Okategoriserade

Borås i 48 timmar – part 1

– Annonssamarbete med Boras.com

WOW vilken dag vi har haft idag! Alltså verkligen WOW! Jag sitter just nu vid skrivbordet på mitt hotellrum och skriver, barnen har preciiiiis somnat. Dom har haft så roligt idag! Ja, till och med så roligt att dom inte ville sova när det var läggdags. Lucas var ganska trött och hade absolut kunnat tänka sig sova, men Isadora, hon är som en liten Duracell-kanin, hennes batterier laddar aldrig ur. Hon har hållt igång i sängen i 1,5 timme innan hennes batteri plötsligt laddade ur och hon somnade helt utan förvarning!

Så vad har vi egentligen gjort idag? Vi har gjort så himla mycket! Vi har verkligen utnyttjat tiden den här helgen 🙂 Vi började vår dag på Djurparken där vi fick en guidad tur genom delar av parken.

Det häftigaste men också läskigaste som vi fick göra var att hälsa på geparderna på ruskigt nära håll! Vi fick gå till en del av parken som inte är öppen för allmänheten. Djurskötaren förklarade att vi absolut inte fick ta i nätet eller sticka in några fingrar. Vi fick inte heller skrika för det kan göra geparderna stressade. När vi kom in till den lilla inhägnande stigen som vi skulle gå på så började geparderna fräsa samtidigt som dom sprang fram mot stängslet. Dom var inte aggressiva utan det verkade som att dom markerade sitt revir. Det syntes att dom var nyfikna för dom fräste inte hela tiden utan följde oss längs stigen och tittade med något som jag tyckte såg ut som en förvånad blick.

img_7150
img_7104
img_7102
img_7103

När vi var och hälsade på aporna så berättade djurskötaren om ett problem som parken har på grund av oss besökare. Det är nämligen så att många besökare gärna kastar in mat till aporna, t.ex. en banan eller en äppelskrutt. Aporna är även duktiga på att be oss besökare om mat genom att sträcka fram handen för då kommer det oftast något gott. Problemet med detta är att aporna kan få samma sjukdomar som vi människor har så om någon har varit förkyld och kastar in en äppelskrutt, då kommer apan också bli förkyld. Det var inte mer än ett par månader sen som den 30-årige apan Baku nästan dog i lunginflammation!

b1950b4f-0fdb-4bf1-a6d6-1e610f1d1399
a0b087b7-7702-4bf2-bcde-f2a7179163c3
84e482a2-6b8f-4225-9f3f-9924556d699c

Djurskötaren kommunicerade med apan genom fönstret

Den här lilla krabaten lider massor av en sak som vi svenskar konsumerar, nämligen palmolja. Palmolja finns i t.ex. margarin, chips, popcorn, kex, glass, fyllningar i chokladbitar (kakor, praliner och stycksaker), biodiesel, i kosmetik, rengöringsmedel, tvål och djurfoder. Den här lilla apans riskerar att dö ut pga att hans hem skövlas för att kunna tillverka palmolja. Om vi som privatpersoner verkligen vill göra skillnad för den här lilla apan så måste vi sluta konsumera palmolja som inte är certifierad. Välj därför endast certifierad palmolja så hjälper du djuren!

Djurskötaren berättade om hur Borås Djurpark jobbar med att bevara djurarter som annars hade varit utrotningshotade och hur parken stimulerar djuren för att dom fortfarande ska leva ”vilt” trots att dom inte bor på savannen i Afrika. Ett exempel på detta är hur dom gömmer eller hänger upp maten för att tigrarna ska kämpa för den istället för att bara bli matade. Djurparken i Borås bygger även om alla inhägnande för att djurens bästa. Förr i tiden byggde djurparker sina inhägnande för att vi besökare skulle se djuren så tydligt som möjligt, men nu byggs dom om för att djuren ska ha det så bra som möjligt. Savannen i Borås Djurpark har lyckats bra med det. Djuren har massor av yta att vara på och kan vara både nära och långt borta från oss besökare samtidigt som vi kan betrakta elefanterna uppifrån.

img_7082
img_7159
img_7160
img_7161

Två söta små elefantungar fanns också på savannen idag. Den ena ungen var så gullig, sprang runt och jagade fåglar som landade på savannen 🙂

I det vilda djurlivet är det få djur som uppnår sin maxålder, men på djurparken så tar djurskötarna hand om djuren så att dom får förutsättningar att leva ett så långt liv som möjligt. Ibland när djuren dör så sparar parken djurens skelett eller hud/päls men den säljs naturligtvis aldrig vidare. Idag fick vi följa med till djurparkens lärocenter och se detta. Djurskötaren visade oss skelett, djurhudar och elfenben. Visste ni att elfenbenet är sjuuuuukt tungt! Det ser verkligen inte ut så, men jag fick en chock när jag fick känna på en del av ett elfenben. En annan intressant grej är att elfenbenet egentligen är elefantens tänder som växer rätt ut! Så coolt!

