Okategoriserade

Snart låses halva föräldrapenningen till pappan!

FALSKLARM – Jag är så lättad att kunna meddela att just detta lagförslag INTE innebär att hela föräldrapenningen ska tvångskvoteras. Jag har varit i kontakt med försäkringskassan, läs deras svar här: FALSKLARM! Hela föräldrapenningen kommer INTE tvångskvoteras!

Japp, nu blir det mer tvångskvotering, halva föräldrapenningen på grundnivå låses till pappan så många mammor kommer inte kunna vara hemma mer än 6,5-8 månader (195-240 dagar). Det innebär att mammor kommer få sluta amma tidigare och barnen kommer få börja på den glorifierade förskolan tidigare än vad som är bra för både barn och föräldrar. Jobba är det nya svarta. Alla ska jobba, ingen ska kunna vara där för sina barn och alla barn ska tas om hand av staten (förskolan). Någon kommer säkert protestera nu, men faktumet är det som jag skriver, det är många barn som kommer få börja förskolan tidigare än tänkt om beslutet går igenom. Det är alltså inte bestämt ännu, men om ingen protesterar och regeringen hinner ta ett beslut  innan valet så är det så här detta vad vi kan förvänta oss nästa år.

Märks det att jag är arg eller? Inte nog med det så har regeringen smugit med detta och publicerat det dagen före midsommar så att så många som möjligt ska missa det och därmed inte protestera. Jag kan säga så här, nu har Socialdemokraterna tappat min röst en gång för alla. Alla beslut som dom har tagit sen dom kom till makten har varit en direkt nackdel för föräldrar som prioriterar att vara hemma så länge som möjligt med sina barn.

28 Comments

  • Line

    Fast nu är min fråga är dum. Vad ör skillnaden på grundnivå och lägsta nivå? För låg dagarna är väl bara uppdelade. Vad jag förstod det som i artikeln kommer STI-dagarna vara 90dagar var fortfarande?

    • Emma - På Smällen!

      Jag är nästan säker på att jag har fattat det hela rätt och i så fall är det så här. Dom föräldrar som inte har lyckats arbeta ihop en SGI ännu, dom får hela sin föräldrapenning på grundnivå och då kommer den tvångskvoteras. Dessa föräldrar kommer få 195 dagar var som är reserverade och 90 dagar på lägsta nivå som dom kan dela mellan sig. Detta kommer framför allt drabba unga föräldrar eller dom som förlorat sin SGI av någon anledning (t.ex. hemmaföräldrar). Om detta beslut går igenom så kan vi nog förvänta oss att resten av Sverige också får tvångskvoterad föräldrapenning vid nästa förslag.

      • Sara

        Fast nej, så står det inte..

        För de föräldrar som har en SGI är ju numera 90 dagar på sjukpenningnivån reserverade för var och en av föräldrarna. Länken till Regeringens publicering säger bara att dagarna på Grundnivån också ska delas upp precis som SGI-dagarna. Alltså kommer de föräldrar som inte har en SGI och alltså har ersättning på grundnivån, också få 90 dagar var som inte kan överlåtas. Det står ingenstans att de ska delas på hälften var ?

    • Anna

      Jag tolkar texten som dig; att de alltså är att ett förslag att det framöver inte kommer göra någon skillnad på SGI-dagar och lägsta nivå dagar, vad det gäller låsta dagar utan att båda kategorier kommer att ha 90 låsta dagar till den andra partnern. Jag kan heller inte se att det någonstans står att det ska bli flera låsta dagar.

