För mjuk säng

När vi var i Brasilien så skrev jag om hur folk sov direkt på stengolvet i Brasilien. Jag vet inte om jag nämnde det, men till och med Jairs mormor som är närmare 90 år sover också direkt på golvet. Varför? Jo, oftast beror det på att det inte finns nån säng att sova i, men i Jairs mormors fall så beror det på att det är så varmt på dagen och den enda platsen som är sval på golvet.

Den sista tiden som vi var i Brasilien så bodde vi rätt så lyxigt, men trots detta var sängarna mer eller mindre stenhårda. Jag fick ofta ont i rygg och nacke så när det närmade sig vår hemresa saknade jag verkligen min säng hemma i Sverige. Det var helt gudomligt att få lägga sig och sova i den efter ett långt dygn på diverse flygplan. Jag njuter än idag av min mjuka säng 🙂

Men, häromdagen, så kommer Ian upp till oss och berättar hur förfärligt ont han har i sin rygg och att hans säng nere i källaren är alldeles för MJUK! Jag var inte helt chockad för det var ju precis det som dom tyska airbnb-gästerna klagade på, men ändå… den sängen är en äkta tempursäng och är för fasiken den dyraste sängen i hela huset! Hur kan det vara möjligt att den gör så att han får ont i ryggen?!

Jag och Jair har båda sovit i den och tycker den är fantastisk. Jair tycker till och med att den är så skön att han inte behöver ha nån kudde. Haha! Det verkar uppenbarligen som att Jair har vant sig vid mjuka sängar efter några år i Sverige men att brassar annars använder hårda sängar och gillar det. Det kanske därför som många hotellsängar utomlands alltid är så hårda? Undra om det bara är vi Skandinaver som gillar mjuka sängar? Vad tror ni?

Relaterade Inlägg

16 Kommentarer

 1. Jennifer

  Mjuka sängar är ju generellt inte bra för kroppen egentligen heller. Men mycket beror ju på vad man är van vid när det gäller just komforten. Men kroppen rent anatomiskt är inte anpassad efter att sova på alltför mjuka underlag 🙂 Vi tenderar även att ha alldeles för många och alldeles för mjuka kuddar mot vad som är bra för nackens viloläge.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Oj, detta hade jag ingen aning om! Jag trodde faktiskt att det var tvärtom. Jag upplever att jag blev väldigt stel och framförallt hade jag ont i axlarna efter att ha sovit på sidan i den hårda sängen i Brasilien. Men det kanske inte är meningen att man ska sova på sidan? Det där med kuddar är jag jättenyfiken på. Jag måste nämligen ha en platt och en fluffig dunkudde som sjunker ihop när jag lägger mig på den. Jag sover dåligt och får ont i nacken om jag inte har den kombon när jag ska sova. Jag är nyfiken på hur det ska vara för att det ska vara bra för nacken.

   Svara
   • Jennifer

    Här finns lite info om ”det optimala” http://www.atlaskotan.net/halsotips/238-anvand-ratt-kudde-nar-du-sover

    Har man dock som du, hittat ett sätt där man inte får ont och mår bra så är ju det optimalt för dig! Huvudsaken är ju att man själv mår bra och känner sig nöjd. Var på en föreläsning i ergonomi för inte sålängesedan och då kom denna fråga upp. Det optimala för kroppen är som sagt att vara i en rak linje men är man inte van vid det så kan det ju istället bli skadligt att helt plötsligt börja ha kroppen i det läget 🙂

   • Emma - På Smällen!

    Åh tack!!! Ja det där med rak linje försöker jag tänka på och tror jag fått till ganska bra med kuddarna. Men när det gäller ryggen och resten av kroppen så blir det väl inte en rak linje om man sover på sidan? Är det inte det som tempur brukar göra reklam för?

 2. Elina Å

  Brorsans sambo är thailändska. Sängarna där nere ska vi ju inte prata om…! Är verkligen som att ligga direkt på golvet. Brorsan bodde även där nere i ~2 år och vande väl sig, så nu har de en tunnare träskiva under sin madrass för att sängen ska vara lite mindre mjuk!

  Svara
 3. Julia

  Jag hade samma problem som Ian! Tyckte att sängarna här i Sverige var för mjuka. När vi köpte vår nya säng frågade jag personal om deras hårdaste säng och även den kändes för mjuk för mig. Nu är jag van vid detta och tycker att min säng är perfekt!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Haha! Stackars Ian, han har verkligen den mjukaste sängen i hela huset. Han sa att han skulle sova på golvet istället! Tur att du tillslut hittade en säng som du gillade och vande dig 🙂

   Svara
 4. Vicktoria Murawska

  jag hatar mjuka sängar. vi har Hästens fasta och tycker typ det är den enda svenska sängen jag kan sova i. När vi kollade sänga så testade jag t.ex. Carpe Diem ”fast” och den var sååå mjuk…haha… får också ont i ryggen direkt när det är mjukt, men ja svenskar överlag älskar mjuka sängar 🙂

  Svara
 5. Johanna

  Kroppen måste också hinna vänja sig 🙂 om ett tag vänjer han sig nog.

  Jag sover däremot mycket hellre på något stenhårt än för mjukt.

  Svara
 6. Josefine

  Jag har tyckt att våra varit för mjuka, efter tre täta graviditeter känns det som kroppen ska gå sönder efter en natt i våra mjuka sängar eftersom där inte finns någon stabilitet som bär upp så att musklerna och annat avlastas ordentligt. Fick tips om futonsängar och googlade det. Enligt många av de hemsidorna så är det bättre och mer skonsamt för kroppen att sova på hårdare underlag. Fanns t om studier kring det. Dessutom är de miljövänligare och innehåller inte såpass mkt kemikalier som en vanlig madrass gör. Den dagen jag har pengar vill jag införskaffa oss alla en varsin sådan men det dröjer nog iom att vi är 5 stycken i familjen totalt och jag prioriterar livet som hemmaförälder framför en större inkomst atm.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åh vad intressant att höra! Lucas säng är den hårdaste sängen men han väger inte så mycket så jag är säker på att han ligger bra i den sängen (ännu mer säker nu när jag hör att det inte är bra att ligga för mjukt), men den fick jag jätteont av att ligga i när jag var gravid. För mig var det bara mjuka sängar som gällde. Det känns så snevänt för mig att höra att hårda sängar är bra, men jag tror på alla er som skriver det. Väldigt intressant och nyttigt att höra. Jag har också funderat på att köpa ny säng men har också prioriterat livet som hemmaförälder, men vi får se vad pengarna går till nu när jag börjat jobba 🙂 Fast i mitt fall lutar det mot en mjuk säng… haha!

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här