är jätteintressant!
  Jag jobbar i restaurangbranschen i ett ganska turisttätt område,mycket tyskar,danskar,holländare…de flesta barnfamiljer.
  Jag har dragit mina slutsatser ( detta är min åsikt,baserat på vad jag sett på min restaurang)att det är nästan bara svenska familjer som ger iPad och mobiltelefoner till barnen. De andra har,som ni,målar
  böcker, kortlek,små leksaker…osv och sitter bara och pratar och umgås med varandra.
  Jag kan tycka att en del föräldrar stressar upp sig över att barnen inte ska vara tysta och stilla redan när de kommer innanför dörren och då blir det motsatta effekt, slappna av och barnen gör detsamma.
  (Sedan kan man ju ha iPaden med som någon slags reserv.)
  Detta blev långt men jag har funderat mycket på detta efter mina iakttagelser ?

  • Emma - På Smällen!

   Åh vad intressant att höra! Jag håller med om det där med att stressa upp sig. Barn känner ju av föräldrarnas sinnesstämning på en gång! Jag tror dock att barnen lär sig snabbt att om det finns en iPad med så vill dom ha den. Jag slutade att ta med den till Lucas och tillslut slutade han fråga och sen dess har vi haft det riktigt trevligt på restaurang ? vi pratar ju såklart om ämnen han också tycker är intressant, han är väldigt frågvis så det är inte svårt att komma på vad man ska prata om ?

   • Sara

    Var i Thailand i början av detta året i var många familjer som hade ipads till sina barn. Vi hade inte det. Jag kubde dock ibland känna att det hade varit skönt så vi vuxna kubde äta upp vår goda mat utan att någon ville ha vår uppmärksamhet eller att vi skulle gå ifrån bordet o vidare till lekplatsen. ?
    Men tycker att man kan välja sina tillfälle då man erbjuder Ipad. Alltså inte göra det till en vana varje gång.

 • Gittan

  Vi har aldrig använt iPad vid matbordet varken hemma eller på restaurang. Våra barn 4 år och 6 år sköter sig väldigt bra ändå. Och skulle de bli rastlösa så kan man underhålla dem på annat sätt. Jag tkr det är en ”ful ovana” som avskärmar barnen från omvärlden. Vi är iofs ganska sparsamma med användandet av ipaden över huvudtaget. Men hur trevligt är det att äta middag om alla sitter med en mobil enhet i handen? Tkr det är bättre att vara sociala och lära barnen hur man beter sig på restaurang och även hemma vid matbordet.

  Kan köpa att man använder det för att barnet ska äta, som distraktion men då gör man det av en anledning inte för att man själv tkr det är gött när barnen sitter tysta och i sin egen värld.

 • Line

  Jag tycker att det beror helt på vad för restaurang vid går till, vilken period barnet går igenom mm. Min dotter tex har väldigt svårt att slappna av när hon är trött. Är vi då utomlands på semester och behöver gå ut för att äta så kan hon få paddan/telefonen för att vi och alla runt oss ska få en lugn middag. Även om vi inte gör det på en regelbunden basis.

  Tycker inte man ska döma de som använder sig av paddan/telefonen på en restaurang, man måste förutsätta att alla gör det de tror är bäst för sina barn. Vem vet, de kanske övade på att äta ute här om dagen, har haft en skitdag eller vad som helst som ingen runt omkring vet om. Always assume positive attempt! ❤️

  • Isabelle

   Instämmer. Och på svenska restauranger är man redan knappt välkommen när man har barn. Serveringspersonalen suckar och stönar när de ser man kommer med tre barn och ger en riktigt dåliga platser. Säger något av barnen pip så är det sura blickar från alla i lokalen.
   Så ja, i Stockholm har vi alltid iPads, på semester i USA dit vi brukar åka så använder vi det aldrig.

 • Sara

  Väldigt intressant fundering! Mina barn 3 o 5år har aldrig platta lr telefon, jag vill umgås med mina barn. o e vi på restaurang så stannar vi inte superlänge så att dom hinner bli rastlösa små monster ? Sen kan jag förstå om ett barn har handikapp te x NPF och en skärm hjälper barnet att klara av situationen.

