Okategoriserade

Bebis som inte vill somna

Jag har en fråga. Jag vet bara inte riktigt hur jag ska formulera den, men jag undrar hur ska det egentligen vara när man lägger en bebis? Isadora har varit så krånglig det sista så nattningarna tar ungefär 30-90 minuter – är det normalt? Den senaste tiden så har Isadora inte visat att hon blir trött. Hon blir snarare hyperaktiv om kvällarna. Det är möjligt att hon är övertrött, men hon visar liksom ingen trötthet alls innan hon blir hyperaktiv. När hon är sådär hyperaktiv så klättrar hon, kryper och äter på allt, men framför allt märker jag att hon är trött för att hon är gnällig och vill inte vara själv på golvet. Men när jag försöker lägga henne så ställer hon sig upp i spjälsängen och skrattar. När jag håller henne i famnen och vaggar henne så skrattar hon också, så jag har försökt vara mer bestämd och lagt ner henne gång på gång tills hon blir lite ledsen. Då tar jag antingen upp henne eller buffar rumpan och då brukar hon gnugga ögonen men vill ändå inte somna. Jag vet inte riktigt vad som är rätt att göra i det läget, men jag brukar ge upp, så dom senaste nätterna har jag bestämt mig för att vara hård och inte ge upp, men jag undrar om det är att göra mig själv en otjänst eller inte? I mitt huvud tänker jag att Isadora kommer vänja sig och somna snabbare, men är det så? En sak som jag har märkt är att hon i alla fall sover nästan hela natten i sin säng sen jag började natta henne i hennes säng.

Hur gör ni? Hur länge tycker ni är normalt att natta en bebis på kvällarna? Ger ni upp om det tar för lång tid? Hur märker ni att era barn är trötta? Det vore superintressant att få lite input på den här fronten.

   
 

28 Comments

 • Pernilla

  Vi har haft samma rutin sedan han var 5 månader: ofta ett kvällsbad, pyjamas på och sedan mys i soffan vid 19-tiden. Vid 19.30 går vi upp på rummet, lägger ner honom i sin säng där han får sin flaska. Vi startar speldosa på babyvakten och när han druckit upp flaskan får han napp och snutte. Vi pussar, säger godnatt och sen lämnar vi rummet. Det tar ett par minuter, sedan somnar han. Jag tror att fasta rutiner och tider hjälper barnet att veta vad som ska hända och därmed komma till ro lättare.

 • Frida

  Enligt bvc (i Torslanda) så har de en period när dom är 8-10 månader där de kommer in i en ”vill inte sova fas” tyvärr…. svin jobbigt men förhoppningsvis går det över fort!

 • Mikaela

  Oftast börjar dottern bli trött vid 17-tiden o det visar hon genom att hon vill bli buren konstant. På dagen när hon ska sova lägger jag bara ner henne i sin säng o hon sommar själv. Kvällstid får hon välling i famnen o då blir det ofta att hon somnar där efteråt också. Ibland lägger jag ner henne o ibland går hon med på det eller också skriker hon o då får hon somna i famnen. Det går väldigt fort dock (10-15 minuter) o sen lägger man bara ned henne o då sover hon 13-14 timmar. Jag har för mig att jag läst någonstans att en nattning inte bör ta längre än 30 minuter men vet inte skälet till det.

 • Malin Nätynkig

  Tänker om hon sovit mkt på dagen så kan det ju oxå störa, även om hon är trött? Annars försöka höra samma rutin varje kväll. Men minns att Sam hade oxå perioder när han var svår att söva men det gav med sig tillslut

 • Mia

  Min son visar inte heller direkt när han är trött, men han får pyjamas, välling och sen lägger vi ner honom i sängen och går, nu är han 1,5 men så har vi gjort jämt. Han är vaken och tjötar och grejar i sängen, men vi låter honom vara , till slut lägger han sig ner och sover.

