Okategoriserade

Vi ska gifta oss!

Vi ska gifta oss… nån gång… haha! Ja, jag vet inte hur många gånger jag glatt ropat att vi ska gifta oss och sen har det inte hänt något. Men vi ska gifta oss, det är bara en fråga om när. När ska vi komma till skott? Problemet är att vi aldrig riktigt kommer igång med planeringen. Då och då börjar vi skrapa lite på ytan till bröllopsplaneringen men sen känns allt övermäktigt och jag lägger tillbaka planerna på hyllan.

Nu pratar vi bröllop igen och jag funderar på om vi kanske skulle börja med att sätta ett datum så att det blir mer på riktigt. Jag funderar på år 2020. Det känns inte så stressigt om vi har två år på oss att planera. Det sista jag vill är att stressa fram ett bröllop. Det mesta i mitt liv sker i väldigt högt tempo, men bröllopet ska inte vara en av dom sakerna känner jag. Jag tycker år 2020 låter bra när man säger det och så är det ju faktiskt exakt 10 år sen som Jair friade till mig. Det är väl rimligt, först frieri och sen giftermål 10 år senare… haha! Nej, det är inte rimligt, det var dags att gifta sig för flera år sen egentligen! Haha!

Men hur ska jag komma igång med planeringen då? Jag vet inte i vilken ände jag ska börja? Det känns så jäkla stort! Jair är inte så planerande av sig så det kommer bli jag som får planera allt, men han kommer antagligen vilja vara med och ta beslut. Det vi vet än så länge är att vi vill ha ett traditionellt bröllop med bröllopsfest och sen önskar jag att åka på bröllopsresa efteråt. Det som är viktigast för Jair är festen och det som är viktigast för mig är klänningen, ringen och resan…

Ni som har gift er eller hjälpt till att planera någon annans bröllop, i vilken ände börjar man? Vad kostade era bröllop, speca gärna vad dom olika sakerna kostade om ni minns det 🙂

Foto: Wanderings

24 Comments

 • Nazima

  Håller med Liselotte! Börja med de största bitarna som boka datum och plats för vigsel och fest. Resten brukar lösa sig längs vägen. Vi började planera vårt bröllop ca.10 månader före, och det kändes inte stressigt. Den 21 juni i år firar vi 16- årig bröllopsdag, kan inte fatta att det var så längesen!
  Stort lycka till i ert planerande inför dagen B!
  Kram

 • Josephine

  Tror det första ni ska börja med är att kolla upp vart ni vill ha vigseln och festen. Åk runt och titta på festlokalerna och se vad ni tycker känns bäst. Och vad som passar er budget osv. Sen bestämmer ni datum efter vad som är ledigt och passar er bäst.

 • Tessan

  Börja med datum och lokal resten är det inte så bråttom med. Ska man ha den lokal men verkligen vill så skulle jag säga att det är dags att boka.
  Vi planerade vårt bröllop på 8 månader och det var bara lokalen vi fick vika oss på. Men det blev såklart jättebra ändå 🙂
  Det mesta andra kommer du säkert bara hinna ändra sig om flera gånger om du bestämmer för tidigt ;-).

 • Diana

  ååå grattis vad kul !!!!
  Oj jag mins inte längre, men har för mig att vi låg på 15.000-20000 kr på vårt bröllop och då slog vi inte på stort om vi säger så. Köpte kläderna från mindre butik istället för de stora i stan men det var ändå är det frack och stor bröllopsklänning alltså.

  Jag började nog med datum och lokal/plats att gifta sig på. Vi bokade storkyrkan i Stockholm och sen började vi planera utefter datumet.

  Lycka till !!

 • Caroline

  Börja med att bestämma lokal, kyrka och datum. Då löser sig resten. Kolla upp om ni ska ha catering och köpa alkohol självs eller om det måste köpas av de som har lokalen (typ om lokalen har alkoholtillstånd ska man köpa av dem tror jag och får ej ta med eget eller nåt sånt). Bestäm budget. Vi la 75 000 på vårt ( men då köpte jg två brudklänningar pga ångrade mig :p ). Vi hade en jättefin, stor, sjöbod, catering med inhyrda personal, köpte alkoholen själva och ca 70 gäster. Fundera kring hur många gäster ni vill bjuda, det kan ta låg tid att enas om vart man drar gränsen.

  • Emma - På Smällen!

