Första graviditeten

Vaccinera sig eller inte?

Förra veckan fick jag hem ett brev från Vårdcentralen att jag är tillhör högriskgruppen eftersom jag är gravid och att jag bör vaccinera mig mot årets influensa… Men jag känner mig så tveksam… ska jag eller inte? Idag på tv så pratar dom om alla stackars barn som drabbats av narkoepilepsi pga av svininfluensa-vaccinet… Hur säkra är influensavaccinen då? Kan man få såna jobbiga sjukdommar av dom också? Vad kan hända med min bebis?

Någon som vet nåt om detta? Snälla om ni har någon uppfattning får ni gärna dela med er! Någon som vet vad som kan hända om man drabbas av influensan när man är gravid?

 

14 Comments

 • Sandra

  Jag Vaccinerade mig förra året pg.a att jag va gravid och min bm tyckte att jag skulle de. Men nu är jag gravid denna vintern med men har bestämt mig för att jag inte ska vaccinera mig denna gången, det är bara en känsla jag har att man inte ska ta de. Tog inte ens mot svininfluensen när den gick. Men jag håller med dig att det är svårt att veta om man ska eller inte ska ta de. När jag gjorde det förra året så va det för att min kille va beräknad i december och att han då fick skyddet av mig om jag ammade sa min BM. Nu är BF i Februari så känns inte som om det är lönt då när vintern nästan är över. Jag tycker du ska göra det som känns bäst för dig och gå på din magkännsla, Lycka till 🙂

 • Johanna

  Jag funderar också på det här och som det känns nu så kommer jag att avstå från vaccin. Jag jobbar ju själv inom sjukvården men jag är väldigt skeptisk till vaccin och avstod från svininfluensavaccinet vilket jag idag är väldigt glad för då en kompis till mig drabbades av hoposomni efteråt och kommer lida av det resten av livet.

  Men hur är det med ’vanligt’ influensavaccin?
  Svår fråga!

 • Tessan

  Jag har visserligen inte fått något brev om det, men hade jag fått så hade jag inte vaccinerat mig ändå. Är väldigt skeptisk till det gör övrigt & särskilt med en liten i magen!

 • pilla

  jag har vaccinerat mig. Under senare delen av graviditeten kan bebis fara illa om man drabbas av influensan. Om du vaccinerar dig går även antikroppar över till din bebis via moderkakan så bebisen får ett litet skydd när den föds. våra barn föds under influensatiden.

  Detta året är även vaccinet bra och de har ”prickat” in rätt. Det finns inget svininfluensa inploppat i vaccinet iår. förra året var det dock det.

  Om man tänker så här, de rekommenderar eni att ta vaccinet om man är gravid på grund av att bebis kan fara illa om du blir influensasjuk. Det kostar 60 kr eftersom gravida är e. subventionerad grupp. eller att du blir sjuk när bebisen är född. Bebisar bör inte bli sjuka under sina första månader.

  Är du orolig kontakta en vaccinationssköterska för råd och dåd.

 • VackraVi - 20 år och mamma till Thea

  Jag läste i tidningen för ett par dagar sedan om att de varnar för säsongsvaccin som används mot influensa i Finland (samma som i Sverige) men att Sverige inte vill sluta använda vaccinen eftersom de inte finns tillräckligt med studier om att det skulle vara så farligt…

  Själv ska/skulle jag avstå. Tycker inte man alltid kan lita på sånt… Känns som att man får vara försökskanin bara så jag tackar nej.

 • Emma

  Oj, vilket dilemma! Jag har verkligen ingen aning vad jag ska göra! Jag litar inte mkt på vad media säger. Jag tycker t.o.m. att det var deras fel att svininfluesan blev så stor och det kändes som media stressade folk att gå och vaccinera sig som om det vore pesten som kommit tillbaka.

  Jag vaccinerade mig mot svininfluesan och må bra och jag har aldrig, så vitt jag vet drabbats av någon biverkning när jag vaccinerat mig mot andra sjukdomar och virus.

  Men nu när det inte är bara jag som använder min kropp så vill jag tänka efter lite o jag påverkas ju såklart av median fast jag inte tror på allt.

  Men jag har inte världens bästa immunförsvar. Jag brukar alltid bli ”förkyld” på hösten/vintern vet inte om jag brukar få influensan och om risken att bebis ska fara illa om jag blir sjuk av influensan är större än att bebis far illa av vaccinet.. ja, då kommer jag nog vaccinera mig. Hur som helst så ska jag ta pillas råd och ringa o prata med vaccinationssköterskan o bestämma mig efter att jag har pratat med henne…

  Tack för att ni delade med er av era tankar och råd i frågan!! Verkligen uppskattat!!

 • Älva-Frejas mamma

  Jag skulle inte ha gjort det. Det är väldigt överdrivet med alla vacciner (det är ofta läkemedelsföretagen som förstorar allt för att vi ska bli rädda och vilja ha vaccinet som dom säljer), jag vaccinerade mig inte mot svininfluensan. Men känner du att du vill så ska du absolut göra det 🙂

 • Emma

  Jag känner absolut inte att jag vill vaccinera mig för jag vill inte riskera att ge bebis nåt dåligt (och jag vill inte ha narkoepilepsi då såklart), men samtidigt så vill jag ju inte få influensa o så blir bebisen sjuk i magen…. Jag skulle helst vilja välja inget av det! Men det går ju inte 🙁

  På måndag nästa vecka börjar dom vaccinera så jag tänkte ringa denna veckan till både vaccinationssköterskan o barnmorskan o fråga dom o så bestämmer jag mig sen…

 • siri

  Har aldrig vaccinerat mig mot influensor å kommer inte göra. Vet en som tog svininfluvaccin å bebisen i magen föddes död. 🙁 känns inte värt att riskera ifall de påverkar barnet känner jag

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.