Okategoriserade

Varje år dör barn efter att ha blivit lämnade i bilen

Varje år dör barn efter att ha blivit lämnade i bilen

Varje år dör ett antal hundar och barn efter att ha blivit lämnade i bilen. Det är helt fruktansvärt! Jag vill därför passa på att sprida lite information om detta och förhoppningsvis bidra till färre hemska incidenter som dessa. Dela gärna det här inlägget och missa inte den viktiga filmen längst ner i inlägget.

Morgontrött Isadora i sin Rekid från Axkid

Hjärnan sväller och det är det som dödar

En del föräldrar som lämnat sina barn har vevat ner rutorna ett par centimeter för att dom vill försäkra sig om att barnen får ordentligt med syre, men det hjälper tyvärr inte alls eftersom det är hettan som barnet dör av. Det som händer är att hjärna sväller och tillslut kommer det inget blod och det är det som dödar. (Källa) Barn är dessutom extra känsliga eftersom dom inte kan hantera värme lika bra, lättare blir uttorkade och har stort huvud i kombination med liten kropp.

Hur varmt kan det bli i bilen?

Värmen i bilen kan stiga oväntat snabbt, här är en tabell som visar hur temperaturen stiger under dagen i bilen och till och med när bilen är i skugga i 18 grader så är bilens innetemperature uppe i hela 38 grader!

Klockslag Temp ute (°C) Väderlek Temp i bilen (°C)
08.30 +14 Skugga +19
09.30 +18 Skugga +38
10.30 +20 Växlande +47
11.10 +20 Sol +57
12.00 +23 Sol +62
13.30 +22 Sol +85

Tveka inte med att slå sönder rutan

Det händer då och då att någon upptäcker ett skrikande barn instängd i en bil på en parkering. Då är det nödlagen som gäller och ser man att man behöver ingripa så ska man inte tveka med att slå sönder rutan. Många är rädda för att ingripa och därför vill jag påminna om att man aldrig behöver stå till svars för skadorna som uppstår när man handlar i nödvärn. Föräldrarna som lämnade barnet kommer få stå för kostnaderna, men kom ihåg att du hade aldrig behövt krossa rutan om föräldrarna inte hade lämnat barnet från första början. Om jag skulle upptäcka ett barn som är instängd i en varm bil så skulle jag först och främst se om jag kunde lugna det för att se vilket skick det är i, om läget verkar vara okej just nu så skulle jag ändå inte lämna barnet ur sikte för det kan snabbt bli sämre. Jag skulle ta hjälp av andra på parkeringen för att söka efter föräldrarna och något att krossa rutan med samtidigt som jag ringer polisen. Jag skulle aldrig chansa, jag skulle ta det säkra före det osäkra för att rädda barnet om det verkar vara i fara.

Den här videon tar direkt i hjärtat, men den är så nyttigt att se. Den visar på allvaret i att lämna sitt barn i en varm bil och jag tänker ju fler som sprider informationen, desto bättre, så dela gärna!

6 Comments

 • Gittan

  Jag mår så dåligt av sådana videoklipp. Mitt mammahjärta slits sönder! Jag blir så arg och frustrerad över hur otroligt korkade folk är. Hur kan man ens komma på tanken att lämna sina barn i bilen, det käraste man har. Tänk om barnen kunde få välja sina föräldrar ?

  • Emma - På Smällen!

   Usch ja mitt mammahjärta går också sönder i tusen bitar! Jag tycker att videon är hemsk men bra också för man ser att även ”vanliga” föräldrar lämnar sina barn i bilen på det här viset. Och så visar videon hur många som ser det stackars barnet men inte gör nåt. Jag vill inte tro att det är så, men jag tror faktiskt att det är så, i alla fall bland dom människor som inte vet hur farligt det är eller vad man ska göra åt det. Därför ville jag informera.

 • Pega

  Har inga barn men börja gråta. Hittar inga ord. Ord ord. Vet att jag har en hund o aldrig skulle ja låta henne ens va i bilen utan sällskap oavsett varmt lr kallt lr lagom. Fyfan snyft

  • Emma - På Smällen!

   Visst är det hemskt! Jag vågade inte ens titta på videon nu, jag såg den förra sommarn och då grät jag så nu kollade jag bara att det var rätt videon genom att klicka fram några scener. Det är en jäkligt hemsk video, men så himla viktig!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.