Varför jag har sagt nej till Pokémon Go

I söndags så visade Jair mig det nya spelet Pokémon Go som just har kommit till Sverige. Jag fattade ingenting och tyckte att spelet såg aslöjligt ut och skrattade åt Jair som jag enligt mig betedde sig som en 10-åring. Men i måndags så märkte jag att det inte bara är min sambo som är så “löjlig” utan varenda vuxen, ungdom och barn som jag mötte på min träningsrunda i skogen, gick och stirrade ner i sina telefoner. Det verkar vara extremt beroendeframkallande och folk går runt som “Pokémon-zombies” och lyfter knappt upp huvudet för att se var dom är på väg nånstans.

Det är säkert inget “löjligt” spel, det är säkert jättekul, men jag tycker att alla föräldrar med småbarn ska tänka sig för, både en och två gånger innan dom låter sig bli besatta av sina telefoner. Pokémon Go stjäl tid från era barn! Om barnen är såpass stora att ni kan gå ut och jaga Pokémon tillsammans, då är det en helt annan grej, då är det säkert superkul för hela familjen. Men en 3-åring är för liten för att ha behållning av ett sådant spel. Därför säger jag “nej” till Pokémon Go. Lucas ska inte behöva ha en mamma som har näsan i telefonen så fort vi är ute på äventyr.

Jag tycker fortfarande att Pokémon är löjligt, men eftersom det har blivit så stort så blir jag såklart också sugen på att testa och det kanske jag gör, men inte när jag är med Lucas. Det är inte rätt emot honom, det är nog med att dom sociala medierna stjäl min uppmärksamhet ibland när vi är hemma. När vi är ute tillsammans så ska Lucas känna att jag har tid för bara honom.

Men det finns också fördelar med Pokémon Go och det är att barn och ungdomar kommer ut och rör på sig. På så sätt så är det verkligen på tiden med ett spel som uppmuntrar till aktivitet. Det är bara synd att det är så beroendeframkallande för vuxna.

Vad tycker ni om Pokémon Go? Har ni fallit för spelet ännu? Tycker ni att det är ok att spela under tiden ni är ute och leker med era barn eller tycker ni som jag att man ska lägga ifrån sig sin telefon då?

pokemon go

Relaterade Inlägg

6 Kommentarer

 1. Jannice

  Jag, Mats, Nora och Amanda spelar varje dag 🙂 Vi har varit ute på massor av promenader sedan i helgen istället för att ha legat på soffan och kikat på tv:n. Men vi stirrar inte ner i telefonerna hela tiden utan den vibrerar ju när det dyker upp en Pokémon. Freja tycker att det är jättekul att hänga med och hon får försöka fånga figurerna åt oss och snurra på skärmen vid ett pokestop! 😀

  Men vi hinner leka och prata en massa under tiden också. Än så länge ser jag bara fördelar med spelet förutom att det är lite smått beroendeframkallande 😉

  Svara
 2. lin

  Tycker att det verkar vara en toppengrej! Barnen är ute på äventyr! Många med sina föräldrar, de kan ha kul ihop. Har aldrig sett vuxna och barn umgås så jämställt som nu, och de är många! Måste vara fantastiskt för relationen.

  Angående föräldrar som fokuserar all sin uppmärksamhet på spelet, så kan en bok göra detsamma (mvh hon som gick och läste som ungdom). Det är ju en risk oavsett intresse. 🙂

  Äntligen har teknik samt social och fysisk hälsa korsat vägar!

  Svara
 3. Sanna

  Min 3-åring tycker det är superkul! Vi går på äventyr tillsammans. Han spelar, jag håller koll och vi hinner samtidigt prata om vikten av att hålla koll på omgivningen, gå på rätt sida av vägen, höger och vänster osv som vi skulle gjort annars ändå. Superkul med små korta äventyr och han som helst vill åka ståbräda med lillebror eller bli buren tränar på att bli lite mer uthållig och gå lite längre.

  Svara
 4. Casssandra

  Var tvungen att pröva och det är riktigt kul. Dock är vi på semester nu så blir inte så mycket speltid. Spelar nästan bara när August sover i vagnen. Förstår dock helt din tanke!

  Svara
 5. Linda

  Jag tycker att det är supertråkigt med sådana spel 🙂 Men jag har laddat ner det på min telefon så jag ska kunna spela det tillsammans med barnen. De tycker det är kul att hjälpa mig och det blir som en aktivitet tillsammans. Jag vet ju inte hur man gör, men de vet. 🙂

  Men min 3-åring? Nej nej nej… Jag har inte ens introducerat IPAD för honom. Han använder aldrig IPAD eller mobil hemma. Han tycker fortfarande det är kul att leka på lekplatser, upptäcka myror på stigen, plocka ett bär, leka med stenar… etc. ALDRIG att han skulle få spela pokemon…

  Det ett jättebra spel, barnen får frisk luft och rörelse istället för att sitta i soffan.

  Svara
 6. Andy Renard

  Jag håller med dig Emma om att det är ganska idiotiskt när varenda människa man möter är helt borta i sina smartphones, men det var de innan Pokémon GO också. Att föräldrar gemensamt med sina barn spelar appen istället för att vara helt borta i Aftonbladet, Facebook eller någonting annat meningslöst tycker jag ändå är positivt.
  Jag är ingen större fantast av spel i huvudtaget men jag har faktiskt lyckats fånga 11 små näpna Pokémons nu! 🙂
  Jag gillar spelet för det har blivit så mycket enklare att få med barnen ut och röra på sig.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här