 • Johanna Larsson

  Vi har ipad till barnen med oss när vi går på restaurang. De tas dock inte alltid fram men om de tex blir lång väntad på få maten eller de blir klara före oss har vi användt dem.
  Detta både för vår och andras skull missnöjda barn på restaurang är inget vidare

 • Johanna

  Vi har några gånger använt telefonen på restaurang till vår dotter som är 2år, men oftast går det bra med några pennor och papper. Men däremot hemma så blev räddningen på skötbordet när dottern var liten just telefonen ? det tyckte jag inte alls om, men det gick inte att få henne att ligga ner annars ? nu för tiden dras hon till tvn, det blir mycket skrik när jag inte tillåter tv tittande när som. Jag tycker att telefon /tv/ ipad är helt fel för riktigt små barn och ändå hamnade jag i det träsket ?

 • Nina

  Jag har undvikt restauranger sedan min äldsta föddes. Han har spring i benen och kan verkligen inte sitta still. Lilla barnet är lugnare men att gå på restauran med lång väntetid är en plåga för båda barnen. Det ska vara roligt och avkopplande för alla att gå på restaurang och om ipad/kritor/böcker ser till att det blir så är jag helt för. Man får utgå från sitt/sina barns personligheter och behov och hitta vad som är rimluga förväntningar på barnen. Om man nu vill äta på restaurang där det blir väntetid då, det gör inte vi pga inte roligt för barnen och därmed inte roligt för föräldrarna.

 • E

  En mycket dålig ovana enligt mig, och så även enligt hjärnforskning. Barn (och en stor mängd vuxna) har blivit så beroende av snabba dopaminkickar. Barn skall inte behöva underhållas i väntan på mat. Jag vet att det inte är den enskilda förälderns fel, men man får ändå ta sitt ansvar och inse att det inte är sunt. Låt barnen vänta och bli otåliga, det är inte farligt och det går över. Likadant till vuxna – våga vänta på bussen utan kicken från telefonen. Våga sätt dig i din trädgård och bara andas. ??

 • Sabina

  Väldigt ful ovana som borde förbjudas! Fattar inte varför småbarn ska sitta frsmför tv, iPad, mobiltelefon etc. Låt dem utveckla sin fantasi och leka med andra saker! Mina barn på 3 och 6 ser på Tv:n på helger en stund på fredagen kvällen typ idol, någon film samt ibland på lör och sön morgnar! Ibland om det regnar ut! Vid matbordet pratar vi med varandra och frågar vad som hänt på dagis, fritids och skola! Är vi på restaurang så får de vackert lära sig att vänta som alla andra, vi små pratar istället, möjligtvis om de ritar lite (om stället vi äter på erbjuder den serviden). Skulle aldrig ta med ritsaker! Om restaurangen inte tillåter småbarn, ta en annan, vill du äta i lugnt och ro utan dina barn skaffa barnvakt! Och har man inga anhöriga som kan hjälpa till så finns det att betala för!

 • A

  Vi använder ipsd till vår 2 åring för att han ska sitta still när vi är ute ibland även hemma. Beroende på hans humör. Eller om vi andra inte är färdiga o han anser sig färdig o vill springa ifrån bordet.
  Han äter mkt bättre med paddan. Ex kan sätta skg äter några skedar, vill ner, kastar mat osv. Så vill man ha en lugnt stund då åker paddan fram även hemma. Eller om jag behöver laga mat o vi är ensamma hemma så kan han äta sin lunch med paddan unde tiden jag lagar. Alla nöjda o belåtna ?
  Kanske är fel då det sjävklart vi som vant honom vid det. Kan ju välja att han inte äter, eller att vi får springa efter honom. Men när vi vill att han äter bättre., bär vi få är äta middag i lugn o ro så funkar paddan bäst. När vi var på hotellets restaurang så vill han knappt sitta, ville ner direkt eller åt 2 makaroner. Då fick han sitta vid paddan o det var lugna middagar.
  Även 6 åringen använde det när hon var i den åldern men nu kan man resonera med henne på annat sätt.

