Varning! Sluta hänga filtar över barnvagnen!

Det är mitt i sommarn och 32 grader i Sverige, men trots denna värmeböljan ser man föräldrar promenera runt med sina barnvagnar övertäckta av en filt (tjock eller tunn) för att bebis inte ska få sol på sig. Vad många föräldrar inte vet är att detta är förenat med livsfara för den lilla bebisen! Om det blir för varmt i vagnen så riskerar bebisen att drabbas av värmeslag, uttorkning och i värsta fall plötslig spädbarnsdöd! Jag hoppas ni kan hjälpa mig att sprida informationen om detta vidare genom att dela inlägget, men även säga ifrån ifall ni ser föräldrar täcka över vagnen. Jag vet att det är skitsvårt, ingen gillar att komma med pekpinnar, men det är så viktigt!

Vi är just nu Italien men jag skriver det här inlägget just nu eftersom flera läsare har önskat det och för att det är ett superviktigt ämne. Att täcka över en barnvagn med en filt kan vara lika farligt som ett barn instängd i en bil på sommarn. Både Svenska Dagbladet och GT har gjort varsitt test som visar hur snabbt temperaturen stiger i vagnen när den täcks över med en filt. I båda testerna så steg temperaturen med 6 grader per 15 minuter och slutade med 37 respektive 41 grader efter en timme! Detta trots att det bara var ett tunt skynke som hängdes över vagnen! Kolla även in den här videon nedan. Här ser ni tydligt faran för bebisen att ligga i vagn övertäckt av en filt:

Jag vet att det kan vara knepigt att göra det mörkt och skuggigt för barnet när man promenerar med vagnen på sommaren, men här kommer några tips på hur ni skyddar era små:

1. Sök alltid skugga!
2. När vagnen står i skuggan, fäll ner suffletten så att det kan fläkta lite på bebisen
3.  Ta av bebisen – låt bebis ligga i bara blöja (eller naken) om det är väldigt varmt
4. Titta till bebisen ofta och känn efter i bebisens nacke om den är för varm (bebisar svettas inte om kroppen)
5. Använd solparasoll eller vänd vagnen bort från solen
6. Ha en termometer i liggdelen
7. Stick in huvudet då och då och andas. Känns det syrefattigt?
8. Om du ändå väljer att täcka över vagnen så välj ett tunt tyg eller en gallerfilt med hål i – men var uppmärksam så att det inte blir för varmt.

Ser ni ofta föräldrar som täcker av barnvagnen med filt på sommarn? Har ni vågat säga till?

Relaterade Inlägg

18 Kommentarer

 1. Lisa från Skåne

  Håller absolut med dig det är nästan livsfarligt att hänga filtar för vagnen. Någon berättade för mig att dem gjorde det för att stänga ute alla bakterier?? Har alltid använt mygg nät och parasoll och sufletten halvt nere, mina barn har gjort likadant.

  Svara
 2. Sara

  Jag har en filt över nu i hettan MEN det är en sittvagn så det är liksom öppet på sidorna om filten och så har jag även suflettens förlängning med nät öppet och har aldrig känts varmt eller så och sonen känns sval och inte röd om kinderna osv som han annars blir direkt då han har varmt tex i bilen innan det blir svalt där om vi ska iväg och bilen stått i solen. Ser själv också att folk gör så med liggdelen här, men har aldrig varit så nära ( gått åt annat håll ) att jag kunnat säga till. :/
  Dock om vi står stilla med vagnen så det inte fläktar med blåst på samma sätt så drar jag filten åt sidan men han vaknar om jag tar bort den helt då han hatar ljus då han ska sova

  Svara
 3. Therese

  En vagn blir ju alltid varm när den står i solen oavsett om den står mot eller från solen. Försök att alltid ha vagnen i skuggan när bebisen ska sova.
  Tester som gjordes är ju dessutom utan bebis i vagnen, alltså blir det ännu varmare när bebisen ligger i vagnen då denna också avger värme i sig.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja precis! I denna hettan så bör man verkligen vara försiktig och inte ta några risker för precis som du säger lär det bli ännu varmare när bebis ligger där i. Dessutom blir det syrefattigt och det visar inte testet.

   Svara
 4. Heljä Järvinen

  Detta är väl en viktig sak för personalen på BVC att ta upp med föräldrarna, bland många andra viktiga råd, klädseln under sommaren och även under vintern. Jag har sett många varianter under mina drygt 40år i barnomsorgen.

  Svara
 5. Eira

  Ett blött lakan e.d. över suffletten håller temperaturen nere! Fungerade utmärkt när mina barn var bäbisar för mer än 40 år sedan?
  .

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här