5:e utvecklingssprånget – Relationsvärlden

Isadora är just nu mitt uppe i det 5:e utvecklingssprånget som pågår i 1-5 veckor. Just nu har hon precis varit förkyld också, men jag upplever ändå att hon har varit mer klängig i detta utvecklingssprång än i dom andra. Hon har varit lite mer irriterad och många gånger när jag har försökt att amma så har hon spänt sig och vevat och sparkat under tiden hon har ätit så situationen har blivit så jobbig för mig så tillslut så har jag gett upp och väntat en stund innan jag försökt igen. Det känns ofta som att hon inte vet vad hon vill. Det är samma sak, när hon ska sova. Tidigare är det ju HON som har visat att hon vill sova, men nu kämpar emot jättelänge på kvällarna innan hon tillslut somnar.

När är 5:e utvecklingssprånget?

Det 5:e utvecklingssprånget börjar runt vecka 22-26 och pågår i 1-5 veckor.

Vad händer i 5:e utvecklingssprånget?

Bebisen börjar bli medveten om avstånd mellan olika saker och avstånd mellan sig själv och mamma/pappa. Det kan plötsligt kännas skrämmande när mamma lämnar rummet. Bebisen börjar också förstå saker som att bollen ligger i. på, under och brevid. Bebisen upptäcker att den kan till exempel trycka på en knapp och då tänds en lampa, barnet förstår att det är den som tände lampan.

Hur kan man hjälpa och stimulera bebis i sin utveckling?

Gör saker tillsammans – titta, lyssna eller smaka på något tillsammans. Många barn tycker det är roligt med tittut eller att gömma leksaker under en filt. Det behöver inte bara vara leksaker, många bebisar tycker det är spännande att plocka med andra saker också –  t.ex. en kökslåda med ofarliga saker 🙂 Läs gärna bilderböcker med djur som man kan härma djurens läte. Musik, dans och klapplekar kan också vara skoj 🙂

Nya färdigheter efter 5:e utvecklingsprånget

Här är några exempel på vad en bebis som just gått igenom tredje utvecklingssprånget kan göra. Oftast lär sig inte bebisarna att göra alla dessa saker på en och samma gång, men någon eller några saker brukar föräldrarna kunna se att bebis har lärt sig:

* Visar intresse till människor som agerar annorlunda jämfört med normalt
* Visar intresse för detaljer som dragkedjor, märken och klistermärken
* Lyfter på saker för att se om något är under
* Försöker knyta upp snören
* Kastar saker för att se innehållet
* Stoppar mat i andras munnar
* Ser kopplingar mellan ord och handling
* Blåser luft
* Gnäller när mamma/pappa går iväg
* Härmar ljud med tungan
* Står upp med lite hjälp eller drar sig upp till uppåt position.

Isadoras utveckling hittills

Isadora både blåser luft och pruttar mig på kinden. Hon studerar verkligen detaljer och hon kan även undersöka dom genom att riva på dom med naglarna. Hon har börjat dra upp knäna under magen så nu dröjer det nog inte länge innan hon börjar ta sig framåt eller kanske bakåt 😀 Isadora vill inte vara själv längre och har gnällt jättemycket när jag har gått iväg. Isadora kan stå upp om jag ställer henne mot något, tex. soffans ryggstöd.

  

Relaterade Inlägg

5 Kommentarer

  1. Casssandra

    Här det också både förkylning och femte språnget! Tuff vecka. 😉 upplever också som bra mycket mer klängig än förut och han har aldrig varit en klängbebis innan. Det är så spännande att få följa de små. <3

    Svara
  2. Nikiåå

    Äntligen har vår andra dotter kommi till världen och jag vill med kunna läsa om varje utvecklingssprång så vi kan vara mer förstående föräldrar. Känns som vi motarbetade vid varje utvecklingssprång sist. Finns de nån app där man kan läsa?

    Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här