12 saker som du inte visste om midsommar

12 saker som du inte visste om midsommar

Midsommar är min favorithögtid! Jag älskar midsommar! Det jag gillar med midsommar är att den infaller på bästa årstiden, sommarn (!!) och för att midsommar är en svensk högtid som inte finns någon annanstans. Det är alltid lika kul att berätta om midsommar för människor som inte känner till midsommar. Vi svenskar är ju faktiskt lite knäppa som klär en stång med massor av blommor, dansar och sjunger samtidigt som vi hoppar som grodor och äter rå fisk! Det ska bli kul att visa Ian alla tokigheter 🙂 Om jag orkar kommer jag också spela in en vlogg tänkte jag 🙂

Jairs första midsommar i Sverige, år 2010. Vi är på en camping på Öland – roligaste midsommarn ever!

Vad vet ni egentligen om midsommar? Det här är som sagt min favvohögtid så jag var tvungen att skriva en lista med lite fun facts. Här kommer 12 saker som du kanske inte visste om midsommar:

1. Brasilien firar också! Eller ja, det är inte midsommar man firar i Brasilien utan Johannes Döpares dag (São João) som kommer från den kristna tron. Johannes Döpares dag är alltid den 23:e juni precis som midsommarafton var fram till 1952. Läs gärna om vårt São João – firande i Brasilien för 4 år sen då det var VM i Brasilien.

2. Midsommar har inte alltid varit på fredagar – Nej, 1952 tyckte man att midsommar förstörde arbetsveckan så då togs ett beslut att flytta midsommarafton så att den alltid infaller på en fredag.

3. Midsommarstången föreställer inte en penis! – Jag har hört en historia om att midsommarstången föreställer en stor snopp med “huvudet” nergrävt i marken för att marken skulle frodas och ge en bra skörd. Detta är inget annat än en seglivad myt (källa). Sorry “M” 😛

4. Majstång har inget med månaden maj att göra – En del kallar midsommarstången för majstång. Jag tycker det låter så knäppt eftersom midsommar är i juni och inte maj, men jag fick precis min förklaring. Att “maja” betyder nämligen “löva och pryda” därav ordet majstång.

5. Plocka 7 sorters blommor och lägga dom under kudden – Har ni koll på hur ni ska göra detta enligt traditionen? På midsommarafton ska ogifta flickor plocka sju olika sorters blommor under konstant tystnad, lägg blommorna under kudden och sov. Flickorna kommer då drömma om sin framtida man ♥

6. Varför dansar vi runt stången? Alla tokiga danser på midsommar var till för att byns ungdomar ska lära känna varandra – den traditionen har hållt i sig än idag!

7. Midsommarkransen ska sparas fram till jul (!!) – Förr i tiden sparade man midsommarkransen ända fram till jul. Då användes dom torkade blommorna i julbadet, man trodde att blommorna gav stryka att hålla ut hela vintern.

8. Rulla naken i morgondaggen – Det här är nog en av dom tokigaste traditionerna. Förr i tiden gick vi svenskar ut och rullade oss nakna i morgondaggen. Vi trodde att det skulle hålla oss friska under hösten och vintern.

9. Tradition med regn på midsommar – Det slår nästan aldrig fel, det är nästan så att man kan tro att det är tradition med regn på midsommar. 1978 hade vi den kallaste midsommarn någonsin i Sverige. I Stockholm var det 11 plusgrader och i Norrland var det nollgradigt på flera håll. År 2015 hade Stockholm lika varmt andra advent som på midsommarafton, cirka 11 grader.

10. Regnig midsommar ger dyrare charterresor – Vädret på midsommar styr sommarens charterresor, många misströstar och längtar efter soligare breddgrader och bestämmer sig för att boka en sista-minuten-resa. När efterfrågan ökar så ökar också priserna, priserna justeras flera gånger om dagen berättade Apollo.

11. Myspys och bebisverksta! – Förr i tiden var midsommar den dag då flest kvinnor blev gravida, i alla fall ogifta kvinnor.

12. Vi dricker 50% mer alkohol på midsommar! – I vanliga fall säljer Systembolaget cirka 9 miljoner liter dryck av olika sortera men på midsommar köper vi svenskar cirka 13 miljoner liter, varav 7 miljoner liter öl!

Visste ni allt detta om midsommar? Har ni trott på myten om att midsommarstången föreställde en snopp? Jag trodde på den ett tag… Haha! Det hade ju varit kul om det varit så 🙂

 

Relaterade Inlägg

4 Kommentarer

 1. Tessan

  Alltid kul med ny fakta ? Jag trodde oxå att den var en snopp ?
  Är det en tradition med midsommarväder oxå?! ?? Jag menar, det är inte ofta det är bra väder…?
  Hoppas ni får en fin midsommar ❤

  Svara
 2. Nina

  Hade jag kunnat hålla mig frisk hela vintern genom att rulla mig i midsommardagg hade jag gärna gjort det!

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här