 • Kicki

  Idag är min son 3 år gammal,men när han var i den åldern så lär jag honom inte sova till längre kl 4. Han sov två gånger per dag engång på förmiddan och en gång på eftermiddan från ca 2 till senast 4. Detta resulterade i att han sedan ville somnaför natten vid ca 8 senast halv 9. Då badade jag honom varje dag sedan på med pyjamas och fram tills ett år blev han ammad till sömns. Efter ett år sov han endast en gång per dag och då somnade han med vällingflaskan. Han sov hela nätter från 8 månader.

  Fasta rutiner tror jag är superviktigt för barnen då mår de som bäst. Hoppas de hjälpte dig något.

 • Emma

  Vi lägger alltid kl 19. Då brukar han vara trött. Är han trött innan håller vi ut till 19 ändå. Problemet att han skrattar och busar har vi ibland vid middagsvilan. När jag suttit ca 5 min och han fortfarande busar brukar jag gå därifrån en stund , för så länge jag är kvar fortsätter han bara att skratta. När han sen börjar gnälla efter ett tag går jag tillbaka och då går det att få honom att somna.
  Han är 8,5 månad

 • Sofi

  Vår 10 mån kille är ofta bökig att söva på dagarna så ibland ger jag upp och låter honom sova endast en gång och det kan då bli mellan 0,5-2 h sovande dagtid. Klockan 18 börjar han gå på reservkraft men försöker oftast hålla honom vaken till 18:30-19:00. Då är det välling och tandborstningen följt av att vi lägger ner honom i sängen och går ut. Han somnar 29 ggr av 30 direkt skulle jag säga. Däremot sover han ibland inte hela natten, vet dock inte om det är pga att vi haft förkylningar av och till sen september ? Men om han är frisk och sovit lagom på dagen(ingen sovstund efter 15) sover han 19-07 ca och får en flaska välling vid 5-6 snårets uppvak och sen sover han vidare till 7 då vi går upp. Storebror var ungefär likadan.

 • Lisa

  Åh min bebis är 9 månader och också ganska bökig just nu. Är tydligt trött strax efter sex och vi (jag) brukar natta halv sju – sju. Jag nattar henne fortfarande i våran säng eftersom hon har velat snuyta sig till söms och sen vaknar några gånger på kvällen oftast och vill snutta. . . Iallafall, väl i sängen verkar det som att hon vill göra sig av med all sin sista energi – hon ska krypa och böka och leka med allt, typ mina födelsemärken. Jag försöker vara tråkig och fortsätter klappa och sjunga. Till sist brukar hon somna vid bröstet eller pang mitt i språnget! Det är väl slöseri att sova antagligen! ? Jag vet inte hur jag ska göra sen dagen jag känner att hon av säkerhetskäl bör sova i sin spjälsäng. . . !?

 • Frida S.

  Dottern på 9 månader har haft perioder då hon tjorvar vid läggning. Sen hon var ungefär 1 månad har hon kväll vid 19. Ca 18.30 får hon pyjamas o sen välling o lägger vid 19. Ja lägger henne och går alltid ut (om o inte är ledsen) sitter i rummet intill tills hon somnat. Kan ta allt mellan 5 min till 40 min. Men oftast efter 15-20 minuter sover hon och sover till 7 ungefär (får ge henne nappen nån gång under natten)
  Har min sambo som jobbar borta mån-tors så jag har varit jättenoga med rutiner enda från början då ja har storebror som oxå ska isäng 🙂

 • Gittan

  Vi har samma rutiner på båda barnen. Kvällsmat 18.30-18.45 tiden. Vid 19-tiden är det tandborstning, pyjamas mm. 2-3 grr i veckan bad oxå innan. Sedan lägger jag dem i sina sängar, sonen får sin napp och kan sedan fara upp och ner lite men jag är bara tyst och lugn. Är inte och grejar med honom något, dottern vill ibland bli kliad på ryggen. Men båda somnar oftast inom 15-20 min. De sover i princip alltid hela natten i sin egen säng. Dottern vill aldrig sova hos oss, hon blir 4 i april, sonen är 1,5 år och vill bara sova mellan oss om han är sjuk. Har kört samma sedan de va runt 7-8 månader 🙂

  Tror rutiner är jätteviktigt. Och att de inte sover bort dagarna. Nu går båda våra på förskolan och vissa dagar lämnas de kl 06.00 så de blir kanske tröttare av det oxå.

