Okategoriserade

Uppdatering av nya sovrutinen

Jag tänkte uppdatera er lite om nya sovrutinen. Hur det går. Imorgon ska jag förklara lite mer om hur den går till, men jag tänkte först testa den en natt till för att se om den verkligen funkar!

Tack för era tips om era barns sömnrutiner! Jag väckte Lucas klockan 9 imorse. Det märktes att han fortfarande var lite trött när han vaknade så 11.30 somnade han igen och då lät vi honom sova tills han vaknade, vilket var 1,5 timme. Just det här är rätt så normalt för honom, så brukar han sova när han vaknar vid 9. Anledningen till att han var trött när han vaknade var förmodligen för att han bara hade sovit i 8 timmar, i normala fall sover han ju 11-12 timmar per natt, men inatt så har han ju sluppit vakna och skrika varje timma! 🙂 När han skulle somna på förmiddagen gjorde vi samma procedur som vi gjorde på natten för att han ska förstå att han inte får använda mig som napp längre. Den här gången blev det skrik och panik i 10 minuter och sen 5 minuters kliande i håret när han låg i sin säng.

Eftermiddagsluren missades helt idag. Vid klockan 14 verkade han vara väldigt trött trots att han sovit så bra. Vi försökte med samma procedur igen, men efter 30 minuters skrik och panik blev han plötsligt väldigt pigg och låg där och skrattade !?!?! Vi gick upp igen och sen var han vaken och lekte med sina saker och med oss till strax innan klockan 18. Då försökte jag ge gröt, men den tiden var tydligen förbi för nu var han trött! Så jag ammade lite i köket med starkaste belysningen på och varje gång han höll på att sluta ögonen så ropade jag på honom och ryckte till så att han vaknade till 😛 Haha!

Vi borstade tänderna och gick in till sovrummet. Där la jag honom i sängen och tog fram en av Pino-böckerna och läste för honom. När boken var slut kom jag på att jag hade inte satt på honom pyjamas och om han skulle sparka av sig täcket kanske han blev kall så jag gick för att hämta en pyjamas, men då blev han ledsen. Jag tog upp honom och tog på pyjamasen och lovade att läsa boken igen. När jag la ner honom i sängen igen så la han sig till rätta och slöt ögonen nån sekund, men öppnade dom genast när han såg att jag hade fått fram boken som jag lovat att läsa igen. Om jag hade varit lite långsammare med den där boken hade han nog somnat där och då. Men jag läste boken igen och när sista sidan kom upp: ”Nu sover Pino” så sa jag och nu ska Lucas sova och smällde igen boken. Då Lucas sitt huvud åt sidan och slöt ögonen direkt! Vilken WOW-effekt! Det är nästan så jag ryser! Jag la min hand på hans huvud och kliade lite i håret och sjöng Ett litet hus vid skogens slut väldigt väldigt tyst och då började han snarka så då smög jag ut. Nu har han sovit i 45 min. *Hoppas* att han sover hela natten!!!!

20131126-184529.jpg
Lucas imorse

11 Comments

  • EmmaEmma

   När han är arg och gallskriker så tar jag upp honom. Håller honom med sin mage mot min så som man gör i bärsele och sen halvsitter jag på sängen och buffar i hans rumpa samtidigt som jag försöker få honom att slappna av och lägga sitt huvud på mitt bröst. Det här är en position som jag vet är lugnande och trygg för honom eftersom vi ofta bär honom på det här sättet.

   När han lugnar ner sig lägger jag honom i hans säng och lägger mig i våran som är precis jämte och sen håller jag en hand på hans huvud och kliar honom litegrann i håret.

   Under hela tiden så sjunger jag samma sång om och om igen… 😛

   Jag gör samma sak på dagen som på natten.

 • Frida

  Åhhh herregud vad skönt!! Nu längtar jag till ditt nästa inlägg!! Hos oss funkar det bra med läggning för sovstunder på dagen (min son är snart 8 mån) men på kvällen vägrar han somna själv. Och när han väl somnat går det 4 h sen vaknar han och kan bara somna om i vår säng efter att han fått tutte. Skitjobbigt är vad det är, ingen av oss sover bra el mer än nån timme pga rörelser, snarkningar, amning etc. Så som sagt ser fram emot imorgon! 🙂 Förresten, sover Lucas inne hos er eller i eget rum?
  Och tack för er bra blogg! 🙂

 • Ayse

  Nu har À somnat. 30 min skrek med pauser. Mer skrik än gråt typ. Först i sängen, efter 5 min rulla,sitta,stå så kom gnället , sen gråtet. Vaggade o sjöng trollmorsvisa som jag gjort sen födseln. När hon blev sömnig o lugn la jag ner henne , fortsatte sjunga o buffade. Sen slutade sjunga, fortsatte med buffningen sen slutade buffa. Har lite dåligt samvete då hon ätit/ ammat så dåligt idag. Vägrat äta och knappt ammat. O jag ammade sist 17, väldigt lite dock sen gav min man gröt vid 19. Sen sova inär natten kl 20. När jag vaggade henne o hon grät var jag nära på att ge upp o bara hoppades på att min man inte kommer in o säger att det är synd om henne. Sen tänkte jag ”herregud ska jag göra detta 10 ggr inatt) men ska testa hela veckan. Starkt av dig då Lucas inte använder napp. Vet inte vad jag skulle göra utan nappen.