  • Johanna

    Fast jag blir lite irriterad över formuleringen här. Man är ju ofta två om att skaffa barn och därmed två om att ta hand om barnet. Jag tycker det är självklart att staten ska bestämma hur föräldraförsäkringen ska tas ut precis som de beslutat om tex sjukförsäkring – det är ju ändå statliga pengar som delas ut.
    Du är inte ensam om att få det att låta som om mamman är huvudförälder. Och så är det ju i många familjer – just för att mamman är hemma mer. Tänk vad underbart att kunna ändra på det. Tänk om fler kunde dela mer lika på föräldraledigheten så att båda föräldrarna blev lika mycket ansvariga för allt som rör familjen! För ja, föräldraledigheten speglar sånt.
    ”…så många mammor kommer inte kunna vara hemma mer än 6,5-8 månader” skriver du. Men papporna då? Varför är det just mammans rätt att vara hemma? Sen tycker jag inte att förskolestart vid 1 års ålder är optimalt, verkligen inte, men blir det verkligen så? Jag har svårt att tro att regeringen skulle bestämma något sådant.
    Tvångskvotering är också ett illa valt ord. Jag tycker det är sjukt märkligt att man först skaffar barn men sen ska känna sig tvingad att vara hemma med dem. Att vara föräldraledig ingår liksom i barnskaffandet, oavsett kön på föräldern.
    Min sambo och jag delade oerhört ojämnt på föräldraledigheten första gången. Tyvärr. Men vi tvingades prioritera då pga jobb och brist på SGI. Den här gången hoppas jag verkligen vi kommer kunna dela mer lika. Men trots våra kassa förutsättningar för ett jämställt uttag av föräldradagar med första barnet, är jag fär att lika många dagar är vikta till båda föräldrarna. Det GÅR inte att bara se till sig själv, man måste se hela bilden, och jag tror samhället vinner SÅ mycket på att föräldrar delar lika. Kvinnorna slipper halka efter i löneutveckling och karriärsteg, slipper få sämre pension, ta ett större ansvar för hemmet och bli utbrända – och männen får en närmare relation med sina barn. Win win!

    • Karin

      Fast det är inte så enkelt i alla familjer. Min man är egen företagare, han har ett en bils åkeri & det är bara han som kör. Ställer han bilen ett år, för att vara pappaledig, ja då hinner han inte vara hemma länge innan företaget går i konkurs. Ska hans dagar inte kunna överföras till mig bara för att allt måste vara så himla jämnställt i Sverige?!? Nej, låt oss människor vara vuxna nog att fatta våra egna beslut om vår egna familj. Du skriver att om att se den hela bilden & att samhället vinner på det. Men barnen då? Vem ser barnens perspektiv? Tycker inte detta förslaget ser till barnens bästa.

      • Johanna

        Jag tror inte det är många familjer som faller samman bara för att de delar mer lika på föräldradagarna. Det är många ursäkter som blir ganska platta – för om samma sak gäller för mamman så kan hon ändå alltid vara hemma!? Mycket konstigt.
        Om det, som in ert fall, verkligen inte funkar, tycker jag dock man skulle kunna ansöka om att föra över dagar eller liknande, eller som i vårt fall när min sambo inte fick någon SGI trots att han jobbat (dock inte sex sammanhängande månader på samma ställe, som man måste enligt de snäva reglerna) kanske få ett bidrag för att kunna vara hemma med sina barn.

    • Emily Wallin

      Varför ska staten bestämma hur din och min familjesituation ska se ut? Jag ser ingen logik i det förhuvudtaget!!! Däremot ser jag mer hinder och sämre sits för flera familjer när staten ska ha kontroll över hur vi som enskilda individer väljer att lägga upp det bästa för sin familj och barn. Det här leder verkligen inte till någon jämställdhet, det enda det leder till är ett ännu mer stressat samhälle där våra barn kommer att få spendera mer tid på förskolan än med sina föräldrar. Jag ser verkligen inget win win här!

      • Johanna

        Varför ska staten INTE bestämma om statliga medel? Staten bestämmer ju om andra bidrag och försäkringar.
        Jag tror att de flesta familjer vinner på detta och att samhället, och kvinnor, vinner på det i långa loppet. Vi äe för fastkörda i gammalt tänk om att mamman är hemma och tar hand om barn och hem – och pappan tar möjligtvis ut några föräldradagar på sommaren (inte sällan när mamman redan är hemma)… Som sagt: jag tror man måste se till helheten i stället för bara sig själv.

    • Johanna

      Blir ledsen av din kommentar. För min del handlar inte föräldraskap om frågor som ekonomi och jämställdhet i första hand (även om det är viktigt). Den biologiska aspekten är viktigare. Jag vill inte bli tvingad att lämna ifrån mig barnet tidigt, när forskning säger att det är viktigt att jag som mamma är med mitt barn mycket. 8månader är dessutom en värdelös ålder att separeras från sin mamma pga separationsfasen. Källa? Bland annat Louise Hallin, Pampers Barnvagnspromenader-podden.

      Haha åh emma du får gärna sätta dig in i vad de olika partierna säger om föräldraskap och föräldraledighet och familjeliv, så slipper jag läsa på 😉

      Men fy fan, hoppas aldrig detta går igenom.

