Okategoriserade

Vecka 16

Oj, oj, nu har nästan hela vecka 16 gått och jag hinner knappt med att skriva att det är vecka 16 längre. Hur som helst är det iaf 15+5 idag. Och så här står det på min bebis:

Bebis

Bebisen är 10,5 till 11,5 cm lång och väger omkring 80 g. Navelsträngen börjar flyttas längre ner på bebisens mage. Bebisen sparkar och rör sig ständigt vaken tid. Många kvinnor känner den sparka första gången mellan vecka 16 och 20. På 1177 gravidapp står det att bebisen väger 150 gram och är 16 centimeter… undrar vem som har rätt… Det står också att fostret kan höra ljud nära magen och rycka till vid plötsliga ljud. I babydax gravidapp står det att bebisen är lika stor som en avokado.

Mamma

Nu börjar det säkert komma upp frågor kring graviditeten. Svar på vanliga frågor är:

Solarium? Det finns ingenting som säger att det är farligt att sola för bebisen, men man vet att kvinnor kan få pigmentförändringar.
Bastubad? Du får basta, men du har en förhöjd kroppstemperatur så basta i en lägre temperatur än vanligt.
Träna?
 Det går bra att träna, men lagom så att du kan prata utan att flåsa. Du får inte hoppa eftersom det belastar bäckenet.
Hunger? Ät mycket grönsaker och frukt under graviditeten så fylls din energi på och du orkar mer!
Sex? Normalt sex skadar inte barnet, det ligger skyddat i livmodern.
Bristningar? De försvinner troligen aldrig men de kommer att blekna i och med att huden drar ihop sig.

Så här känner jag

Jag har nog känt bebis sparka nu tror jag. Tydligare. Första gången tydligt var isf 15+3 alltså i måndags och nu tycker jag att jag känner den ganska ofta när jag har suttit eller legat ner en stund. 🙂 Det känns inte som det är helt självklart att det är bebisen än så jag väntar fortfarande på en riktig karatekick! Jag tränar, men jag undviker att hoppa så gott det går. Jag tränar ju MRL som innehåller step och då är det svårt att inte hoppa upp o ned på brädan av rena farten… men jag kände att alla stötar igår på träningen gjorde inte gott för svanken så jag var riktigt försiktig och lam igår på träningen. Hungrig, jajamensan! Men trots det verkar jag bara ha gått upp 1 ynka kilo! Bristningar försöker jag undvika om det går, jag smörjer och smörjer och smörjer o hoppas det hjälper. Jag har liksom nog med bristningar på låren ändå, jag tycker det räcker!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.