Okategoriserade

Börjat laga och äta middag tillsammans för första gången!

Okej, håll i er nu! Jag har ju skrivit och berättat förut, att jag är uppvuxen med bara ett varmt mål om dagen. I min familj åt vi aldrig middag på vardagarna och på helgerna åt vi aldrig lunch. Första gången jag gjorde det (som jag minns) var när Lucas var nyfödd och BB sa att det var viktigt för att mjölken inte skulle sina. Jag ville väldigt gärna amma så jag följde råden slaviskt men tyckte det var jättejobbigt. Jag han knappt bli hungrig och hade verkligen inte aptiten. Jag höll på med det kanske två veckor innan jag gav upp och mjölken sinade ju inte, tvärtom! Jag hade så att det räckte för att blöta ner HELA sängen, varje natt. Herregud så jag läckte!

img_0836
img_0795-1

Senare, när Lucas började äta mat, blev det inte heller nån anledning till lunch och middag. Varje dag var en kamp med att få i honom något annat än bebisgröt, pga att han hade enorma halsmandlar och näspolyper. När han blev opererad vid 3 år blev det bra, men han hade redan dåliga upplevelser av att äta mat och hade utvecklat selektiv ätovilja som hämmade honom kraftigt till cirka 6 års ålder. Det var ingen idé att laga lunch och middag för trygg mat var fortfarande frukost och kvällsmat.

När barnen började med aktiviteter efter skolan fixade jag matlådor till dom så att dom skulle ha energi att orka, men jag höll mig fortfarande till kvällsmat dvs gröt, mackor, granola eller omelett. Det är först nu som det skett en drastisk förändring, än förändring som jag ALDRIG trodde skulle ske, haha! Vi har börjat laga och äta middag varje dag efter skolan!

Det började egentligen med att jag kom på att jag borde lära barnen att laga mat. Jag var aldrig med och lagade mat hemma när jag var liten, däremot var jag ofta med och bakade eller bakade själv och bjöd hela familjen på kaka. Men jag var aldrig intresserad av matlagning och kunde därför inte laga så mycket mat när jag flyttade hemifrån. Mitt matlagningsintresse väcktes faktiskt inte förrän jag träffade Victor (och då hade jag tydligt deklarerat att jag lagar inte mat och definitivt inte middag – haha!). Jag vet inte vad det var, kanske var det hur mycket han uppskattade min mat eller så var det i ”kärlekens namn” som mitt matlagningsintresse lockades fram. Det sägs ju att kärlek går genom magen – eller hur!?!

Många av middagarna vi har lagat sista tiden har varit jag och Lucas som har lagat, men ibland har Isadora också varit med. Lucas tycker det är jätteroligt och jag njuter verkligen av den stunden vi har tillsammans. Det känns fint att han kommer få med sig matlagningskunskaper redan nu 🙂

När vi äter middag så kör vi också en lek som vi läst om på Magister Nordströms instagramkonto. Leken går ut på att man ska berätta om saker man gjort idag men undvika konversationer där föräldrarna frågar ”Vad har du gjort idag?” och barnen svarar ”vet inte” eller ”kommer inte ihåg”. Leken går till så att alla berättar tre saker dom har gjort idag, men en är falsk. Resten av familjen gissar på den som dom tror är falsk. Det blir verkligen så roliga konversationer och man får höra en del otroliga saker som hänt i skolan som barnen antagligen inte berättat annars 🙂 Haha! I början kan det vara lite svårt att komma på saker, men man lär sig att det inte behöver vara så komplicerat och ibland funderar man till och med ut saker under dagen 🙂

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.