5:e utvecklingssprånget – Relationsvärlden

Nu är William alldeles i slutet på 5:e utvecklingssprånget och vi räknar dagarna tills det är slut. Det femte utvecklingssprånget pågår i 1-5 veckor, men vi tycker det känns som detta språnget varit långt. William sover som en kratta på natten, ratar nappen HELA NATTEN och accepterar den först vid 6-tiden på morgonen. Dessutom har han börjat bli mammig nu det sista. Han blir glad när Victor kommer hem och pratar med honom, men så fort han lyfter upp honom så vrider han på sig för att försöka komma tillbaka till mig. Det är jobbigt för oss båda för jag vill gärna få en paus och Victor längtar hela dagen efter att få bebisgosa.

När är 5:e utvecklingssprånget?
Det 5:e utvecklingssprånget börjar runt vecka 22-26 och pågår i 1-5 veckor.

Vad händer i 5:e utvecklingssprånget?
Bebisen börjar bli medveten om avstånd mellan olika saker och avstånd mellan sig själv och mamma/pappa. Det kan plötsligt kännas skrämmande när mamma lämnar rummet. Bebisen börjar också förstå saker som att bollen ligger i, på, under och bredvid. Bebisen upptäcker att den kan till exempel trycka på en knapp och då tänds en lampa, barnet förstår att det är den som tände lampan.

Hur kan man hjälpa och stimulera bebis i sin utveckling?
Gör saker tillsammans – titta, lyssna eller smaka på något tillsammans. Många barn tycker det är roligt med tittut eller att gömma leksaker under en filt. Det behöver inte bara vara leksaker, många bebisar tycker det är spännande att plocka med andra saker också –  t.ex. en kökslåda med ofarliga saker 🙂 Läs gärna bilderböcker med djur som man kan härma djurens läte. Musik, dans och klapplekar kan också vara skoj 🙂

Nya färdigheter efter 5:e utvecklingsprånget
Här är några exempel på vad en bebis som just gått igenom femte utvecklingssprånget kan göra. Oftast lär sig inte bebisarna att göra alla dessa saker på en och samma gång, men någon eller några saker brukar föräldrarna kunna se att bebis har lärt sig:

* Visar intresse till människor som agerar annorlunda jämfört med normalt
* Visar intresse för detaljer som dragkedjor, märken och klistermärken
* Lyfter på saker för att se om något är under
* Försöker knyta upp snören
* Kastar saker för att se innehållet
* Stoppar mat i andras munnar
* Ser kopplingar mellan ord och handling
* Blåser luft
* Gnäller när mamma/pappa går iväg
* Härmar ljud med tungan
* Står upp med lite hjälp eller drar sig upp till uppåt position.

Williams utveckling hittills
Det märks att William lär sig massor just nu! Häromdagen lekte vi den där leken när man lägger sin hand på bordet och så lägger den andra personen sin hand ovanpå och så håller man på så. William förstod kanske inte vilken hand som han skulle dra undan och lägga överst i högen, men han lyckades göra rätt nästan varje gång ändå 🙂 Så roligt! Han intresserar sig mycket för vad vi och barnen gör och sträcker sig efter oss eller saker han vill ha. Han försöker härmas och dricka ur en vattenflaska som vi ofta dricker ur. Han härmar också ljud som vi gör, det är superkul med härma-lekar. William älskar att leka med rösten 🙂 Han står mer än gärna upp, men kan inte ställa sig upp på egen hand ännu. Han kan nästan sitta själv och försöker för fullt att sätta sig upp så fort han ligger på rygg 🙂

Relaterade Inlägg

2 Kommentarer

 1. Therese

  Har för mig jag läst att du ammar William? Har det förändrats något under sprången, dvs hur ofta han vill amma? Min son är 4 månader och helammas, men sover kasst. Vi hade en period när han kunde sova 3-5h i sträck under nätterna men det funkar inte längre. Nu vaknar han ofta och har svårt att komma till ro och somna om utan bröstet, vilket leder till att det känns som att jag inte gör annat än ammar nätterna igenom. Fått tips om att gå över till ersättning under kvällar och nätter men har inte riktigt bestämt mig om jag vill sluta amma riktigt än, vilket jag tror kommer hända vid delamning. Tror egentligen inte att han är hungrig så ofta under nätterna då vi inte har dessa problem dagtid. Napp funkar inte här, den duger i princip bara i babyskyddet.. hur sov William mellan 4:e och 5:e språnget? Har laddat hem appen växa och upptäcka världen och vi verkar nyss ha passerat 4:e språnget.

  Svara
  • Emma

   Åh vad mycket igenkänning! William sover sjuuuuukt dåligt på nätterna ända sedan han blev 4 månader och det är bara tutten som duger. Jag börjar bli ganska trött på att vara levande napp nu 🙈 Jag vill inte heller börja med ersättning på nätterna för jag tycker det går lite emot naturen också. Jag är rätt säker på att William inte är hungrig, han vill bara vara nära och tutta. Jag hoppades först på att det skulle gå över av sig självt, men nu känns det som att jag kanske måste försöka vänja honom att somna och sova utan bröstet igen.

   William sov också bra innan han blev 4 månader och sover fortfarande väldigt bra på dagtid och då äter han inte hela tiden som han gör på natten 😅

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här