Okategoriserade

Vecka 19

Idag är det 18+2, vecka 19 alltså!

Bebis

Bebis är ungefär 22 cm lång, väger runt 280 g och kan knäppa sina händer. Mjölktänderna och anlagen för de permanenta tänderna är färdiga. Ögonbryn, naglar och håret på huvudet är synliga. Bebisens hörsel är utvecklad.

Du

Nu kan du känna livmoderns topp precis under naveln och den är ungefär lika stor som huvudet på ett nyfött barn och väger 320 g. Den innehåller din bebis plus 4 dl vätska. De flesta kan i den här veckan känna bebis röra sig. Du ökar med ungefär ett halvt kilo i veckan, det är så klart olika från kvinna till kvinna. Du mår nog bättre och känner dig piggare eftersom graviditeten går in i ett lugnare skede. Ditt hår och dina naglar kan reagera positivt på din snabbare ämnesomsättning och ökade blodmängd i kroppen, även huden kan påverkas. Ljushyade kan få mörka fläckar medan mörkhyade kan få ljusa fläckar, detta kallas kloasma. Det kan hända att du måste börja äta järntillskott runt graviditetsvecka 20.

Så här känner jag

Bebis sparkar och rör sig massor. Jag kan känna livmodern precis under naveln och ibland när jag sitter så kan jag känna som om bebis sparkar vanför naveln. Jag har inte vägt mig sen i vecka 18, men då hade jag bara gått upp 1,3 kg.  Jag har faktiskt börjat känna mig lite tröttare men det kan ju bero på att jag behöver börja äta järntabletter runt vecka 20. Barnmorskan sa att mitt järnvärde var helt ok fram till vecka 20, men sen var mitt järnlager i levern för lite så nu har jag börjat äta dom, kanske blir lite piggare igen då 🙂 Mina naglar och mitt hår växer och jag får inte så mycket finnar längre som jag fick i början av graviditeten. Jag har inte fått några bruna fläckar, men så är jag ju gravid på vinterhalvåret också och dom där fläckarna tenderar ju att dyka upp när man varit i solen.

 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.