Okategoriserade

Test av Topcom öron/panntermometer

Jag skrev ett inlägg för snart 2 månader sen om att vi tyckte det var jobbigt med rumptemp och att vi har fått möjligheten att testa en Topcom öron/panntermometer från Jollyroom. Lucas har inte varit sjuk med feber sen vi skaffade den (typiskt :P) men nu med öroninflammationen så har han ju feber så nu har jag fått prova den med feber också 🙂

Visste ni att..

.. det absolut bästa stället att mäta kroppstemperaturen på är egentligen trumhinnan i örat! Alltså inte rumptemp! Anledningen är att de vener som passerar hypotalamus* passerar just trumhinnan och mellanörat.

Hypotalamus, hypothalamus, är en region i hjärnan, belägen under talamus på undersidan av mellanhjärnan. Den sköter kontrollmekanismer för bland annat blodtryck, kroppstemperatur, ämnesomsättning och sömn.

IMG_5949.JPG

Hur fungerar den?

Topcoms öron/panntermometer använder sig av infraröd teknik för att mäta infraröd energi som avges från pannan eller trumhinnan och omgivande vävnad och sedan konverterar den detta till ett temperaturvärde. Termometern kan även användas för att mäta rumstemperatur och temperatur på mat! 🙂

Korrekthet

Jag har läst manualen för att säkerställa att jag verkligen använder termometern på rätt sätt. I den står det ett intervall för vad normal örontemp är när man mäter med en infraröd örontermometer. Intervallet skiljer sig från person till person och tenderar att sjunka ju äldre man är. Därför är det bra om man tar reda på familjens temperaturintervall och antecknar. Jag har mätt lite då och då för att testa men inte antecknat, men det ska jag absolut göra 🙂 Normalt temperaturintervall i örat är mellan 35,8 – 38 grader. Om man gör fler mätningar efter varandra ska man alltid vänta minst 30 sekunder för att få en korrekt mätning.

Hur gör man?

För att mäta tempen på pannan finns en knapp och för att mäta i örat finns en annan. Håll termometern mot mitten av pannan, mitt mellan ögonbrynen. När kåpan ligger mot pannan, tryck på knappen. Det piper till när det är klart och tempen visas på displayen.

För att mäta i örat så tar man av den skyddande kåpan, drar lite försiktigt örat bakåt så att örongången blir rak, för försiktigt in sonden i örat så att den är riktad mot trumhinnan, tryck på knappen. Det piper till när det är klart och då visas tempen på displayen.

IMG_5948.JPG

Snabb!

Topcoms öron/panntermometer är sjuukt snabb! Bara 2 sekunder så är det klart! Väldigt bra för när man har ett litet ledset barn så kan det vara svårt att mäta pann/örontempen för att dom rör så mycket på huvudet (och slåss gör dom också).

Visar tempen med färgindikation

Displayen får olika bakgrundsfärg beroende på temperatur. Är tempen under 38,0 grader så blir bakgrundsfärgen på displayen blå, men om tempen är 38,0 grader eller mer så blir displayen röd.

IMG_5941.JPG

OBS! Siffrorna på displayen syns dåligt för att bilden är dålig (jag hann inte fokusera kameran innan bakgrundsfärgen försvann) i verkligheten syns siffrorna väldigt bra!

Inbyggt minne

Det finns ett inbyggt minne i termometern så att du kan se dom senaste 9 temperaturmätningarna. Tryck bara på knappen MEM (MEMORY) på sidan, då ser du även vilket klockslag, datum och om det var öron- eller panntemp. Riktigt smaart!!!

Video-demonstration

Jag gjorde även en video för att visa hur det går till när man mäter panntemperaturen:

https://www.youtube.com/watch?v=iI7HkhdtU8Y

 

Vad tycker vi?

