Axkid ONE – bästa och säkraste bilbarnstolen vi har testat

– Samarbete med Axkid –

Nu är William 8 månader och kan sitta stadigt sen en tid tillbaka, därför är det hög tid att byta från babyskydd till bakåtvänd bilbarnstol på heltid 🙂 Ja, hittills har ju William lånat den bakåtvända bilbarnstolen Axkid ONE+ av Isadora, eftersom den kan användas från nyfödd till cirka 7 års ålder med bara några enkla justeringar. Det har verkligen varit jättesmidigt, men nu är William såpass stor att vi behöver ha en egen bilbarnstol till honom. Och eftersom vi, särskilt Victor, verkligen inte kunde tänka sig en annan stol, så blev det en Axkid ONE till William också. Den är så sjukt smidig att installera (30 sekunder så är det klart!) och eftersom Victor ofta gör grejer med bilen som innebär att han måste ta ur bilbarnstolarna så kändes detta väldigt viktigt. Axkid ONE har gett oss en enorm frihet eftersom den är så lätt att ta ur och sätta i och man behöver inte oroa sig för att det vare sig ska bli jobbigt eller svårt att få till installationen rätt igen. En traditionell bilbarnstol flyttar man helst inte på när man väl installerat den.

Enkel och SÄKER installation på 30 sekunder!
Axkid ONE är denna säkraste bilbarnstolen Axkid någonsin byggt tack vare den enkla och framför allt säkra installationen. Det har nämligen visat sig i undersökningar att många bilbarnstolar är felinstallerade i bilen och då skyddar de inte lika bra vid en krock. Det är alltså mycket säkrare att ha en bilbarnstol som är enkel att installera och där man inte kan göra fel. Axkid ONE installeras med hjälp av sex enkla självförklarande steg som är utmärkta med nummer när man packar upp stolen. Antirotationsbågen är självåtdragande och som via klickljud “berättar” när stolen sitter korrekt mot sätet. Axkid ONE fästs i bilen med Isofix-fästen och har inga förankringsband, vilket underlättar betydligt! Kolla in filmen så ser ni hur enkel den verkligen är att installera 🙂

Den enda bakåtvända bilbarnstolen med Isofix som är godkänd från 0 – ca 7 år!
Visste ni att Axkid ONE är den enda bakåtvända bilbarnstolen med Isofix som är godkänd till cirka 7 års ålder?! Det är tack vare Axkids ständiga utveckling och strävan mot att alla barn ska kunna åka bil på ett säkert sätt, dvs bakåtvänt så länge som det bara är möjligt. Tidigare har det funnits en gräns på max 18 kg (dvs ca 4,5 år) för bakåtvända bilbarnstolar där Isofix-fästen används. Gränsen beror på att den totala vikten, dvs stolens vikt + barnets vikt, inte får överstiga 33 kg. Axkid utmanade verkligen marknaden genom sitt nytänkande när dom utvecklade Axkid ONE som är en riktig lättviktsstol. Den väger knappt 10 kg och det är en viktminskning på ca 30%. Detta har i sin tur lett till att Axkid ONE kunde godkännas för barn upp till 23 kg och 125 cm, alltså upp till cirka 7 års ålder!

Axkid ONE+ den enda bakåtvända bilbarnstolen du behöver
Det bästa är att låta sitt barn åka bakåtvänt så länge som möjligt, minst till 5 års ålder, helst ännu längre upp till 6-7 års ålder. Den bakåtvända bilbarnstolen är urvuxen när viktgränsen överskrids eller när 1/3 av barnets huvud går över kanten, då är det dags att byta till en framåtvänd bältesstol. Du behöver alltså inte köpa fler bakåtvända bilbarnstolar utan Axkid ONE går att använda hela den bakåtvända perioden. Axkid ONE+ är även godkänd från nyfödd upp till cirka 7 års ålder. För att stolen ska vara godkänd från att barnet är nyfött behövs babydynan som ingår när du köper Axkid ONE+, annars behöver barnet vara minst 61 cm långt.

William sitter nöjt i sin Axkid ONE

Sverige är bäst i världen på barnsäkerhet i bil
Det är inte för intet som Sverige är världsledande på barnsäkerhet i bil. Den bakåtvända bilbarnstolen är ju faktiskt en svensk uppfinning och tack vare den är det fem gånger säkrare för barn att åka bil. Axkid kommer från Göteborg och är ett svenskt bolag vilket jag tycker känns väldigt tryggt. De utmanar ständigt marknaden med säkrare och bättre bilbarnstolar av hög kvalitet. Bältet i Axkid ONE är också tillverkat av svenska Holmbergs Safety System som under de senaste 50 åren försett den globala bilbarnstolmarknaden med de säkraste bältessystemen.

Extra benutrymme för både barn och föräldrar
Det känns ibland som att det kvittar hur stor bil man än köper så äts utrymmet upp av bilbarnstolar som tar upp stor plats när dom är installerade i bilen. Jag trodde inte att det skulle bli någon skillnad med Axkid ONE heller eftersom den ser ganska stor ut med skenan, men det blev det. Jag riktigt rös när jag såg hur perfekt den passade utan att jag behövde tumma på mitt utrymme i passagerarsätet samtidigt som Isadora också hade gott om benutrymme där hon sitter. Nu har vi installerat Williams stol också, han sitter bakom Victor och inte heller där behövde vi tumma på utrymmet, inte förrän han blir lika lång som Isadora för då kommer Victor behöva justera sitt säte.

