Okategoriserade

Obligatorisk förskoleklass

Nu blir det kanske snart obligatorisk förskoleklass för alla barn det året som dom fyller 6 år. Det innebär alltså att skolplikten kommer börja redan från 5 års ålder för många barn. När jag läste om detta så kände jag väldigt tvådelat. Min första tanke var att det är bra för att utomlands börjar barnen skolan tidigare och det känns som Sverige inte riktigt hänger med i konkurrensen ibland. Men när jag sedan förstod att vissa barn kommer börja när dom är 5 år så kändes det väldigt tufft helt plötsligt, särskilt om vi snackar om 30 timmar/vecka som vissa förskoleklasser har!

Jag läste på skolverkets hemsida att förskoleklass omfattar minst 525 timmar under ett läsår, men det finns ingen övre gräns så det verkar som det är upp till varje kommun eller skola (?) att bestämma. Om förskoleklass blir obligatorisk så undrar jag hur många timmar som staten tänker bestämma över våra barn?

Jag har själv aldrig gått på dagis/förskola utan började direkt på lekis som numera är förskoleklass. Jag minns att jag tyckte om lekis, men hatade fritids. Jag tror att det är nyttigt för barn att gå på lekis/förskoleklass innan dom börjar skolan, i alla fall om jag ser till mig själv som aldrig gått på dagis/förskola. Jag minns att det var en rätt hård miljö och stor konkurrens om leksakerna på lekis. Det var sällan som man fick ha dom roligaste grejerna för sig själv och när jag spelade spel m.m. så kunde något annat barn komma och sno några delar till spelet så att det inte gick att fortsätta. Jag minns att jag tyckte att alla andra barn var dumma.. haha! Men jag tror verkligen att det var nyttigt för mig för om jag inte hade gått på lekis så hade allt det tuffa kommit i skolan istället.

Jag har grubblat mycket på vad jag tycker, men har ändå kommit fram till att jag inte tycker att förskoleklass ska vara obligatoriskt. Det borde vara upp till varje förälder att bestämma det som är bäst för deras barn för det kan ju inte storebror Staten veta. Alla barn är olika och har olika behov och dom allra flesta föräldrar gör sitt yttersta för att välja det som är bäst för deras barn och det borde storebror Staten lita på.

Jag har redan bestämt att våra barn kommer att gå i förskoleklass, men jag vill inte ha dom där 6 timmar om dagen (om jag inte måste jobba). Dessutom önskar jag att kvar flexibiliteten för oss att resa under längre tid till Brasilien exempelvis och därför så går det här förslaget fett bort för oss. Hoppas det inte går igenom!

Vad tycker ni om att förskoleklass blir obligatoriskt?

Foto: Wanderings

15 Comments

 • Sara

  Om förskoleklassen skulle bli obligatorisk så är det inte så stor skillnad mot idag egentligen. Det är inte många barn som inte går där. Visst det blir skolplikt men har man valt att gå i förskoleklassen så är förväntningarna att man ska vara där. Visst du behöver inte be rektor om lov för att vara borta. För mig som har ett barn som slutade förskoleklassen i juni och en som börjar där om två år så ser jag inget problem med det så länge förskoleklassen för vara förskoleklass och inte skola hela dagarna. Där leken får vara en stor del. Där min son gått har de varit lediga fredagar. Det har varit kanon!

 • Emma

  Jag tycker det är en svår fråga som jag faktiskt tänkt en del på. Vi bor i Norge, och här är det redan obligatorisk förskoleklass sedan ganska många år tillbaka. Det verkar fungera fint, men är nog mer som vanliga skolan än som förskolan. Tänker att barn med mycket spring i benen kanske behöver det där sista året med bara lek, men jag kanske tänker fel.

 • Gittan

  Jag säger som Sara, de allra flesta barn går ju i förskoleklass och det är ett bra ju ett bra steg mellan förskolan och skolan tycker jag. Det är även bra för gruppen att komma ihop sig och lära känna innan man börjar åk 1. Om det skulle bli obligatoriskt eller inte spelar mig ingen roll alls, mina barn ska gå där i vilket fall 🙂 på mitt jobb( jobbar i skolan) går barnen 8.10-12.40 i f-klass mån-fre, men kommer troligen bli 8.10-13.10 nu till hösten. Skolan börjar ju i slutet av aug så många barn hinner ju fylla 6 år eller fyller inom några månader. Men visst en del är ju 5 år men de är ju oxå ”bara” 6 år när de börjar riktiga skolan.