Vi är väldigt nöjda och glada över att slippa rumptempen!! Det känns också tryggt att läsa att örontemp är det bästa och mest korrekta sättet att kontrollera kroppstemperaturen på. Jag ser ingen anledning till att använda rumptempen. Vi tycker även att panntempen har fungerat riktigt bra. I början på veckan kände jag att Lucas hade feber och då visade panntempen det. Oftast behöver man inte veta exakta temperaturen utan det räcker med att konstatera att barnet har feber och sen vill man ofta kunna se att den går neråt. Då kan det räcka med bara panntemperaturen, men om man ska kontakta sjukvården så bör man kontrollera örontempen också. Jag gillar minnesfunktionen där man kan bläddra mellan dom 9 sista temperturtagningarna och se klockslag och om det var öron- eller panntemp. Väldigt användbar funktion!! 🙂

9 Comments

  • Sandra Skogholm

    Hej! Det låter ju jättebra, om man har barn som verkligen inte klarar av rumptermometer! Är nyfiken på vart du fått infon om att öron temp är säkrast? På 1177 står det att rumptermometer är bäst nämligen

    • Emma - På Smällen!

      Hej! I Topcoms manual för örontermometern stod det att just trumhinnan är det säkraste för att mäta kroppstemperatur. Förklaringen kändes så logisk så jag hoppas att det var rätt. 1177 kanske skriver så för att alla örontermometers inte mäter med infraröd teknik och då blir den inte lika korrekt?

      • Sandra Skogholm

        Aha okej. Har också funderat på att byta till örontemp nämligen, känns smidigt tex mitt i natten om man ej vill krångla med blöja å så om man behöver kolla tempen! Ja på 1177 står det att örontermometer är bra bara om man mäter på exakt rätt sätt, den som ni provat kanske var lätt att göra rätt med 🙂 toppen isåfall! Tack för en superfin blogg, en av de första jag läser på morgonen 😉

        • Emma - På Smällen!

          Ja precis! Det är jättesmidigt på natten. När jag bara vill ha en indikation mäter jag jämt på pannan, men när jag behöver veta hur många grader så mäter jag i örat. Jag kanske mäter nån gång med rumptemp och örontemp bara för att se om det visar olika, men om jag inte måste så kommer jag inte göra det. Det skär så i hjärtat att hålla på med rumptempen och han har blivit så stark så jag är livrädd att jag ska skada honom.

          Vad glad jag blir att du fortfarande gillar min blogg, vet att du har hängt med länge nu <3

  • Nina

    Vi har använt en örontermometer sedan min son var ca 6 mån och det har underlättat jättemycket! Jag drar mig inte för att ta tempen på min son längre, med rumptempen var det en kamp varje gång. Nu tar jag tempen så fort jag undrar om han är sjuk utan gråt och skrik, sååå mycket lättare. Jag har märkt att det går att mäta fel om man håller min örontermomenter lite fel så man får vara noga med hur man mäter men det måste man med rumptempen också, med den måste man vara säker på att den kommer tillräckligt långt in.

  • Nadia

    Hej, har precis köpt en likadan termometer. Tycker dock det är svårt att veta om jag tar rätt i örat. Behöver man använda engångsskydd? Eller hur rengör man den efter på bästa sätt? Tacksam för svar!
    Med vänliga hälsningar Nadia

    • Emma - På Smällen igen!

      Hej Nadia! Jag har för mig att det står i manualen att man ska mäta 3 gånger i början för att få ett hum om hur mycket det kan variera. Men man måste vänta en stund emellan. Det står också i manualen att man ska hålla ut örat så örongången blir rak. Men jag håller med om att det inte är så himla lätt att veta i början. Och hur man rengör den vet jag inte, men det står att man inte ska peta på sensor med tops etc. Jag lyckades alltid peta bort öronvaxet som hamnade på sensorn utan att några rester blev kvar. Nu fungerar tyvärr inte våran längre. Jag vet inte varför men den kan ha fått sig en smäll när vi flög med den eller så är sensorn skadad, jag vet inte riktigt…

  • Nadia

    Tack för svaret! Har rengjort m en mjukduk, en sådan som man har till glasögon ef som Bayland (där jag köpte den) skrev att den ej behövde engångsskydd! Får helt enkelt hoppas jag gör rätt & prova några ggr ; ) Tack för svaret! Mvh Nadia

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.