Okategoriserade

Barn som inte kan umgås utan skärmar?

En sak som jag tänkt mycket på är hur nästa generation kommer umgås med sina vänner? Jag märker redan nu att många kompisar inte klarar att leka vanliga lekar, sitta vid ett middagsbord eller ens vet vad ett brädspel är! TRAGISKT! Vi har ett par gånger haft kompisar hemma som verkligen bara suttit och gnällt på mig om att få skärmtid. En sa till och med ”om du får skärm så ska vi också få det” när jag satt och jobba på telefonen…! Alltså! En annan stod i hallen och sa ”vi går till ditt rum och stänger dörren så ser din mamma inte vad vi gör” precis efter att jag hade sagt nej. Snacka om att inte ha några gränser alls?! Till båda dessa barn föreslog jag att spela ett brädspel och ingen av dessa visste vad det var, men tydligen visste dom att det är tråkigt för dom skulle inte testa.

Vi har varit väldigt noga med att hålla skärmtiden på en rimlig nivå. Livet får absolut inte kretsa kring onlinespel, livet händer här och nu. Självklart får onlinespel vara en del av barnens lek, men det får inte vara det enda sättet dom leker eller umgås med kompisar på, då har det gått alldeles för långt tycker jag.

Ibland blir jag lite orolig när jag träffar på barn som inte vet hur man umgås utan skärmen. Vi har pratat mycket om detta hemma och visat barnen att när vi umgås med vänner så lägger vi ifrån oss skärmarna (för barn gör ju som vuxna gör, eller?).

Jag menar såklart inte att barnen inte ska kunna spela onlinespel tillsammans, men dom ska kunna umgås utan skärmar också. Samma sak med att kunna äta middag tillsammans.

Naturligtvis förstår jag att det kan finnas barn med problematik där skärmen kan hjälpa om man exempelvis ska gå på restaurang, men ibland känns det som att det är många fler barn som behöver en skärm vid middagsbordet än dom som klarar sig utan. Kanske är det så att man vänjer barnen vid skärm och det är därför dom inte klarar sig utan?

Jag har själv varit just där med Lucas när han var liten så jag vet precis vad jag pratar om. Haha! När Lucas var liten hade han problem med halsmandlarna och näspolyperna och det gjorde att han inte kunde äta utan skärm, efter operationen tog jag bort skärmen från matbordet, men inte utan en fight..!

Vad tycker ni?

5 Comments

 • Elin Åkerlund

  Helt galet tycker jag! Vilken Björn tjänst föräldrar gör mot sina barn! 😨
  Jag tror tyvärr också att barn blir dåliga på att leka när de spenderar alla timmar på en förskola. Jag har jobbat på flera olika förskolor och sällan sett någon ”lek” barnen springer mest omkring och byter aktivitet hela tiden! Barnen blir såå otroligt stimulerade på förskolan av alla barn att de inte vet hur man leker själv hemma eller bara med några barn! Och jag tror flesta barn heller inte vågar ”leka” ordentligt på en förskola heller. Barn inte gjorda för att vara i en miljö med 20 andra barn! 😡
  Nu tog jag att ett sido spår! Men detta irriterar mig sååå mkt😅
  Mina barn får endast använda sina telefoner/tv spel på lördagar och söndag fm. (De helger vi är hemma). När vi åker på semester och åker väldigt långt gäller detsamma. Något iPad äger vi inte.

 • Elin Åkerlund

  Jag tycker inte heller föräldrar uppfostrar sina barn ordentligt! Sjukt många barn som är sååå störiga och mot andra vuxna också! Det skrämmer mig. Men är man på en förskola jämt och blir uppfostrad att ” alla vuxna” ska du ty dig till så blir det ett sådant resultat också! Man vågar mot alla vuxna, respekten mot andra föräldrar försvinner!
  Socialism baksida!
  Man ska curla,dalta, prata, diskutera med sina barn anser de senaste normerna! Och då får man detta resultat! Störiga barn med Inge regler=inga gränser!

 • Mikaela

  Oj så jobbigt!
  Min äldsta är bra 5,5 år så än så länge har jag inte märkt av nåt skärmbehov. Hon kollar en del på tv men aldrig när kompisar är här och leker. Då är det noll skärm och det funkar bra.
  Men det blir kanske värre om några år…

 • Line Granström

  Håller helt med i det du skriver 🙏 har precis godkänt lite roblox-spel för 7 åringen eftersom aaaaalla andra spelar det och hon känner sig utanför eftersom det är det enda (?!) de pratar om på rasten.. vi är ganska strikta i övrigt, lite tv på morgon om det hinns med, sen en stund på kvällen. Ju mer skärm de får titta på ju mer tjatar de om skärm så vi har fått nolla det ett par ggr när det går överstyr 🙈 de får spela på våra gamla mobiler om de spelar, vi äger ingen iPad. Är hemma med snart 2-åring pch 7-åringen går inte på fritids, 5-åringen går 15h fsk, hemma leker de, ritar, läser böcker eller lägger pussel eller badar när det är fint väder. Har vi kompisar hemma tlll 7-åringen så är det flera som inte kan leka..springer mest runt och stötar sig 🙈 för nån dag sen hade vi en ett år äldre kompis här hemma och min dotter sa då ”H spelar bara på sin iPad när hon är hemma” jag ifrågasatte och sa att det gör hon väl ändå inte, måste väl leka lite, rita osv också? Men nej, det var tråkigt och inget hon kunde göra själv tydligen (hon har två storasyskon). Min dotter berättar att de ofta sitter med paddan när de ”leker” hos henne och det är så skrämmande att barn inte kan leka?!? Ser ju att min stora ffa leker mer ju ”tråkigare” hon har, om vi är hemma och tar det lugnt bara… 😏 läser just nu en kurs som heter ”små barns samspel och utveckling”, väldigt intressant!!(-3 samma tankar som dig ang förskolan som du skrev till någon här, min mellan kan komma hem efter 5h på fsk och säga att hon inte har lekt alls 🥵 hon älskar att leka och det är hemskt att hon inte känner att hon kan leka på fsk för det är så uppstyrt 😔

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.