 • Lina

  Jag jobbar själv i skolan, har två barn som redan passerat förskoleklassen o en på väg in. Jag har faktiskt aldrig varit med om att något barn tackat nej till förskoleklassen. För båda min barn har förskoleklassen varit ett lyft för dom, både för den lille busen som inte kunde sitta still och för den andra busen som var vetgirig som bara den på både siffror och bokstäver.
  Förr var ju ettan mer likt det förskoleklassen är nu, en introduktion till skolan.
  Ang ledigheten så är det inte alls omöjligt att vara ledig längre stunder i de lägre åldrarna. Det brukar klara sig utmärkt med lite ”hemma skola” under semestrarna. Det är först när de kommer högre upp i åldrar som längre ledigheter utan möjlighet att gå i en internationell skola kan ställa till se rejält.

  • Emma - På Smällen!

   Vad intressant att höra din synvinkel 🙂 Jag har också tänkt att mina barn ska gå i förskoleklass, det känns självklart. Jag önskar bara att vi hade haft friheten att resa utanför lov om vi ville men det kanske inte är så svårt att få ledigt. Hoppas!

 • Malin

  Jag ser inget problem alls i att det skulle kunna bli obligatoriskt då som många påpekat de flesta går i förskoleklass. Jag som lärare har undervisat i förskoleklass och där ingår lek i läroplanen så de får fri lek minst en gång om dagen, ivarjefall där jag jobbade. Alla dagar var från 8-13 och man hann med två raster samt lunch i den tiden.
  Tänker att de barn som INTE går förskoleklass missar ganska mycket och hamnar efter direkt i åk ett.. i förskoleklass jobbar man ändå med bokstäver siffror osv så första klass blir som en repetition med inslag av nytt och denna repetition gör ju att det sätter sig ännu bättre!
  Det jag upplevt under alla år i skolans värld är att de flesta barn är så taggade och peppade på att äntligen få börja skolan. Sen finns det givetvis undantag och då får man ju ta det i akt och isådanafall bestämma i samråd med tex bvc att barnet inte ska gå förskoleklass. Men då kanske inte heller börja första klass vid ”rätt” tidpunkt heller.
  Tack för en härlig blogg. Kram

  • Emma - På Smällen!

   Ja, det kan jag hålla med om, men samtidigt så börjar jag undra lite. Hur mycket missar dom barnen som inte går i förskolan? Jag vet inte hur mycket man lär sig i förskolan och förskoleklass, men det känns som man alltid kan säga att barnen som inte gått där har missat något. Men samtidigt så tycker jag att det är jättebra att barnen får vara hemma med föräldrarna dom första åren om det passar för respektive familj. Det känns som man alltid missar något hur man än gör ? Tack så mycket för din kommentar och för att du läser min blogg 🙂 kram!

 • Sabina

  Jag tycker absolut det bör bli obligatoriskt! För min del får man gärna införa obligatorisk förskola också från 3 år! Jag tror att barn behöver lära sig samspelet med andra barn och skapa rutiner i tidig ålder! Nu kommer många säga att det är bättre för barnen att vara hem med föräldrarna tills de är 6 men jag tror faktiskt inte det i det samhälle vi lever i idag! Sen tycker jag inte att dagarna ska vara så långa! Men det tycker jag inte att de ska vara på dagis/fritids heller! I min värld vore det optimala att barnen var på dagis/skola 8-14 och sen med föräldrarna resten av dagarna!

  • Emma - På Smällen!

   Oj! Nej, där håller jag inte alls med om att det ska vara obligatoriskt. Jag tror egentligen inte att dagens samhälle är optimalt för små barn. Jag tycker det känns så onaturligt att vi lämnar ifrån oss barnen så tidigt och jag tror att vi mer och mer kommer gå tillbaka till som det var förr när en förälder alltid var hemma. Men annars håller jag med om rutiner och samspelet med andra barn, men det finns ju fler sätt att ordna det på 🙂

 • Mikaela

  Halkade in här då ämnet nu är aktuellt. Många här som skriver att deras barn redan går i förskoleklass och att det inte blir någon skillnad. Där är jag helt emot. Jag jobbar deltid och har mina barn hemma de dagar jag inte jobbar, hade även tänkt ha det när den lilla fyller 6 år nästa år. Tycker det är synd att ingen tänker ur barnens perspektiv. 5 dagar i veckan är mycket även om skoltiden är från 8-13. Men sen blir det ju oftast fritids efter det. Min tjej är 5 år nu och är ledig varje fredag med mig. På torsdagskväll är hon rätt trött och det känns lite jobbigt att hon ska behöva ha ytterligare en dag ihop med 25-35 elever och i skolmiljön istället för att ta det lugnt hemma med mig.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.