Vilka ord kan William nu – 1,5 år

William har precis börjat säga lite mer tvåordsmeningar istället för bara ett ord så jag tänkte det var kul att skriva ett inlägg om vad han kan nu 🙂

Hans favoritord är definitivt bil! Det säger han hela tiden! Ofta säger han ”bil, bil, biiiil, bil” men nu har han avancerat till ”åka bil” och det säger han flera hundra gånger om dagen. Han säger det när han leker med sina bilar, när han tittar på bilarna som kör förbi utanför köksfönstret och SJÄLVKLART när vi ska åka nånstans! Då springer han exalterat fram till hallen och tar sina ”koj” som betyder skor och räcker dom till mig 🙂

Han har också börjat säga ”min mat” när jag gör mat till honom och mig. Hur han vet att det heter ”min mat” och inte ”din mat” som jag säger, har jag ingen aning om 🙂 Han säger mat om allt som går att äta som han inte kan namnet på. William säger också banan, det låter så här ”nanana” och mer som ”banana” på engelska än banan på svenska. Ingen aning om varför för jag tror inte han kollat på något engelskt. Kanske för att Lucas och Isadora ibland säger banan på portugisiska? Hm…

William kan också säga glass, kaka och ”kak” som betyder katt på William-språk 🙂 Katt snappade han upp på Cypern när det smög runt en katt på restaurangen på hotellet som åt tappad mat. Det är sååå kul hur han snappar upp vissa ord på första försöket, men ordet ”vatten” som jag ansträngt mig för att lära honom, vill han verkligen inte kunna.

En annan grej som jag försöker lära honom, som han låtsas att han inte kan inför mig, är att ta av sig skorna i hallen på stengolvet. Jag har varit envis och burit tillbaka honom hallen när han gått in med skorna och då han skriker argt på mig varje gång. Men när pappa Victor tog av honom skorna i vardagsrummet så blev han sur och gick och ställde sina skor i hallen. Knasboll!

William förstår instruktioner och kan hämta olika saker som tex nappen, skorna eller släcka lampan när jag ber honom. Han förstår när vi ska gå till bilen, när vi ska äta eller när jag ber honom lägga tillbaka något i skåpet som han tagit ut. Han lyssnar och gör ofta som jag säger, men ibland är han busig och på parkeringen på väg till bilen brukar han vända och springa i full karriär åt andra hållet. Det går verkligen inte att lita på honom när man närmar sig bilen längre! Lite farligt faktiskt..!

Han har också koll på ordet ”bas” som betyder bajs på William-språk 🙂 Haha!

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här