Vilka är “de glömda barnen”?

– I samarbete med Axkid –

När barnet är runt 5-6 år är det dags att byta till bältesstol. När det är dags att byta beror på hur långt barnet är och vad det väger. Bilbarnstolen är urvuxen när barnets huvud sticker upp med en tredjedel ovanför kanten, ungefär i höjd med barnets ögon, eller när stolens rekommenderade viktgräns har passerats. (Källa: NTF) Det kan därför vara klokt att välja en bilbarnstol som har en lång stolsrygg så att den kan användas så länge som möjligt. Minikid är den stol som mest rekommenderas i den stora facebookgruppen Bilbarnstolar, just eftersom den är så bra för långa barn.

Här sitter Lucas i sin Minikid och Isadora i sin Rekid

Hur länge ska man ha bältesstol?

Den stol som kommer efter den bakåtvända bilbarnstolen är bältesstolen. Den ska användas tills barnet är cirka 10-12 år eftersom det är först då som barnets höftkammare är färdigbildade. Bälteskudden finner en väldigt viktig funktion eftersom den styr ner midjebältet mot ljumskarna på barnet så att midjebältet inte kan tränga in i buken och ge inre skador. Dessutom hamnar diagonalbältet mera riktigt över barnets bröst, nära halsen och mitt över bröstbenet. (Källa: NTF) Bältesstolar har bältesledning för att diagonalbältet ska hamna exakt rätt över axeln.

Vad säger lagen om bältesstol?

Det är faktiskt lag på att alla barn under 135 cm ska sitta med korrekt skyddsutrustning i bilen. Det är 1500 kr i böter för den som inte använder bälte och 2500 kr i böter för den vuxne som inte tar ansvar för att barnen sitter rätt i bilen.

“De glömda barnen”

En del föräldrar slutar med bältesstol till sina barn vid 7-8 års ålder. NTF kallar dessa barn för “De glömda barnen”. Jag tycker det känns sorgligt och hemskt, men jag hoppas att jag kan bidra till lite lärdom och att ni läsare sprider den här viktiga informationen till vänner och bekanta så att fler barn får färdas säkert i bilen. Jag ska villigt erkänna att jag själv inte hade en aning om att barn behöver bältesstol/bälteskudde ända upp till 10-12 års ålder så jag är själv glad att jag har fått veta den här informationen. Vill man veta mer så kan man lyssna på det här poddavsnittet av NTF som heter just “De glömda barnen”.

Farligt att ha bältet under armen

En väldigt viktig sak att tänka på är också att aldrig ha bältet under armen. En del barn sätter bältet under armen för att det skaver på halsen. Jag minns själv att jag gjorde det när jag var liten. Det är inte farligt att ha det precis vid halsen, men under armen så kan bältet krossa revbenen så att lungan punkteras. Om man har en bältesstol så hjälper den till så att bältet alltid sitter på rätt plats över barnets axel.

I april släppte Axkid sina nya bältesstolar, Axkid Grow och Axkid Grow ISOFIX som har infällbara isofixarmar. Läs gärna mer här: Axkid Grow + Axkid Grow ISOFIX

Jag älskar att stolarna har integrerade mugghållare 🙂 

Relaterade Inlägg

6 Kommentarer

 1. Jenny

  Hej! Att döma av bilen ser det ut som att Lucas huvud snart kommit över kanten på bilstolen. Hur fort byter ni och vad blir nästa märke/modell på stolen.
  Vår dotter fyller 4 i november och hennes huvud sticker några cm över kanten på en utav våra bakåtvända stolar.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hej! Jag var lite otydlig i mitt inlägg. Det är en bra bit kvar på Lucas bilstol eftersom det är nackstödet man går på när det gäller Axkid och nackstödet inte är i högsta läget ännu. Jag skrev inte nackstöd för jag vet inte vad som gäller för andra märken. Vad har ni för stol?

   Svara
   • Jenny

    Vi har en gammal version av britax highway, den är ca 6 år gammal. Den nyare har nackstöd som går att höja men inte den gamla.

 2. Erikaevakristina

  Jag trodde att stolen är urvuxen när öronen når kanten, alltid lär man sig något nytt! ?

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här