Okategoriserade

Bra eller dåligt att förskoleklassen blir nya ettan när grundskolan blir 10-årig?

Nu under corona-pandemin upplever jag, att en del information och beslut som regeringen tar, hamnar lite i skym undan. Jag har till exempel inte alls sett många nyhetsuppdatering om att man planerar att göra om förskoleklassen så att den blir den nya 1:an och att grundskolan nu kommer bli 10-årig. Detta beräknas ske redan 2026, alltså kommer William vara den första årskullen som börjar 1:an som 6-åring.

Enligt förslaget kommer barnen få i snitt 3 timmar garanterad undervisning per dag och precis som i resten av lågstadiet kommer dom ha kunskapskrav på sig som dom behöver uppfylla. Det kommer alltså inte vara samma mjuka övergång mellan förskola och skola längre, även om dagarna fortfarande kommer vara anpassade för 6-åringarnas spring i benen. Syftet är att fler barn ska kunna lämna grundskolan med godkända betyg.

Jag är lite kluven. Jag tycker på ett sätt att barn inte behöver ännu mera skola och jag tror inte antalet år i skolan kommer hjälpa barn att få godkänt betyg i nian. Jag tror däremot att mindre klasser och individanpassad undervisning hade varit bra, istället för att klumpa ihop alla barn ytterligare ett år i skolan. Däremot så tycker jag att det är bra att dom gör något vettigt av förskoleklassen för det var ju det som jag var emot från början. Jag gillade inte att förskoleklassen blev obligatorisk med närvaroplikt när den ändå inte innehöll någon obligatorisk undervisning eller kunskapskrav.

Andra saker som jag funderar på är om 10-årig grundskola på sikt kommer påverka så att det blir en ny obligatorisk förskoleklass för 5-åringar. Det är ju redan på förslag att göra förskolan obligatorisk och det skrämmer mig. Snart får föräldrar idag möjligheter att vara hemma med sina barn längre.

Vad tycker ni om att göra grundskolan 10-årig och vad det kan innebära även på sikt?

Foto: Wanderings

3 Comments

  • Skolkurator

    Jobbar själv i skolan sen 16-år. Har svårt att tro att det blir sämre för barnen när förskoleklass blir 1:an. Det är ju redan obligatorisk närvaro så då är det lika bra att tillhöra skolan ”på riktigt ”. Har tre barn. En 14-åring, en 12-åring och en 6-åring. De stora barnen hade samma lärare i förskoleklass och var typ ute i skogen och räknade kottar eller målade med vattenfärg när de var inne. Min äldste son höll på att bli tokig av tristess. Han kunde både läsa och skriva och ville lära sig mer.
    Min yngste son får både räkna, läsa och skriva nu, men även leka både inne och ute. Tänker att det blir mer krav på lärarna om man gör om systemet.
    I Norge går alla barn 10-år i grundskolan, vilket vi egentligen gör här också…
    Att göra förskolan obligatorisk tror jag däremot inte alls är en bra idé!

  • M

    Tänker att skillnaden inte blir så stor mer än på pappret. Förskoleklass är redan obligatorisk och det sker undervisning i enklare form där barnen går igenom vissa ”test” för att se vilken nivå de befinner sig på inför första klass.

  • Gittan

    Tänker samma som ovan, förskoleklassen är ju redan obligatorisk så då är det ju bättre att göra något ”vettigt” och mer likvärdigt över landet med de året. Tror det idag är väldigt stora skillnader på vad man gör i förskoleklass. Dottern är som Lucas och kunde redan läsa lite och skriva när hon började men de mötte upp henne på hennes nivå så hon blev aldrig uttråkad. Här har de undervisning i matte, svenska, so och no på den nivån som passar barnet, såklart vardagar med lek och utevistelse. En ”mjuk” övergång tycker jag. Så tror inte det kommer bli så stor skillnad här.

    Arbetar på lågstadiet på samma skola oxå och vi har ”önskat” vad de ska kunna eller stött på när de börjar ettan. Tycker det tex är toppen när de kan skriva sitt namn, känner igen en hel del bokstäver och vet lite grunder i matten.

    Förskolan ska däremot inte vara obligatorisk enligt mig! Det är vansinne..

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.