Okategoriserade

Alla bör ta ansvar för smittspridning, även företagen

Igår införde Sverige förbud mot sammankomster för mer än 500 personer med anledningen av coronaviruset. Jättebra tycker jag! Det går fortfarande att stoppa smittspridningen i Sverige om man jobbar lite proaktivt. Men vad jag inte förstår är att man ändå håller skolor öppna som många gånger innebär att dubbelt så många befinner sig på samma plats… I Danmark och i Norge stänger man alla skolor, men löser barnpassning åt dom barn vars föräldrar har en samhällskritisk funktion. Det borde Sverige också göra! Även om barn inte löper lika stor risk att drabbas hårt så för dom smittan vidare.

Jag tycker också att det är klokt av stora företag som Apple, Spotify, Google och andra stora företag som har låtit sina anställda jobba hemifrån. Eller kanske ännu viktigare, alla företag borde gå ut med reserestriktioner och avråda från alla onödiga jobbresor. För vilket ansvar tar egentligen företag om deras anställda drabbas av corona och sin tur smittar ner sina familjer?

img_5529
img_5528
img_5530

Jag tänker också på resebolagen som TUI, Ving och Apollo som inte låter resenärer boka om eller avboka sina semesterresor innan UD avråder från att resa. Det är ju en ökad risk att bara befinna sig på flygplatsen… Vilket ansvar tar resebolagen om resenärer blir smittade på flygplanet eller hotellet? Inget ansvar alls. Jag tycker det är skevt. Om dom inte tillåter avbokningar så borde dom gå i god för att deras resor inte medför fara för liv och död. Jag förstår att dom också är människor och behöver tjäna pengar, men vad är ett människoliv värt? Jag läste att Apollo hade infört fri ombokning på alla sina resor, men enbart på NYBOKNINGAR! Skamligt! Det kändes bara som ett försök att tjäna pengar i svåra tider men fortfarande ingen förståelse för dom som faktiskt har en resa bokad i närtid…

Det pratas mycket om att alla borde ta sitt ansvar för smittspridningen, inte resa mer än absolut nödvändigt, vi ska tänka på våra äldre osv. Jag håller absolut med, men är det verkligen den enskilda personen som ska behöva stå för det? Resebolagen fortsätter tjäna pengar på människors rädsla, men slipper ta något ansvar själva… Inte ok…

14 Comments

  • Tove

   Ja! Jag lyssnade på presskonferensen för ett par timmar sedan och tyckte att deras argument för att hålla skolorna öppna var väldigt bra. Skolor och förskolor är inte drivande i spridningen av viruset. Däremot skulle det få väldigt negativa konsekvenser för de barn som är utsatta i sin hemmiljö och för vilka skolan är den tryggaste och viktigaste platsen. Dessutom går det inte att kontrollera alla barn som plötsligt blir sysslolösa på dagarna, långt ifrån alla har föräldrar som enkelt kan arbeta hemifrån.
   Detta är Sverige när det är som bäst tycker jag. Regeringen vågar hålla sig till fakta istället för att ”visa sig handlingskraftig” och göra populistiska åtgärder för att söka legitimitet. Dessutom håller vi fast vid jämlikhetsperspektivet och barnperspektivet så långt det är möjligt och fattar balanserade beslut. Det är skönt tycker jag.

 • Emma

  Är lite rädd att dom ska stänga skolan. Vet inte hur jag ska kunna jobba då. Jobbar på ett demensboende och alla kan liksom inte stanna hemma när det knappt finns vikarier. Aja blir de så så får man hoppas att dom tänker till för oss som inte kan vara hemma ..