 • Annie

  vi kör också på någorlunda rutiner här hemma för vår son som är 10 månader. Middag vid 17 sen lite bus och lek, pyjamas borsta tand vid 18 och efter det brukar vi mysa i soffan, Läggdags brukar bli vid 19-19.30. jag skulle säga att sedan ca 1 månad tillbaka är det ”svårare” att lägga honom och som ni andra säger vill busa och ställa sig upp fastän han är trött. Vi brukar gå ut från rummet när han busar runt och mestadels så somnar han av sig själv efter 10 min och då bäddar vi om honom. Jag tror bara det är att fortsätta kämpa på och se över sovtiderna dagtid.

 • Caroline

  Samma son ovan – rutiner ! Vet att du skrev att hon somnar olika beroende på hur dagen sett ut men mitt råd ät att försöka hålla någorlunda samma. Här är det läggdags 20:00 oavsett om hon visar tecken eller inte. Samma på dagtid, att om hon bara sover en kortis vid 11 (fm-luren) så får hon hålla ut till em-luren vid 15 ändå. Och inte sova längre än 16 på em. Hon är 9 månader och lite svårare att natta dagtid och svårare att somna om ifall hon vaknar på natten, men trots separationsfas funkar läggningen vilket jag tror är pga tydliga rutiner 🙂

 • Lotta

  Vårt barn (9 mån) vill bara vara nära. Vi har slutat att ens testa spjälsängen. Sova i knäet eller bredvid oss i soffan är det enda som gäller. Sover som en stock, så länge som närheten finns där. Ammas till sömns. Vi orkar inte krångla utan försöker anpassa oss efter vårt barn som har detta behov. Så ingen egentid i soffan här med andra ord.

 • Therese

  Rutiner fungerar fint för vår 10-månders tjej med. Vissa gånger om hon har sovit för sent på dagen eller av någon annan anledning har svårt att somna så brukar jag gå upp med henne och låta henne vara med oss och sedan prova en 30 minuter senare eller när hon visar tecken på trötthet (gnäll, gnugga ögon osv). Känner att jag inte vill göra det till en kamp. Krångel blir jag bara irriterad över och det känns onödigt och det är bättre att spara den energin till något annan 🙂 Vid vissa faser, tänder osv har sömnen varit lite krångligare upplever jag med. Men just fungerar nattningarna underbart, tyvärr vaknar hon dock flera gånger på nätterna fortfarande och söker närhet.

 • Jennie

  Min dotter på 9 månader ammas oftast till sömns eller i famnen. Går absolut inte att bara lägga henne trött i sin säng, hon blir tokledsen då eller sätter sig upp direkt och undrar vad vi håller på med. Vi har annars hyfsat bra rutiner – hon får middag strax innan 19, sen byter vi om och borstar tänderna, sen läser en av oss nån bok för henne och sen ammar jag, hon somnar och jag lägger henne i sin säng. Sen behöver hon ibland nattas om en gång på kvällen men annars brukar jag få amma igen vid 1-2 och så vaknar hon kring 4 och då får hon liggamma (annars är risken att hon inte somnar och blir pigg?) och sova bredvid oss tills hon vill göra morgon vid 6-7.
  Vi vill gärna att hon ska lära sig somna själv men det känns som ett tungrott projekt just nu så vi väntar tills vi alla känner oss mer pepp på jobbiga kvällar haha.

  • Jennie

   Och ja vi märker när hon är trött, vill va i famnen mest och gnuggar sig massa och när det har gått ännu längre börjar tröttgnället som är ett säkert tecken på att hon däckar om vi gör ett sövningsförsök. Iom att vi inte har orkat dra igång somna-själv projektet än så tar själva sövningen typ 5-10 min. Men skulle vi försöka få henne att somna i sin säng skulle det nog ta timmar haha, och dessutom ledsna sådana?