   Åh tack för jättebra tips!! Detta med lokalen och alkoholtillstånd hade jag inte tänkt på. Det ska vi kolla upp 🙂 jag funderar på hur man hittar lokaler för bröllop som inte har alkoholtillstånd. Hur hittade ni sjöboden? Det lät väldigt fint ?

 • Anna

  Vad roligt att ni planerar bröllop. ☺️ vill ni gifta er här i Sverige eller i Brasilien? Vilken årstid vill ni gifta er? Eller ni kanske tom har ett speciellt datum ni önskar?

  Tror att det är bra att kolla på kyrka och lokal först. Därefter börja skriva en lista med personer ni vill ska närvara vid bröllopet, så ni har lite tid på er att lägga till och stryka personer innan det är dags att skicka ut en inbjudan. ☺️

  • Emma - På Smällen!

   Vi har bestämt oss för att bröllopet blir här i Sverige och jag vill helst att det ska vara på sommarn. Funderar på juni 🙂 Det låter som en bra plan, vi börjar i den änden 🙂 Frågan är hur lång tid innan som man behöver boka kyrka och lokal?

 • S

  Tror vi la typ 60-70 000 på vårt för snart 6 år sedan ink ring/klänning/kostym/fest osv. Vi bokade kyrka och festlokal ca 1 år innan och sen köpte jag klänning hösten innan, de rear ut årets kollektion på hösten, i alla fall gjorde de det då ?

  Vi tänkte först laga mat själva pga jag var student men som tur är slopade vi det och körde catering med servering. Kändes lyxigt med 3-rätters istället för buffé och det blir lite lugnare än om alla ska stå i matkö hela tiden tyckte vi. Lycka till!

 • Angelica

  Vi planerade vårt bröllop på en månad ? go fick för oss en månad innan midsommar att nu gifter vi oss! Men vi hade väldigt väldigt enkelt! De dyraste va ringarna som ändå inte va superdyra.. tror det landade på 20 000 för bådas.. sen hyrde vi bröllopskläderna.. tror de gick på ca 3000 för båda.. sen bjöd vi bara våra föräldrar och syskon med respektive.. hade traditionell midsommarmat.. Vi va väldigt mycket oss.. enkelt, stilrent och inga krusiduller ? men visst lite småsteessad var man ju där dagarna innan..

 • Karin

  Det finns listor i absurdum på saker att göra inför ett bröllop. Jag använde en sån men sket i listans tidsplan.
  Men som många andra säger; börja med datum & sen var.
  Jag kan komma ner till Gbg & vara lite koordinator. ? jag ääääälskade att planera vårt bröllop. Dick brydde sig inte på samma sätt så jag kollade upp saker & sen fick han vara med och välja på A eller B. Det blev en bra lösning för oss båda.

 • Emma

  Så skoj och spännande! Vår bröllopsdag var verkligen en av de bästa dagarna i mitt liv, så jag kan rekommendera att göra det! Börja med att sätta datum och boka vigsel och festlokal etc.
  Vi vigdes i kyrkan gratis och hade festen på ett hotell. Hembakade tårtor, men resten stod hotellet för. Med trerätters inkluderat dricka till ca 60 pers blev det ca 60.000 om jag inte minns fel. Då fick folk köpa egen dricka efter själva middagen, men det fylldes på rikligt under den, så det var inte många som köpte (middagen var slut runt 23-00 någonting). Sedan var det klänning för 10.000 och inbjudningskort, fotograf, blommor, frisör, etc. så totalt blev det ca 100.000 kronor för hela kalaset. (Bandet som spelade fick vi förresten i present!) Då körde ju vi med att lägga ifrån oss precis allt ansvar, men det kan jag verkligen rekommendera om man har råd till det – så himla skönt att inte behöva tänka på någonting annat än att ”ladda upp” sista dagarna/veckorna innan. Alla frågade om jag var stressad tiden innan, och det var jag verkligen inte, då vi hade fixat allt vi behövde såååå långt i förväg. Superhärligt! Vi åkte till och med på semester i sex veckor fram tills fem dagar före beöllopet, helt utan stress??

  • Emma - På Smällen!

   Men gud så underbart! Det är PRECIS så jag vill ha det också! Jag tror faktiskt inte att jag vill gifta mig om jag måste ha en massa ansvar och stress veckorna innan eller på bröllopsdagen. Jag kan tänka mig att göra ett jobb med planeringen om det innebär att jag kan leja bort allt så att jag knappt har något att göra tiden innan. Tack för alla tips och bra med den ungefärliga summan för då har vi något att sträva efter. Tusen tack! ❤️

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.