 • Martina

  I vår familj är vi två vuxna som jobbar inom vård, jag själv jobbar med den största riskgruppen äldre och sköra, och min man jobbar i ambulansen. Om vi ska vara hemma för att skolan/förskolan stänger, vem ska då kunna jobba för att förhindra smittspridning och skydda vår utsatt befolkning, eller ta akut sjuka till sjukhuset? Det kostar mer än att stänga skolor. Vi kan inte sköta vårat jobb hemifrån. Blir glad över att många företag som har möjligheten att släppa hem sina anställda för att jobba hemifrån faktiskt gör det, det är jättebra! Men det funkar inte så i vården. Här där vi bor finns än så länge ingen anledning att stänga skolor, inga fall har konstaterats inom skolvärlden eller på någon förskola. Däremot har man blivit mer strikta på att hålla hemma barn vid enbart lite snuva och att de som går 15h ska hållas hemma, då en förälder redan är hemma pga föräldraledighet eller så. Det är en lagom början, sen ändras läget allteftersom, och nya beslut kommer tas. Men så länge måste sjukvården vara prioriterat att fungera, likaså andra samhällsbärande funktioner, och då kan inte sådan personal sitta hemma i onödan.

  • Victor

   Jag håller med om att det är viktigt att upprätthålla samhällskritiska funktioner och förstår att det är ett stort ansvar som vilar på dina och dina kollegors axlar. Dock tycker jag att svenska regeringen inte är lösningsorienterade i frågan likt Norge som ordnat barnomsorg för de som är anställda inom just sådana verksamheter. Den moraliska aspekten är sannolikt också en del i beslutet, dock kommer risken för smittspridning minska markant genom sådana åtgärder som att låta företag arbeta hemifrån och skolor stänga i så lång utsträckning som möjligt. Särskilt viktigt med proaktivt åtgärder med tanke på att resurserna nu är knappa vad gäller provtagning för COVID-19.

   • Martina

    En liknande lösning vore välkommen, så att vården kan fungera. 🙂 Allt är ju inte svart eller vitt, utan det vore ju ett ypperligt sätt att lösa det på istället för att tänka att skolor antingen ska hålla öppet eller stängt. Kan tycka att regeringen är lite mesig och lite för ”svensk” efter gårdagens presskonferens där de la allt ansvar på huvudmännen, istället för att komma med riktlinjer som kan följas nationellt, men det återstår väl att se vad de kommer med senare idag när nästa presskonferens hålls.

   • M

    Låter ju helt sjukt tycker jag att ordna med annan barnomsorg för vissa vars föräldrar inte kan vara hemma med dem pga jobb. Då utsätts de ändå för smittan och där i de grupperna kan det gå runt och härja som det vill. Och vem ska passa dessa barn? Är de isolderade från resten av samhället? Så uppenbart då att vissa barn är mer värda än andra då.

 • Sabina

  Viruset är inte särskilt farligt om man inte är i vissa riskgrupper eller äldre och skör! Det är många i samma grupper som dör varje år av den ”vanliga” influensan! Tycker det är helt galet att stänga ner hela samhället, bunkra mat/toalettpapper etc. Handsprit stoppar inte ens virus så att bunkra det av rädsla för Corona är helt galet! Folks irrationella beteende skapar större problem k samhället än vad själva sjukdomen gör i dagsläget!

 • M

  Jag hoppas verkligen INTE att de stänger skolorna. Då måste ju föräldrar vara hemma med sina barn istället för att jobba. Hur skulle det fungera framför allt inom vården. Jag jobbar på laboratorie där man bland annat analyserar Corona. En stängning av skola och förskola skulle vara förödande för vår verksamhet. Tänk att förlora ca 60 % av personalen. Då skulle många patienter få vänta på diagnos betydligt mycket längre.

  • Emma

   Men just nu är ju prognosen att 60-70% av Sveriges befolkning kommer bli sjuka, är det bättre då med bortfall pga sjukdom än att man förhindrar smittspridningen?

   • M

    Prognoser stämmer inte alltid. Titta bara på vädret. Jag är bara rädd att vi går in i en större kris pga försiktighetsåtgärder. Friska och yngre får infektionen rätt lindrigt ändå. Tänker att det är bättre att skydda de äldre och kunna ta hand om de som blir riktigt sjuka än att förstöra våra barns skolgång och inte ha vårdpersonal mm. Om alla kunde hålla barn hemma när de är sjuka och folk stannade hemma från jobb mm när de är sjuka skulle vi inte ha ett problem. Men det är min åsikt bara. Alla tänker vi inte lika och det måste få vara okej.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.