Okategoriserade

Solkräm för barn utan farliga ämnen

– Inlägget innehåller annonslänkar –

Det där med solkräm för barn utan farliga ämnen är en hel djungel som uppdateras varje år, men tyvärr görs det inte laboratorier tester varje år så det gäller att hålla koll på vad som är vad. Jag fick en fråga om jag inte kunde skriva om hur jag tänker när det gäller detta så nu har jag gjort en rejäl research av förgående års tester (test för år 2017 har inte kommit ut än) för att kunna komma med lite råd till er och mig själv 🙂

Test av solkräm för barn

Jag har läst flera olika tester för att försöka utvärdera vilken solkräm som är bäst. Dom testerna jag har läst är Råd & Röns test av solkräm för barn (2016-05-12), Forbrukerrådets solkrämstest för barn (2016-06-22), Testfaktas solkräm för barn (2015-07-01) och Testfaktas test av ekologiska solkrämer (2016-07-06).

I Råd & Röns test 2016 blev alla dom testade solskydden godkända. Ingen av dom innehöll några parabener, allegener eller parfym och alla uppfyllde dom gällande kraven kring UVA- och UVB-skydd. Högsta poäng för hur väl krämen/sprayen skyddar mot solen var 7 poäng för Råd & Rön menar att inget solskydd skyddar 100%-igt.

Råd & Rön test av solkräm för barn 2016

solkräm för barn

Forbrukerrådets test från 2016 var mycket mer omfattande än Råd & Röns test. I Forbrukerrådets test kom det fram att Vichy Solspray som Råd & Rön godkände innehåller hormonstörande ämnen. Även den norska varianten av Aco Kids Sun 50 innehöll nanopartiklar. Dom solkrämerna som var med i båda testerna och blev godkända i båda testerna är:

– Nivea Sun Kids Protective & Sensitive Sun Spray 50+
La Roche Possay Anthelios Enfant 50+ (annonslänk)

Lägg märke till att La Roche Possay Anthelios Dermo-Pediatrics Baby 50+ innehåller ämnen som är hormonstörande!

Forbrukerrådets test av solkräm för barn 2016

I Testfaktas test från 2015 blev testvinnaren Apolsophy Sollotion Barn 50+. I deras test fann dom inte några farliga ämnen i den och inte heller i Apotekets Barapapa Sollotion barn 50 och i Aco Kid sun 50. Däremot fann man allergena ämnen i Nivea Sun Kids Sensitive 50+, Eucerin Kids Sun Spray 50+ och La Roche-Possay 50+ som i testerna för 2016 blivit godkända. 

Test av ekologisk solskydd 2016

Ekologiska solskydd är bra för miljön, men eftersom dom som Testfakta har granskats innehåller eteriska oljor som inte ska användas på barn under 3 år pga att dom är allergiframkallande så avstår jag från att använda det. Källa på att eteriska oljor inte ska användas i produkter till barn hittar ni här: Organic Makers, Apoteket, Testfakta

Testfaktas test 2016 av ekologiska solkrämer för barn

Använd ej solspray till barn

Undvik solspray till barn och välj istället solkräm. Solspray innehåller ofta nanopartiklar och som är farliga att inhalera när man sprayar på huden. Dessutom hamnar bara 20% av det man sprayar på huden! Källa: Nyhetsmorgon

Vilken solkräm är bäst?

Efter att ha läst igenom dessa tre tester så blir man minst sagt förvirrad. Men om jag ska göra en egen utvärdering av resultaten i alla dessa testet så skulle jag välja att lita mest på Forbrukerrådet eftersom jag fick uppfattningen att dom har gjort dom noggrannaste testerna. Dom har även letat efter nanopartiklar och i deras test kan man läsa exakt vilka ämnen man har letat efter. Jag upplever inte att Råd & Rön har varit alls så noggranna och i så fall borde inte Forbrukerrådet hittat några farliga ämnen i dom solkrämerna som Råd & Rön har godkänt. Angående Testfaktas test så tänker jag att dom solkrämer som inte blivit godkända förmodligen har bytt formula sedan Testfakta gjorde sitt test. Det testet är ju från 2015 och dom andra är från 2016. Men vilken solkräm är då bäst? Jo, eftersom solspray inte är rekommenderat för barn så finns det bara ett solskydd att välja på om man litar på Forbrukerrådets test och det är La Roche Possay Anthelios Barn 50+ (annonslänk). Tänk på att smörja igen efter bad. Vi har använt den sen 2014 och Lucas har aldrig bränt sig när han har den på, men vi använder även UV-kläder för att vara så säkra som möjligt i solen. Ni hittar solkrämen HÄR (annonslänk)!

PS. Jag visste inte att min undersökning skulle falla på att La Roche-Possay Anthelios Barn 50+ som enda resultat, men nu är jag väldigt glad att det blev just den för det är den vi använder 🙂

12 Comments

 • Marie Alvas mamma

  Vilket bra inlägg. Jag tycker sånt här är jätte viktigt. Jag vill absolut inte kleta på något som inte är bra. Jag har använt Eco cosmetics men i år har jag köpt och använder samma som ni.
  Är lite nyfiken på vad ni använder för tvål /schampo till barnen när de badar? Jag köper en ekologisk duschtvål till Alva än så länge, men hon vill så gärna ha alla fina prinsess schampo flaskor. Ska ta och eftersöka lite mer om detta.

 • Ellan

  Jättebra inlägg.
  Jag klickade hem via annonslänken igår men nu såg jag att den var hormonstörande, vilket inte alla känns bra. Vet du på vilket sätt eller har du något annat du rekommenderar (gått ett tag sen ditt inlägg)
  stor TACK

  • Emma - På Smällen!

   Hej! Tack så mycket! Vilken var det som du klickade hem? Var det Anthelios Dermo-Pediatrics SPF50+? Eller var det La Roche Possay Anthelios Dermo-Pediatrics Baby 50+ som du köpte? Var såg du att den du köpte är hormonstörande?

 • Malin

  Hej.
  Har sökt runt på massa ställen för att hitta bästa solkrämen för min son utan hormonstörande ämnen osv. Faller alltid in på detta blogginlägg ?? , Superbra(!)
  Men så är de från 2017… är de fortfarande La Roche-Posay
  Anthelios som är nr 1 eller har du funnit någon annan bättre?
  Min son blir 1 är nu (och jag vet att dom ej ska vistas i solen under 1 år och kläder är de skydd dom behöver.)
  Men han älskar att vara ute i trädgården, väldigt rörlig( så stannar ej i skuggan hur mycket jag än flyttar tillbaka.) Så vill hellre ta de säkra och smöja ansiktet (trots solhatt)

  • Emma

   Hej! Vad kul att du tycker att blogginlägget är bra 🙂 Jag har sökt runt och letat efter nya tester varje år men än så länge har det gjorts några nya tester på solkrämer så jag vet faktiskt inte. Många tycker att Evy är bra också (jag med) men Evy har ju inte varit med i några av testerna för hormonstörande ämnen så jag står fortfarande fast vid La Roche-Possay Anthelios till mina kids ? Jag skulle också smörjt om jag vore du. Vi åkte till Brasilien när Lucas var 9 månader. Vi var där i 7 månader och då smörjde jag honom varje dag, det är ju trots allt farligare om barnen bränner sig vilket är lätt hänt även av reflektioner i vatten osv. Tycker du gör helt rätt ?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.