 • Julia

  Vår dotter som snart är 10 månader är också lite svår att lägga nu. Hon försöker med allt för att hålla sig vaken. Sätter sig upp och ska stå upp osv. Hon visar heller inte så mycket tecken på att hon är trött mer än att hon inte vill sitta på golvet samt att vi vet att det har gått 4 timmar sedan hon vakna från eftermiddagsluren. Det jag har märkt är att jag måste ”säga till” att nu är de dax att sova, jag halvligger brevid henne i spjälsängen som står mot vår säng och när hon vill resa sig så får jag liksom hålla i henne (hon blir lite sur då), och då ger hon sig till slut och somnar. Hon försöker helt enkelt hålla sig vaken. Men som sagt de jag märkt är att de måste ha gått 4 tim sen hon vakna. Annars är hon inte trött. Därför får hon nu heller inte sova till längre är typ 16.00

 • Linda

  För oss tar det också lång tid. Mellan 30-60 min. Men jag har aldrig tagit upp henne. När hon ska sova ska hon sova inte upp och ner ur sängen. Ibland försöker hon buss, då visar jag att det inte är ok. Hon blir arg ibland men det är oftast när hon är som mest trött och somnat fortare då. Men det är så himla frustrerande när man är själv med barnen och äldsta får sitta vid tv-n själv så länge

 • Anna

  Våran 9-månaders har alltid varit krånglig att lägga. Han vill absolut inte ligga själv så det är bara periodvis han sovit själv i sin säng på kvällarna, nätterna har han alltid sovit med oss. Just nu går det inte alls att lägga honom i hans egen säng så vi lägger honom direkt i vår säng när han somnat, där luktar det mamma och pappa. Funkar väldigt bra just nu. Han får pyjamas, ny blöja och välling 18.30 cirka, vi väntar lite om han inte är trött, och somnar han inte av vällingen studsar vi lite på pilatesbollen och då somnar han oftast på ett par minuter. Är han väldigt trött blir han också hyperaktiv som Isadora. Jag tror på att följa barnet och inte göra det för svårt för sig. Vår son sover inte på exakta tider på dagen men oftast blir det samma totala sovtid så han vill ändå sova samma tid på kvällen. Dock försöker vi att avstyra sovning efter 16. Men blir det en halvtimme-timme senare på kvällen är inte det hela världen. Försöker vi söva honom när han inte är trött blir det bara massa skrik och det är onödigt tycker jag.

 • Mamma i Rom

  Mattias är ett år och en månad och vi har mer eller mindre alltid lagt honom samma tid. vissa kvällar är han trött och somnar direkt, andra märker jag att de är omöjligt och då får han komma upp en stund (5,10min) och sen försöker jag igen. Han får få inte ta med sej nappen och snutten utan måste lämna de i sängen… tror att de gör att de kan locka att stanna i sängen eftersom han egentligen är trött och vill ha snutten nära…. oftast funkar de på försök två. Vissa kvällar är de helt omöjligt och då provar vi andra sätt. Jag tänker att rutiner är bra men man får inte låsa sej fast vid dom, ibland är man ju trött tidigare eller senare och jag tror på att försöka tillmötesgå ”dagens” behov.

 • A

  Säkert en fas där de kan ställa sig upp, skoja, skratta osv. En sak jag ångrar nu är hur jag la så mkt energi på frågan varför sover inte mitt barn. Nu är vår dotter snart 4 år och hon hat sovit hel nätter i egen säng sen hon var 2. Innan dess var det uppvak i regel minst 2-3 ggr per natt.

 • Camilla

  Milo (9½ månad) sover oftast 2 ggr per dag, beror på om vi är hemma eller ej på eftermiddagen, men sover alltid ca. 11:30-13 och sen 16-17. Vid ca.18:50 får han nattblöja, pyjamas och vi sätter oss i soffan och läser en bok och därefter får han en flaska välling. Myser lite till i soffan efter vällingen ibland beror på hur trött han är. Sen lägger vi honom i sin säng och ibland sätter/ställer han sig upp ett par ggr så man får lägga ner honom igen. Men somnar oftast alltid runt kl.19:30. Lite beroende på hur han sovit på dagen och den senaste vilan, men de senaste 2-3 veckorna har nattningarna gått från 40-60 min till 15-30 min. 🙂 Och mycket lugnare och mysigare.

