Allt smakade skit i 9 månader

När jag var gravid med Lucas hatade jag mat. Jag mådde aldrig illa, men ganska tidigt i graviditeten började jag tycka att allt smakade illa. I början åt jag ändå, men ju längre in i graviditeten desto värre blev det. Värst var det på slutet när hungern smärtade i magen men ändå så var det så svårt att äta. Mitt problem var att jag inte klarade av lagad mat. Jag fick kväljningar när jag åt och fick  för mig att maten smakade för mycket av nånting. Fisk smakade för mycket fisk, köttfärsås smakade för mycket tomat och sushi var helt fruktansvärt. Jag hade alltid ÄLSKAT sushi, men det var inte förrän jag blev gravid med Isadora som jag började gilla sushi igen (3 år efter Lucas föddes). Jag tyckte att allt smakade skit och jag åt enbart av två anledningar – slippa svälta och för att ge mitt ofödda barn näring.

På slutet av graviditeten så lagade Jair samma mat i 3 veckors intervaller. Varje dag i 3 veckor åt vi samma mat – kan ni tänka er vad fruktansvärt?! Dessutom förbjöd jag Jair att fråga mig om maten imorgon. Jag ville inte tänka på mat, om en mat funkade så ville jag inte prova nåt annat. Det mesta vi åt på slutet var något med köttfärs för det var det enda som inte smakade för mycket köttfärs! Haha! Vi åt spagetti och köttfärssås i 3 veckor, lasagne i 3 veckor och tacos i 3 veckor. Ni skulle sett mina kollegor på jobbet när dom såg mina matburkar varenda dag. Jag skämdes över att dom tittade så för det kändes som jag läskade dom. Det var till och med en kollega som sa ”Det bästa man kan ha i lunchlådan är tacos, då blir alla så avundsjuka och tittar”. Jag tyckte inte alls att det var bra, jag skäms när folk stirrar på mig när jag äter och vill helst ha så lite uppmärksamhet kring min mat som möjligt. Men jag vande mig tillslut, nu skäms jag inte längre över att ha med tacos till jobbet.

Varför sitter jag och skriver om det här nu då? Jo, för jag hade nämligen tacos till jobbet idag och det fick mig genast att minnas graviditeten med Lucas 🙂 En så himla konstig graviditet egentligen. Det lustiga var att när han kom ut så återvände min matlust direkt vid första tuggan från maten på BB. Men det som är ännu mera knäppt är att Lucas är exakt som jag var när jag var gravid med honom. Han har alltid haft svårt för lagad mat och får för sig att maten smakar dåligt av olika anledningar trots att han gillat den tidigare. Jag undrar vad som kom först i det här fallet, hönan eller ägget? Var det jag som fick honom att tycka så här om mat eller var det han som fick mig att tycka illa om mat? Det verkar ju onekligen som att det hänger ihop på nåt vis, eller vad tror ni? Bara en olycklig slump?

Relaterade Inlägg

4 Kommentarer

 1. Anna

  Det sägs ju att fostervattnet blir lite smaksatt av maten mamman äter, så jag tror absolut att barnet redan vant sig och gillar vissa smaker. När jag var gravid åt jag sjuka mängder choklad och när min son fick smaka choklad första gången sprack han upp i det största leendet jag sett ?

  Svara
 2. Anna J

  Det sägs ju att barnet till viss del föredrar den mat som mamman åt under graviditeten (för att fostervattnet tagit viss smak av den typen av mat), så iom att du åt dåligt med lagad mat under tiden du var gravid med L så har han nu svårt med de smakerna iom att de är mer nya för honom än om du hade ätit de. En teori bara.

  Sen var det säkert graviditetshormonerna som gjorde att du ogillade de smakerna som gravid, så indirekt så gjorde han att du ogillade den typen av mat då och därför ogillar han den typen av mat nu. Om man nu ska tro på sådana teorier (eller kanske finns forskning bakom?)

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Haha men gud vad intressant! Det låter ju logiskt även om det samtidigt låter långsökt, men det kanske är därför ju! Isadora är ju tvärtom, matvrak! Och med henne kunde jag äta typ som vanligt, det var bara dom första veckorna som jag mådde illa och bara kunde äta vitt thairis med spadet från wok-sås… Haha!

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här