Okategoriserade

Vecka 30

Bebis

Bebisen väger ca 1600 g och är 41 cm lång. Bebben växer snabbt och ökar ungefär 200 gram i vikt i veckan nu och fram till förlossningen.  Det börjar bli trångt, men din bebis kan faktiskt slå en kullerbytta inne i livmodern. Först om några veckor kommer den att behöva lägga sig till rätta med huvudet nedåt. Men en del barn lägger sig redan nu med huvudet i bäckeningången, då kan man känna sparkarna upp mot bröstkorgen. Bebisens hjärnan växer ihop mer och mer för att få plats i kraniet. Bebisens kroppsbehåring – lanugohår – börjar försvinna. Barnet öppnar och stänger ögonlocken.

Du

Måttet på livmodern är ca 28 till 31 cm. Många tycker att det är full fart i magen den här tiden. Det finns även de som säger att så som barnet är i magen blir det även när det är fött. Du kan påverka hur du mår med rätt kost, motion och vila. Ät efter tallriksmodellen så får du i dig ordentlig med vitaminer. All extra vikt kan vara påfrestande för ryggen så tänk på hållningen. Dina lungor tar upp cirka 20% mer syre vilket kan göra att du känner dig mer anfådd. Eventuellt har du lite läckage av råmjölk från brösten. Råmjölk är den första mjölken brösten producerar och är rik på fett, protein och antikroppar, vilket skyddar bebisen mot infektioner och ger immunförsvaret en god start. Brösten börjar producera mjölk redan i vecka 16, men alla läcker inte.

Så här känner jag

Jag har massor av halsbränna nu och jag har börjat få ont i ryggen på ett ställe som jag aldrig förr haft ont. Det gör ont i samma höjd som brösten är och det känns ungefär som någon har bankat mig så hårt i ryggen att jag har tappat andan. Ibland känns ryggen helt stel också så jag kan inte böja mig… jobbigt hur som helst…!! Halsbrännan är mest på kvällen och ryggontet gör inte ont precis hela tiden, mest är det när jag har suttit länge och ska byta ställning, men jag kan leva med det. Jag tycker fortfarande om att vara gravid och har inte alls tröttnat på det än. Det är mysigt med bebismage! Jag har fått mjölkläckage totalt två gånger nu och jag blir lika lycklig varje gång! Hoppas att det är ett tecken på att tuttarna funkar som dom ska 🙂 Bebisen ligger nog fortfarande med huvudet uppåt för jag känner massa sparkar på stackars blåsan och kära ”Alice” fast inifrån 🙂 men än har han tid på sig att vända sig och det hoppas jag verkligen att han gör för jag vill INTE göra kejsarsnitt om jag verkligen inte måste!

 

2 Comments

  • Emma

    Hej Elin! Jag skriver ihop detta själv från lite olika sidor. Mina källor är alltid minbebis.com, sjukvårdsupplysningens gravidapp, Babygruppens gravidapp och babydax gravidapp. Jag tar med det som jag tycker är intressant och roligt 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.