  Jag vet personligen att jag har blivit lugnare vid nattningarna så vet inte om det beror på det att det går lättare och ”fortare” eller att han helt enkelt börjat lära sig nattrutinen. 🙂

  Mitt tips är bara att hitta en bra rutin och köra på den. 🙂 Läste denna artikel som jag tyckte var intressant och gått lite efter den nu med Milo. 🙂 http://rullavagn.nu/blogg/sa-somnar-ditt-barn-snabbare-med-ratt-nattningsrutin/

 • Josephine

  Vi har alltid (sedan barnen varit ca 5-6 månader) börjar införa nattningsrutiner och sänggående vid 19 på kvällen. Samma varje dag. Senare än så tror jag är för sent för de flesta barn. Dom hinner bli övertrötta och omöjliga att lägga.
  Mina barn har oxå hållt på sådär att stå upp och skratta och prata och greja. Men då har vi bara gått ut och låtit dem hålla på tills de blir trötta själva. (Sålänge de inte skriker och är ledsna.) Någon gång kan man gå in och lägga ner dem och säga god natt på nytt. Kanske var 10:e minut. Sen håller man på så tills de somnar. (Kan ta upp till 1 timme ibland.) Inte vagga och greja för då vänjer de sig vid det och ska ha det varje nattning.
  Har en babywatch med musik oxå som vi sätter på varje gång vi lägger.

  Men generellt tror jag att du kan prova att lägga lite tidigare. Innan hon blir övertrött. Även om hon inte visar trötthetstecken. Ofta blir dom trötta samma tid varje dag utan att visa det. Det är lixom deras inbyggda klocka. 🙂

 • Julia

  Nattar runt sju för då lägger storasyster sig så har alltid gjort så. Blöja, smörja och pyjamas. Om jagg nattar får hon snutta tutten och somna i famnen, nattar sambon kör han också famnen (men inge tutte eller välling) och tar mellan en och femton minuter . Hon är tio månader och sover 30 minuter på dagen (vaknar av sig själv och behöver inte mer), och sover 12-14 timmar på natten med lite stödamning ungefär två gånger i vår säng.
  Hoppas att ni får ordning på det snart.

 • Elin

  Jag har aldrig heller sett några tydliga tecken på mina bebisar att det varit trötta. Jag har mer lärt mig deras tider, när de behöver sova. Och det lärde man sig från dagen innan då de ex. Var övertrötta vid en viss tid. Men barn 1 hade vi inga rutiner=kaos länge. Barn 2 bestämde jag att jag sövde han vid 18:00 varje kväll oavsett hur länge han sov efter, han kunde ju vakna 1-3ggr efter de när han va bebis. Jag har haft igen de länge efter, han är van att sova den tiden och där med oftast lätt sövd. Tiden har så klart varierat mellan 17:30-18:30. Men jag märker numera när han är trött och vet vad vi gjort på dagen och hur länge han sov då, s utgår man från de. Och morgon tiden och lunch sovningar har jag fått anpassa efter ålder och trötthet så att de ska fortsätta funka med kvälls tiden. Men det har alltid tagit runt 30-60 min att söva, och han har gått I och ur perioder när han inte vill sova. Skrattar de och försöker busa= övertrött eller försök att inte behöva sova (omedvetet). Men ja de tar tid att söva barn! Även min 3,5 åring tar tid. Vi är mycket hemma och då blir inte hon spec trött vilket gör att de kan bli senare kvällar fram mot 20:00 ibland även 20:30. Det ställer då till de, dom dagar då vi har varit på utflykt när hon behöver somna tidigare men av vanen att sova senare så kan hon inte somna. Så jag väcker alltid henne tidigt, hjälper inte alltid ändå. Men så ja, samma tider och stimulans ger lättsövda barn. Men så blir de ju inte alltid ?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.