VARNING! Livsfarligt att använda Ipren vid vattkoppor!

Nu ska jag dela med mig av en väldigt viktig varning som jag tror att många inte vet och det är att man absolut INTE ska använda Ipren om man har vattkoppor eller misstänker att man har vattkoppor! Jag hade ingen aning om detta själv, så jag kände att jag måste sprida denna informationen till er. Dela gärna inlägget så att fler får denna varningen!

Foto: Carolina Byrmo

Livsfarligt att använda Ipren vid vattkoppor

När ens barn får vattkoppor så får man ofta feber och då är det ju naturligt att vilja ge febernedsättande för att barnet ska må mindre dåligt. Det går bra att använda läkemedel som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon, men man sak absolut inte använda läkemedel med ibuprofen, till exempel Ipren. Läkemedel med Ibuprofen kan nämligen öka risken för ovanliga, men allvarliga infektioner när man har just vattkoppor. Källa 1177

Mina barn har fortfarande inte haft vattkoppor men eftersom vattkoppor faktiskt inte är helt ofarlig så överväger jag att vaccinera dom. Jag kommer förmodligen göra det om dom inte fått det innan dom fyller 8 år. Jag hade vattkoppor när jag var 12 år och då hade jag även insidan av hals och lungorna, underlivet och etc. Jag var väldigt sjuk men är ändå glad över att det gick så bra som det gjorde.

En annan sak som man också ska undvika när man har vattkoppor. Det är att använda hydrokortisonsalva mot klådan. Den kan göra att blåsorna lättare blir infekterade av bakterier.

Visste ni detta om Ipren och vattkoppor? Sprid gärna inlägget så att fler får ta del av varningen! 

Relaterade Inlägg

14 Kommentarer

 1. Jennifer

  Ja, min mamma har alltid varit väldigt noga med att påpeka just detta. Så jag har faktiskt undvikit Ipren helt nu när 1,5-åringen haft feber när det gått vattkoppor på förskolan i några månader. Än har hon inte haft vattkoppor, men man vet ju inte säkert vad febern beror på så vi har gett Alvedon.

  Läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra (t.ex. Treo) ska inte ges till personer under 18 år vid feber då det kan orsaka komplikationer. Detta var dock någonting jag fick lära mig nyligen! Vet att Treo är förstahandsvalet för många vid huvudvärk så det kan ju vara bra att tänka på för exempelvis tonåringar att det inte ska tas om man har feber 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åh vad bra att din mamma påpekat detta. Jobbar hon inom vården? Ja nu har jag också börjat fundera i dom banorna. Man vet ju aldrig om det ska bli vattkoppor och om det är därför som barnet har feber… Oj! Nej det hade jag faktiskt ingen aning om! Bra info!

   Svara
  • Emma - På Smällen!

   Tack! Ja, kanske men jag tänkte som så att eftersom komplikationer som kan uppstå är till exempel blodförgiftning vilket kan bli väldigt akut hos små barn (vuxna också) så därför tyckte jag att rubriken var befogad.

   Svara
 2. Frugan E

  Har alltid varit nojjig med allt annat än paracetamol till ungarna, oavsett sjukdom. Känns som om det är säkrast att ta det som man hört är mildast, eller vad man nu ska säga.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jo det hörde jag också men sen läste jag grejer om paracetamol också och sen dess så har jag börjat variera mig lite. Barnläkaren vi har brukar dessutom rekommendera Ipren vid t.ex. öroninflammation eftersom den är antiinflammatorisk. Jag tycker det är jättesvårt att veta vilken som är bäst…

   Svara
 3. Linn

  Oj detta visste jag inte, vilken tur att du skrev det. Mina barn har inte heller haft vattkoppor än. Dottern på snart 5 år vägrar allt utom Ipren när hon är sjuk. Så jag hade ju garanterat gett henne Ipren om inte du hade skrivit detta inlägg. Tack för att du skev om detta!

  Svara
 4. Frida Karlsson

  Tack för påminnelsen! Har barn i samma ålder som du som inte heller haft det. Är inne på samma linje det där med vaccinering och BVC höll faktiskt med. Kommer man upp i skolåldern så tyckte dom man skulle vaccinera, så jobbigt att få när man är stor!

  Svara
 5. Sanna

  Sent svar, men googlade runt efter lite tips om vattkoppor när mitt barn nu fått det.

  Vill bara poängtera ang jobbigt som vuxen med vattkoppor. Det är inte alla som får det jobbigt. Jag var 20+ och hade inte så jättejobbigt. Man läser sällan om de som får det lindrigt medan de som får det illa gärna basunerar ut det. Gäller inte bara vattkoppor utan mycket annat också. Människor som har problem söker och frågar på nätet, mår man bra så låter man det vara… 😊 En tanke bara. Nu ska ta hand om min vattkoppa med feber och 28 gradig sommarvärme. 🤒🌞

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Stackars liten! Hoppas att han/hon kryar på sig snabbt! Det har du helt rätt i, man hör mest om dom som det går dåligt för. Skönt att du fick en lindrig variant i alla fall 🙂

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här