Bebis vill gärna sova på sidan

Vad gäller egentligen om bebis gärna vill sova på sidan? Isadora vill gärna gosa in sitt huvud under något och oftast vill hon ligga med huvudet på sidan då också och helst ska resten av kroppen också ligga på sidan om hon får bestämma. Hon kan vända sig till sidan själv och det kan jag ju inte förhindra, men jag undra lite vad jag ska göra när jag lägger henne. Ibland märker jag att hon kämpar och kämpar för att komma över på sidan men inte lyckas så då har jag hjälpt henne, men det har alltid varit på dagtid när jag kollar henne ofta. Men om det inte är bra att sova på sidan så vill jag ju inte vänja henne vid det.

Isadora har inte lärt sig att rulla från rygg till mage ännu, men även om hon lär sig det så har jag svårt att tänka mig att hon kan göra det i babynestet. Isadoras babynest är rejält med rejäla kanter och nestet är såpass trångt att hon inte kommer få plats om hon ska rulla, men frågan är ändå om det kan vara farligt för henne att sova på sidan? Kanske är säkrast att ta det säkra före det osäkra och alltid lägga henne på rygg även om hon inte vill det?

Lucas sov alltid på sidan, men vi samsov ju så det var skillnad för då hade jag bättre koll. Nu vaknar jag ju lika chockad varje morgon över att Isadora har sovit hela natten igenom…! Fast jag är såklart glad för det, bara lite hispig 😛

  

Relaterade Inlägg

16 Kommentarer

 1. Johanna

  Hihi som en liten sjöjungfru med böjd nacke 🙂 vad jag längtar tills min tjej med torticollis kan göra så!

  Här sovs det alltid på sidan, hon rullade så redan på BB… Oftast vänder vi till rygg, men hon sover så bra på sidan…tror inte det är någon fara, men det vet jag ju inte. Njut av att hon sover hela nätter i alla fall! 🙂

  Svara
 2. Sanda

  Elias sover också på sidan, det låter vi honom göra sedan han föddes. Lite svårare i vagnen då vi har ergonomisk sittdel men det funkar än så länge 🙂

  Svara
 3. Caroline

  Vår son på 16 veckor vänder sig i nestet från rygg till mage och vi har ett sleepyhead som jag tycker är “trångt” men han sover inte i det på natten utan bara på dagen när vi har koll men har aldrig vänt sig på natten i sängen där han ligger fritt ännu iaf ?

  Svara
 4. Louise

  Har för mig att det sägs man ska undvika sidoläge för att de små lätt rullar över på mage då. Min dotter är tre veckor äldre än Isadora och vill också sova på sidan och det låter jag henne göra och hjälper henne de gånger hon inte kommer runt själv (nu kan hon visserligen vända från rygg till mage), brukar lägga hennes snutte så hon inte lika lätt rullar över på mage då hon kan bli riktigt arg när hon vänder över i sömnen och sen “glömt bort” hur man vänder tillbaka. Om det nu är trångt i Isadoras neste tror jag inte du behöver oroa dig för då är det ju inte så stor sannolikhet att hon vänder över på mage i sömnen.

  Svara
 5. Joanna

  Så fin hon är Isadora!
  Ebba vägrade sova på rygg som nyfödd och vi lät henne sova på sidan men vi stöttade upp rejält vid magen då. Efter några veckor kunde vi lägga henne på rygg (och vilken lättnad det var då! Visste ju att sida inte var bra, men bättre än mage iaf!). Nu har hon lärt sig att vända från rygg till mage men inte tvärtom så nu har vi rullat ihop ett påslakan som vi har under hennes underlakan för att hon inte ska rulla i sömnen. Är lite hispig att hon ska hamna med huvudet neråt. I övrigt rör hon sig mycket och sover både på sida och rygg härs och tvärs i spjälsängen! Sova i babynestet avskyr hon nu, verkar tycka att det är alldeles för trångt!
  Ha det gott!

  Svara
 6. Line

  Min BVC sa till mig att om de kan rulla dit själva så är det ingen fara. Alma rullade över från rygg till mage tidigt i sömnen, men BVC sa att när de kan de är de såpass starka i nacken att det kan vända på det om de hamnar ned ansiktet ner. Så jag behöver inte oroa mig och vända tbx henne. Hon somnar alltid på sidan nu och blir jätte arg om jag lägger henne på rygg!

  Svara
 7. Mia

  Min första son brukade jag lägga på sidan, han sov bättre då, min andra son sov på rygg tills han kunde vända sig själv, jag litade på att han klarar av det när han kunde göra det själv, man kan ju inte kontrollera hur dom lägger sig när man sover. Jag har inte samsovit med något av mina barn

  Svara
 8. Lin

  Jag formadehonom som en ostbåge när han ville sova på sidan. Knävecken högt upp mot magen för ordentligt stöd.

  Svara
 9. zarah

  Jag har inte hindrat när de andra två velat sova på sidan och kommer inte hindra om Isak vill sova så. Min bvc sa att det inte är nån fara! ? Just när dom började sova på sidan tyckte jag var en milstolpe för deras utveckling. Att dom var såpass med och stora att dom kunde välja hur dom ville ligga och sova ❤

  Svara
 10. Caroline

  Vår bebis har en favoritsida att titta åt/ligga på vilket lett till aningen platt huvud på ena sidan. Då rekommenderade BVC en kudde som heter delta baby Sleep, där de SKA sova på sidan men förhindrar att de rullar över på mage! Så är nog ingen fara att sova på sidan mem köp en sån kudde om du år orolig !

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Vad kul att du skriver det! Vi har faktiskt en sån kudde, men jag har aldrig pratat med BVC om det så det känns verkligen betryggande att ditt BVC har tipsat om den! Tyvärr får den inte plats i babynestet, men jag kan testa den ihop med sovormen nästa gång som hon inte vill sova på rygg. Tack för att du delade med dig 🙂

   Svara
 11. Mari B

  Jag måste fråga. Vad jag har för mig så sydde din mamma babynesten. Men vad var hennes sida? Är sugen på att skaffa ett.

  Svara
 12. Helén

  Har tre barn och alla har sovit på sida Lade dem turvis på höger och vänster sida, så huvudet inte skulle bli konstigt format 😉

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här