Blir kanske inga näringsdrycker till Lucas

Nu i veckan besökte vi Lucas läkare för att se om vi kunde få hjälp med näringsdryck på recept. Läkaren sa att det bara är barn som är väldigt sjuka som får näringsdryck utskrivet så det kändes inte så hoppfullt, men hon skrev ändå en remiss. Jag tycker att systemet är väldigt frustrerande för nu när vi gett näringsdryckerna ett tag så visar inte hans vikt på att han är undernärd och därför kommer vi troligtvis inte få nån hjälp. Jag har kämpat med Lucas mat sedan han var 9 månader och vi har knappt fått något stöd från vården alls. Lucas fick operation av halsmandlar och näspolyper när han var 3 år men först efter att jag tjatat på vårdcentralen i ett år för att få en remiss till specialist.

Operationen kom försent så Lucas utvecklade selektiv ätovilja pga kräkreflexerna som han fick VARJE gång han skulle äta. Han kan fortfarande få kräkreflexer ibland, men det är inte alls som det var när han var 2-3 år. Tyvärr gör detta att han slutar äta vissa saker. I våras hade vi mycket problem hemma med att det inte fanns någon mat som Lucas gillade och jag såg hur han led. Det var då som vi började med näringsdrycken och den har underlättat på många sätt. Lucas får en näringsdryck som mellanmål kl 14 på helger och efter förskolan på vardagar. Näringsdrycken gör att det inte spelar lika stor roll vad han fick i sig till lunch, han mår ändå bra. Invägningen hos läkaren visade på att han har växt ännu bättre sen vi började med näringsdrycken men eftersom det ansågs att han redan växte bra på längden så spelar det inte nån roll tydligen.

En annan god effekt av näringsdrycken har varit att jag kan lita på att han klarar sig och det är inte lika viktigt att han ska äta bra. Tidigare blev vi väldigt låsta till hemmet om jag inte lyckades pilla i Lucas ordentligt med mat. Han orkade inte med hela dagen, blev ledsen och arg för allt och inget, nu är han en väldigt glad och harmonisk kille nästan hela tiden. Han mår verkligen bra! Jag vill såklart att han ska fortsätta med näringsdryckerna, men det kostar mig 800 kr i månaden och det är rätt mycket pengar för mig att betala ensam. Jag hoppas verkligen att dietisten överväger och låter oss få näringsdryckerna så att Lucas kan fortsätta må bra som han gör nu.

Relaterade Inlägg

11 Kommentarer

 1. Kristine

  Hej!
  Vet inte om det här kan vara aktuellt alls men läste att kort tungband/läppband kan påverka kräkreflexer vid mat etc. tydligen kan man ha det utan att det syns särskilt tydligt.

  Svara
 2. Lin

  Leta rätt på en facebookgrupp med föräldrar som har erfarenhet av hela cirkusen med ätovilja, operation och dietist. De vet vad du ska göra och säga för att få recept!

  Jag har själv ett barn med allergier som tidigare behövt recept. Jag fick otroligt mycket hjälp av en facebookgrupp med rutinerade föräldrar.

  Svara
 3. Caroline

  Håller med ovanstående om att tungbandet är av vikt att det kollas upp av väldigt kunnig läkare (i Gbg finns endast en, Mac Åberg på vasakliniken) som jag skulle låta göra den bedömningen. Vanliga önh kan inte se det om det inte är väldigt tydligt. Kopplat både till kräkreflex och selektiv ätovilja. Vår tjej åt ytterst lite innan sitt klipp.

  Svara
 4. Nina

  Här har vi som jag tidigare skrivit haft näringsdryck sedan lilllebror var ca 1 år (gick inte upp tillräckligt i vikt och åt riktigt dåligt) nu äter han mycket bättre både hemma och på förskolan så vissa dagar blir det ingen näringsdryck alls, men är så skönt att ha de som backup. Hoppas verkligen ni kan få det. Ett antal månader med det kanske kanske gör att han äter bättre med vanlig mat sen.
  Du har säkert fått tips om det / testat det men mitt (och även vår dietist) tips tänk tacos, dvs olika saker i olika skålar.

  Svara
 5. Johanna L

  Vi har/haft liknande problem men de är något bättre. De var tal om näringsdryck men dietisten sa nej till slut för de anser går upp normalt. Vet inte om håller med då vägar 14 kg och snart 4 år.
  Äter få rätter, inget alls ibland och pga detta inte aktivterter eller förskolan fullt ut.
  tar ibland en timme för han att äta. Vården har i mina ögon varit ett skämt kring detta.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här