En annan cool sak vi fick se var noshörningens horn. Detta är inte heller något djurparken säljer vidare, även om det hade varit lagligt, så hade det inte varit en bra idé eftersom det skulle gynna den svarta marknaden som du skulle kunna förfalska certifikat etc. Visste ni att noshörningens horn egentligen bara består av väldigt hårt tvinnat hår? Det är gjort av exakt samma material som hår och naglar är gjort av. Tyvärr finns det kulturer i bl.a. Vietnam, som tror att det är gjort av något magiskt och används därför i medicin eller exklusiva drinkar. Det sägs bota cancer och är dyrare än både guld och heroin på den svarta marknaden! Många noshörningar riskerar därför att bli dödade pga deras horn.

img_7156
img_7158
img_7157

Spana in jättetänderna! Dom längst upp kommer från en noshörning och den längst ner från en elefant!

Ett annat djur som vi beundrade var girafferna. Det är helt otroligt vilka ståtliga djur dom är med sina långa halsar med exakt lika många halskotor som vi människor har men ändå så mycket längre. Dom tittade på oss med sina vackra ögonfransar och slickade sig om munnen med sina långa tungor när dom åt gräset.

img_7107
img_7108

När vi hade hälsat på girafferna så var både vi och barn helt slut så vi bestämde oss för att säga hejdå för den här gången och åka och checka in på hotellet.

På vägen tillbaka tog vi den nya träbron som verkligen är ett fantastiskt lyft för djurparken. Tack vare den kan man snabbt ta sig till Savannen från ingången och man slipper alla backar dit. Jag kan tänka mig att detta underlättar för bl.a. funktionshindrade. På träbron träffade jag också på en av er, mina kära följare! En jättetrevlig mamma med barn jämngammalt med Isadora, så himla kul! Jag blev jätteglad! Vi har faktiskt pratat om det flera gånger nu under kvällen 🙂

Klockan 16 checkade vi in på Quality Grand Hotel som ligger precis vid Stadsparken mitt i stan. Jag har alltid velat bo på Grand så det här känns jättekul 🙂 I can’t wait to see the breakfast! Jag har typ jättehöga förväntningar 🙂 Efter incheckningen gick vi vidare till Orangeriet i Stadsparken och åt glass på deras glassbar och sen lekte vi en stund på lekplatsen som ligger precis i anslutning.

00520e9b-afe7-4c0b-9c27-d07f3d67210c
2811e4d7-6138-4079-b48a-c5b429b6e4b6
10fcbf63-cda7-450e-8129-955ea357ed3c
img_7125

När klockan var strax efter 17 gick vi tillbaka till hotellet och tvättade av barnen lite innan det var dags för kvällens höjdpunkt, nämligen tapas på Babbel Restaurang och Bar 🙂 Detta är en poppis restaurang i Borås som är kända för sin goda tapas så det var väldigt kul att få äta just där ikväll 🙂

Det blev tapas för mig, min syrra tog en allergianpassad röding och barnen fick barnmenyn som var hamburgare och pommes. Jag har alltid vetat att Babbel är en bra restaurang, men deras tapas överträffade faktiskt mina förväntningar. Såå himla god! Syrran gav dom också bra betyg för att ha lyckats så bra med hennes röding trots att den var tvungen att vara 100% mjölkfri. Barnens mat var också bra, deras pommes var gudomliga men hamburgaren var helt naturell så vi bad om en skiva ost och då tyckte Lucas att den smakade bra.

img_7134
img_7129
img_7133
img_7132

Erbjudande till er! Om ni köper Borås 48-timmarskort (klicka på länken för att läsa mer) så får ni 15% rabatt på notan på Babbel Restaurang & Bar, gäller under perioden 15 juni-19 augusti. Visa upp ditt 48 timmars kort och ange ”@pasmallen.nu

Efter den här långa men supermysig dagen så trodde jag att barnen skulle somna på stört, men nej minsann. Dom höll sig allt vakna! Lucas ville sova, men Isadora höll på att stojade så han kunde inte somna. Jag kan inte för mitt liv förstå hur hon kan ha så mycket energi? Jag väckte både Lucas och Isadora samtidigt imorse. Dom har gått nästan exakt lika långt idag för Isadora vägrar vagnen (hon vill va som storebror) och dom har sovit exakt lika länge (i bilen medan jag checkade in). Hur kan hon som är 3 år yngre ha så mycket energi? Detta är för mig en gåta som jag inte kommer kunna lösa ikväll och nu är det verkligen på tiden att jag går och lägger mig. Vi har nämligen en lika händelserik dag imorgon att se framemot 🙂

 

 

4 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.