 • Ayse

  Hur går det för er? à vaknade efter en 1 Tim, skrek i 20 min somnade om o nu har hon sovit i nästan 2 Tim..usch tänk om hon är hungrig , hon ammade riktigt dåligt idag, kanske 2 ggr sen lite mat o gröt…

  • EmmaEmma

   Usch jag förstår att det känns lite jobbigt om hon är hungrig. Men hon står ju sig bra på gröt så om hon åt någorlunda mycket av det så borde hon inte vara hungrig. Och hon borde inte somna om så lätt. Dricker hon välling? I värsta fall ge henne det, men hon ska helst inte sova under tiden hon äter för då fortsätter hon den enda cirkeln med att behöva äta sig till sömns…

 • Ayse

  Hon dricker inte Välling. A vaknade 12 efter ca 2,5 tim sömn. Vaggade henne i 1 timma med korta gråt/ skrik Sammanlagt kanske hon grät 5 min. När hon var lugn i min famn la jag ner henne, hon låg stilla men jag buffade o sjöng. Efter några min grät Jon igen, samma procedur .. Upp o vagga o sjunga.. Se lägga henne.. Så fortsatte vi så i 1 tim. Plötsligt spärrar hon upp ögonen o tittar på mig, tittar runt, helt avslappnad. Jag la ner henne i hennes säng. Hon var helt lugn, inte ett knyst. Hon rörde på sig ibland, ibland låg hon helt stilla men när jag tittade på henne var ögonen öppna. Ibland var ögonen halvslutna o jag buffade o buffade , gömde mig bakom sängen när jag trodde hon somnat, men icke hon somnade aldrig, 2 timmar i sängen utan att ta upp henne, inget gnäll eller gråt. Bara en mamma som sjunger o sjunger , buffar o buffar. När jag försvann ( gömde mig) då jag trodde hon somnat satte hon sig upp. Men inget gnäll alls. Jättekonstigt tyckte jag det var. Hon har Inte legat sådär lugnt i sin säng under så långt tid på länge ,sen hon var liten bebis ,men konstigt oxkså för hon somnade aldrig. Ibland låg hon helt stilla men vaken, ibland trötta ögon. Mina bröst var helt gigantiska. Inte ammat på över 10 timmar. Tillslut tog jag upp henne la henne bredvid mig. Hon försökte inte ens amma som hon brukar när hon ligger så nära men kunde ändå inte somna. Bara vred huvudet fram o tillbaka, kunde inte komma till ro. Sen hörde jag henne mage kurra, mina bröst värkte enorm mycket men hon gnällde fortfarande Inte. Så efter 3 timmars kämpande, så erbjöd jag bröstet. En kort stund Max 2 min. Sen somnade hon direkt. Konstigt det där. Inget gråt på 2 timmar. Första timman Max 5 min. Jag är väldigt förvånad att hon grät så lite. Också förvånad att Jon låg 2 timmar i säng helt tyst men somnade aldrig. Oj vad långt det blev. Nu ska jag sova! Får se hur länge hon sover.

  • EmmaEmma

   Wow vad strong du är Ayse som höll på så länge! Ja konstigt det där med att hon låg lugn i 2 timmar. Lucas brukar bli lugn och tyst precis innan han somnar, men det tar ju inte 2 timmar. Jag tycker du gjorde rätt som matade henne, annars hade hon förmodligen inte somnat. Men vad tror du hade hänt om du försökte att hålla en vaken vid bröstet och sen provat att lägga henne igen när hon fortfarande är vaken? Så att hon är vaken, men mätt när du lägger ner henne i sängen? Försök att hon inte ska somna vid bröstet under dagen heller, även om det är mysigt. Jag saknar det redan…. Hon är inte förkyld eller nåt? För då kan det var svårt att börja med nya vanor eftersom barnen behöver mamma och pappa mer då.

   Hur gick det nu inatt? Hur länge sov hon?

 • Ayse

  Ja. Jag var helt slut. Hon brukar alltid somna om hon är så tyst o lugn i sängen. Hon somnade 0330. Hon vaknade efter 2 Tim sen grät o ville amma men processen tog 5 min o hon somnade med bufffningar. Andra gången vaknade efter 1 Tim , somnade med buff. Sen 8 vaknade hon igen men jag ammade inte utan försökte buffa men efter jag nekade henne bröstet blev ho.nistället pigg. Vanligtvis brukar hon vakna 8. Sen ammade jag sittandes o hon var vaken. Men jag såg att hon var trött. Sen ammade jag liggandes igen o tänkte avbryta innan hon somnade men jag somnade själv haha. Vr så trött ! Så i sov tillsammans med ca 2 Tim. Skaförsöka inte amma till sömns på dagen. A sover nästan ändå bara ute. När man är uppe så sent o håller på med metoden blir det lätt att rutinerna på morgonen inte blir det detsamma. Vi vaknar. Annars runt 8, frukost sen sova förmiddag runt 11. Nu hoppade vi gröten innan förmiddagsluren.

 • Ayse

  När jag berättadför min man om den märkliga situationen att hon var HELT tyst i 2 timmar skojade han o sa att hon kanske var i chock. Usch inte kul för ibland såg det ut somh hon tänkte öh vad händer här nu.”

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.