Det är många som frågar mig hur Isadora sitter med sina ben och som ni ser så sitter hon väldigt bra. Hon upplever själv att hon har gott om plats 🙂 Isadora är 5 år och har passerat 110 cm.

Andra smarta funktioner vi uppskattar med Axkid ONE
Axkid ONE har fler andra bra finesser och funktioner som vi föräldrar har väntat på, bland annat kan stolen vinklas steglöst hela 42 grader under färd! Det innebär att du enkelt, utan att barnet vaknar, kan vinkla stolen så att barnet slipper falla framåt med huvudet när det har somnat. Den har också ett extra sidokrockskydd ASIP som tar upp den första kraften vid en krock från sidan. Bältesmuddarna har antiglid på baksidan så att dom sitter bättre. Axkid ONE är Plustestad och godkänd enligt i-Size.

Skillnad mellan Axkid ONE och Axkids populära bilbarnstol Minikid
Ni som följer mig vet att jag tidigare har talat mig varm om Axkids populära bilbarnstol Minikid och därför tänkte jag kort berätta lite om skillnaderna mellan stolarna. Minikid är också en riktigt bra bilbarnstol som barn kan sitta upp till cirka 7 års ålder, maxlängden på Minikid är 125 cm och 25 kg (jämfört med 125 cm och 23 kg för Axkid ONE). Minikid har inte ISOfix utan installeras med bilens bälte och förankringsband, vilket är betydligt krångligare om man jämför med Axkid ONE som bara tar 30 sekunder att installera. Minikid kan inte vinklas under färd när barnet har somnat, det kan däremot Axkid ONE. Axkid ONE+ kan användas från nyfödd vilket gör att man bara behöver en stol (man behöver inget babyskydd), medan Minikid kan användas först när barnet kan sitta stadigt cirka 6-9 månaders ålder. Minikid har en automatisk höjdjustering för nackstödet som hänger ihop med bältesselen medan Axkid ONE har en manuell höjdjustering för nackstödet för att pressa ner vikten på stolen. Minikid är billigare än Axkid ONE pga att Axkid ONE är dyrare i tillverkning.

Bild på Minikid 2 som monteras med bilens bälte och förankringsband

Vad tycker vi?
Vi är så himla nöjda! Vi kunde som sagt inte tänka oss en annan stol, den är verkligen väl värd varenda krona ur flera perspektiv men för oss har det framför allt handlat om friheten att kunna ta ut stolen utan att behöva ha ångest inför att installera den igen. Axkid ONE är inte svårare än att installera ett babyskydd med Isofix-bas, alltså piece of cake! Dessutom har vi kunnat använda en och samma stol till två barn i olika åldrar när det behövts genom bara ett par enkla handgrepp.

Relaterade Inlägg

5 Kommentarer

 1. Lisa

  Beror säkert på att jag har en äldre bil och isofix-krokarna sitter ganska långt in mellan sätet, men jag FULLKOMLIGT HATAR isofix-stolar. Har 2 minikid som tar ca 2 min för mig att installera nu när man gjort det några gånger! 😅 Fy tusan för våra isofix-stolar som skulle vara superlätta att installera. Hade dock gärna testat en isofix one, men känns ändå inte riktigt prisvärt för vårt barn nummer 3 när vi redan har babyskydd och ett flertal andra bilstolar 🤪

  Svara
  • Emma

   Haha! Jag kan förstå att det är lite bökigt om dom sitter väldigt långt in 😛 Det är väldigt enkelt i vår bil då det i princip bara är att sticka in dom och trycka till. Ja, Minikid är en väldigt bra stol! Och när man har gjort det några gånger så är det inte så svårt att installera den, särskilt inte om det är i samma bil varje gång 🙂

   Svara
 2. Sara.

  Va skönt o se att Isadora också åker baklänges 🙂 Min 5åring åker också bakåtvänt vilket de flesta i min omgivning inte förstår sej på :/ Men hon är inte för lång för sin stol och sitter bekvämt med benen så jag ser ingen anledning att ha henne frammåtvänd. Tyvärr delar inte hennes pappa min åsikt men så är d att vara separerad.

  Svara
  • Emma

   Tack 🙂 Nej jag vet precis vad du menar och det är lite jobbigt att så få av hennes kompisar åker bakåtvänt för då kommer hon snart börja fråga om att få åka framåtvänt. Jag minns hur det var med Lucas, ingen av hans vänner åkte bakåtvänt så länge som han. Det där är det jobbiga med att vara separerad, det är verkligen synd att inte rekommendationerna var lite “strängare” mer som uppmaningar för då hade det varit lättare att få fler att göra rätt.

   Svara
 3. Johanna

  Jag kan idag ångra att vi inte har en axkid 😍 när vår dotter var liten valde vi besafe, för det var den enda jag hört talas om 😂

  Ja, tänk så viktigt det är att åka bakåtvänt. Ofta ser man föräldrar som vänt på sina barn på tok för tidigt 🙈🙈 Jag känner en 3åring som får åka framåtvänt för att föräldrarna ville köpa ny barnstol och inte slösa pengar på en bakåtvänd när det ända är dags för en framåtvänd senare. Tänk om det fanns typ nån lag som reglerade att barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt 😅 det vore inte en dag för sent.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här