10 tips för att fixa långflygningen med småbarn
Tjoho! Vår tredje långflygning med Lucas är nu avklarad! Denna är den som har gått bäst hittills 🙂 Ingen har varit sjuk och vi föräldrar är mer rutinerade och lugna. Så nu när vi kan ”tricket”, hur man fixar långflygningen med småbarn, så tänkte jag dela med mig av 10 tips för att fixa långflygningen med småbarn 🙂
1. Ta med underhållning som barnet gillar. För oss har det säkra kortet alltid varit paddan med olika videos och appar. Tips! Har du med dig en laptop? Ladda videos från youtube som barnet kan titta på. När Lucas var bebis var Babblarna hans bästa vänner.
2. Ta med mat och snacks som barnet gillar. Det spelar inte så stor roll VAD barnet äter, men för humöret spelar det stor roll ATT barnet äter 🙂
3. Lämna rutinerna hemma. Inget är som vanligt och då kan man inte förvänta sig att rutinerna ska vara som vanligt. Känn efter, lyssna på ditt barn, du vet vad barnet behöver, sova, äta, rastlös? Du vet och försök då tillgodose det.
4. Ta det lugnt. Försök att sprida ut på packningsjobbet på ett par dagar åtminstone. Det kan vara stressande för ett litet barn om föräldrarna yrar runt som yra höns dagarna innan resan. Försök ta det lugnt, packa lite, gå ut och lek lite med barnet, kom tillbaka och packa lite, ät som vanligt etc. Om föräldrarna är stressade blir barnet stressat.
5. Orolig för att barnet ska få ont i öronen? Amma, flaskmata eller ge välling under start och landning. I regel får små barn inte ont i öronen, men om det skulle få ont så kan man förebygga detta genom att barnet dricker under start och landning.
6. Långa mellanlandningar? En del flygplatser som t.ex. Arlanda erbjuder lånevagnar att använda på flygplatsen, men annars kan man välja en resevagn som t.ex. babyzen YoYo (annonslänk) som är godkänd som handbagage. Jag vet att det finns en till vagn som nyligen blivit godkänd för handbagage men jag minns inte vad den heter.
7. Ta med barnmat på flyget. Barnmat även i puréform är helt ok att ta med sig på planet. Även välling i pulverform som du efter säkerhetskontrollen blandar med vatten är helt ok att ta med. Tips! Eftersom kabinpersonalen inte har möjlighet att värma maten på planet, be dom stoppa barnmatsburken i värmeskåp direkt när ni stiger ombord. Då är den varm nog när det är dags att äta.
8. Om du flyger med en bebis under 10 kg så kan ni få vagga på planet. Då får ni en plats vid en ”skiljevägg” på planet, där kabinpersonalen sätter fast vaggan så kan barnet sova där.
9. Även om ni har ett större barn som inte kan sova i vagga, så är det en stor fördel att sitta vid skiljeväggen. Då får ni mer benutrymme och barnet kan få stå upp om det vill. Barn har ju ofta mycket spring i benen 😛
10. Ta med alvedon och nässpray på planet. Man vet aldrig om barnet plötsligt får ont och alvedon kan vara räddningen. Nässpray är bra om barnet lätt får ont i öronen eller om barnet är förkylt för då får det också lättare ont i öronen.