Okategoriserade

Amning längre än 4 månader kan ge mammor svagare skelett

Det pratas ju alltid om att amning är det bästa alternativet och för det mesta så lägger man till orden ”både för barnet och mamman”. Men för cirka två veckor sen så gick Sahlgrenska akademin ut med en studie där dom kunde visa att bentätheten minskar redan om man ammar mer än 4 månader! Och av dom kvinnor som ammade minst 9 månader så hade dom fortfarande minskad bentäthet 1,5 år efter förlossningen. Detta betyder alltså att kvinnor som ammar länge riskerar att drabbas av benskörhet. Läs GPs artikel HÄR!

Detta är inget nytt egentligen. Letar man så kan man hitta information om detta hela 10 år tillbaka, men dom flesta sidorna om amning skriver att amning minskar risken för benskörhet både för mamman och barnet. Man kan ju verkligen undra vad som stämmer?! Jag har aldrig hört om benskörhet och amning förut så det får mig att undra hur vanligt det problemet är? Är det kanske bara ytterligare en rubrik i media? Om det hade varit ett vanligt problem så kan man ju tycka att BVC borde rekommendera kosttillskott till alla ammande mammor och kanske till och med erbjuda alla ammande mammor att testa sig i förebyggande syfte efter ett visst antal månader.

20151110-183840-67120541.jpg
Bild: Hasse Holmberg lånad från GP.se

I Sahlgrenskas studie deltog bara 96 kvinnor så det är långt ifrån tillräckligt för att gå ut med nya rön m.m. Jag är för amning och för mig känns det så onaturligt att amning skulle skada kvinnan så nu hoppas jag att det kommer ut nån ny studie som visar att den här är fel 😛 Haha! Jag tycker alltid det är lite läskigt med såna här studier och man blir ju alltid lite mörkrädd när man läser om olika saker man kan drabbas av hit och dit, men det här kommer i alla fall inte påverka hur länge jag kommer att amma. Fungerar amningen (*hoppas*) så kommer jag heltidsamma 6 månader och deltidsamma upp till ett år 🙂

5 Comments

  • Mikaela

    Låter ju väldigt knepigt. Undrar hur de har kunnat utesluta alla andra faktorer som kan orsaka benskörhet. Har för mig att benskörhet är betydligt vanligare i sverige än andra länder också. Hade amningen haft så stor inverkan så kan man ju tycka att problemet borde vara ungefär detsamma runt om i världen.

  • Annica

    Oavsett så tycker jag att Sverige verkar ligga efter angående kosttillskott som tas specifikt både under graviditeten och amning. Båd perioderna kan innebära att mamman inte kan/orkar äta precis allt som man bör (illamående under graviditet, trötthet och tidsbrist med nyfödd). Som utlandssvensk blir jag ibland chockad över skillnaderna hemma i Sverige.

  • Natalie zaki

    Jag ammade första barnet i nästan 18 månader och andra barnet i 22,5 månader. Egentligen tycker jag att det säger sig själv att det är ökad risk för benskörhet när man ammar länge. Det är ju därför det är så himla viktigt att äta ordentligt när man ammar (och annars också) vi bildar ju ändå mjölk som är otroligt energikrävande. Vi liksom töms på näringsämnen.. ☺ men kan dock hålla med om att de borde göra fler och större studier kring detta. Fler studier överlag på sjukdomar som är kvinnorelaterade/vanliga hos kvinnor.

  • Natalie zaki

    Och sen när har BVC faktiskt brytt sig om mammorna hälsa? Man får fylla i papper efter förlossningen om hur man mår. Men tror inte BVC tanten ens tittade. För hade hon läst det jag skrivit så hade jag nog blivit skickad till kurator/doktor/psyk på en gång. För jag mådde dåligt och kunde inte ens ta upp det och hon frågade inte heller. Men jag lever fortfarande. Men med hjärntumör, troligtvis ett meningiom (godartad tumör som ska opereras snart förhoppningsvis)denna sort är för övrigt är mycket vanligare bland kvinnor än bland män. De tror att de påverkas av hormoner.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.