  • A

   Våra barn 2 och 6 vaknar så tidigt så det blir alltid Tv eller padda för den stora då ingen leker 05:30.
   Men sen efter frukost kan de leka av sig.
   Sen efter skola/förskola blir det en stund.
   Helger lite mer
   Under sommaren var vi ute hela tiden blev knappt tv eller padda men nu märker
   Man art det blir mer o mer.
   Men det gäller verkligen sätta gränserna men ibland är det väldigt Skönt att bara sitta o titta på en film tillsammans.
   Vi har nyligen köpt en paddda vilket jag ångrar lite. När vi tittade tv så var det inte lika många byten mellan kanalerna o klippen men med paddan byts det o det blir mer kortare klipp. Tvn så tittade 6 åringen iallafall klart innan nästa.

 • Victor

  Ett så intressant ämne med så många intressanta reflektioner och åsikter! Alla barn är så klart olika med olika behov, dessutom är de ju individer som håller på att formas, och man som förälder hittar olika sätt att hantera olika situationer. Emma delar också med sig i inlägget av sina egna och våra erfarenheter kring just skärmtid i en vanlig (bonus-)familj som alla andra. Vår upplevelse är att det faktiskt inte krävs mer än en rimlig skärmtid då och då när barnen behöver hjälp på traven att hålla sig sysselsatta, något vi pratat en hel del kring här hemma. Det har resulterat i att vi använder iPad och andra skärmar sparsamt, t.ex. för Lucas att spela på till fredags- och lördagsmyset när han själv vill. För TV gäller i princip samma även om den kommer på någon timme eller två under resten av veckan också. När vi går på restaurang eller äter frukost eller middag med barnen här hemma har vi det istället väldigt mysigt tillsammans med dem, och uppskattar tiden och umgänget vi får sitta ner med dem. En annan, och kanske ännu viktigare aspekt, är ju att det givetvis finns enorma möjligheter till lärande med hjälp av skärmar, och vi har uppmuntrat Lucas och Isadora att tillsammans använda lärande spel istället för andra, något de har haft väldigt roligt tillsammans med. Isadora för sin del lägger mest skärmtid när håret skall flätas, då det annars är svårt att få henne att sitta tillräckligt still ☺️ I övrigt leker barnen väldigt bra tillsammans, eller själva när de känner för det, och det är ingen som förväntar sig en skärm för att sysselsätta sig, eller för den delen blir arg eller ledsen när det är dags att stänga av fredags-/lördagsmyset eller TV:n de gånger den är på. Min åsikt är helt enkelt att det till stor del handlar om invanda beteenden i de fall barn spenderar för mycket tid framför skärmar, vilket jag i sin tur tycker definieras av om de inte mår bra av det vilket ju också är helt individuellt.

 • Lisa från Skåne

  En fundering hur gjorde man innan padda och mobil fanns för visst gick familjer på restauranger då också. Vi firade min mors 85 årsdag på restaurang, mina syskons barnbarn kom med paddan under armen satt med den hela tiden. Vi hade inget ned till mina barnbarn . Dem pratade beställde själv från menyn och hade jättetrevligt. Personalen tyckte dem var jätteduktiga. Alla barn var mellan 4 och 10år. Tycker det är ett ofog att barn ska äta och bli underhållna samtidigt

 • Karin

  Ett sent svar, men jag ramlade över ditt inlägg först nu ?. Väldigt intressant tråd! Jag driver Lycka, och gör pysselpåsar, bordsunderlägg och liknande till restauranger, butiker, hotell etc. Just för att barnen ska sitta still en stund extra och föräldrarna kunna koncentrera sig på maten.

  Det är intressant att läsa att det är en så samlad bild av svenska restauranger, att det är svårt att ta med barn. Utomlands är det ju som många påpekat en helt annan sak. Men det hoppas vi kunna ändra på nu, genom att göra det lättare för restauranger att köpa enkelt pyssel att ge sina minsta gäster. Jag hoppas att ni kommer att kunna se en skillnad framöver ?.

  • Emma

   Men åh så spännande att få höra detta! Jag hoppas också på skillnad för vi älskar att äta god mat och tar gärna med barnen på restaurang när vi är utomlands, hade gärna gjort det hemma i Sverige också men känns precis som du säger att det är svårare. Hoppas på skillnad i och med det du gör! Heja dig!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.