      • Johanna

        Jag tror inte det kommer gå igenom dock.
        Jag håller helt med om den ekonomiska aspekten och har också hört Louise Hallin om 8 månader. Och jag tror hon har en stor poäng. Däremot tycker jag att pappan (eller den andra mamman) glöms bort lite. Skapa starka band genom närvaro och engagemang från början så tror jag det är lättare att byta av varandras föräldraledighet.
        Jag tycker inte heller man ska bli tvingad till att byta vid 8 månader, men det blir man väl inte heller? Jag vet att vissa kanske måste ta ut 7 dagar i veckan, men planerar man går det ju att spara in och leva snålt för att kunna vara hemma lite längre om det är viktigt för en. Det handlar ju ofta om prioriteringar.

    • Line

      Jag håller med dig Johanna. Vi ansåg tidigt att vi sks dela på det. Vi har delat på dagarna rakt av. Tror min sambo överlät 3dagar till mig totalt. Men jag var ändå hemma 1år på mina dagar. Mycket för att det är lättare att snåla på dagarna första året. Sedan var min sambo hemma 9mån. Men hur mycket jag än tycker att man ska dela lika på dagarna både för att man är 2 i ett föräldraskap, men oxå för att vi kvinnor måste få rätt pension mm så ser alla situationer olika ut. Och jag är nog för liberal för att tycka att man ska tvinga folk att dela 100% på dagarna. Men kanske 80%, behövs ett litet svängutrymme.

      • Johanna

        Även om jag är för att dela lika, och att fler dagar ska vara vikta åt båda föräldrarna, så tycker jag också att man ska kunna se till varje familj, och jag tycker att man ska kunna hjälpa par att kunna dela lika. I de fall där det blir ett för stort inkomstbortfall eller vad det nu kan vara – ja, då kan man väl få ansöka om att få överlåta dagar etc?

  • F

    Det är en proposition som, enligt mitt tycke, förhoppningsvis inte går igenom. Går det igenom så träder nya reglerna i kraft först våren 2019, så de som har dagar kvar hinner skyffla runt som passar bäst innan lagen träder i kraft. Tråkigt att människor inte kan få bestämma över sina liv själva!

  • Lin

    Jag är helt med på att det optimala vore att båda föräldrarna tog ut lika mycket föräldraledighet. Men. Jag tycker att det blir fel när förutsättningarna i samhället ser ut som de gör och familjerna på individnivå tvingas överbygga ojämlikheten på strukturell nivå. Jag tycker att det är att angripa problemet från fel håll. Förlorarna skulle troligtvis bli barnen.

  • Conny

    Det är tråkigt när det blir politiska beslut som gör det sämre för människor. Det kan finnas en god tanke som faller fel ut och det blir en grupp människor som blir lidande. Inte bra när det blir så tycker jag. Jag tänker att det vore bättre om politikerna satte sig ner och mumsade på en våffla eller nått – gräddade på det nya skålformade, lite roligare sättet i stället – Chvs100. Sedan kunde det ha lite goa tillbehör som sylt och grädde så kanske de inte fattade några tokiga beslut i alla fall. Tvångskvotering låter i alla vall inte så bra.

  • Nazima

    Jag kan bara instämma i det du skriver, Emma! Varför ska staten bestämma över enskilda familjer hur de vill leva?! Alla kanske inte har möjlighet att dela rakt av? Tänker på ensamstående mammor, ska dom behöva skola in sina små 8 månaders på förskolan? Som lärare och som dessutom arbetar på yngre barns avdelning i förskolan ställer jag mig starkt kritisk till detta! Anser till och med att en 1-åring i egentlig mening inte är redo för förskola, barnet behöver sin förälder i första hand.

  • Caroline

    Jättefint grundtanke att dela lika, men det är inget staten ska bestämma. Hur går det ihop med att det rekommenderas att amma t.ex? Vi delade ganska lika på frivillig basis. Men tänk på dem som är egenföretagare, mamman eller pappan, som inte har möjlighet att ”ta” exakt hälften medan den andra parten vill det? Tror sånna här saker kan fö folk att tänka ett varv till innan man skaffar barn, har jag råd att vara borta från mitt företag den tiden eller går jag i konkurs då?

  • Johanna Larsson

    Tycker inte om att staten bestämmer hur dagarna ska fördelas för alla familjer har inte möjlighet på samma sätt tex egen företagare. Min personliga erfarenhet är dock att vi delat lika 8månader var. Detta bestämde vi redan innan vi skaffade barn. Jag kunde inte tänka mig skaffa barn med en partner som inte vill vara en längre period.

  • Anna

    Jag tycker att det är varje familjs rätt att besluta hur de vill (eller kan) fördela föräldradagarna och inget staten ska lägga sig i. Visst det är statliga pengar men när de en gång har beslutat att varje familj har rätt till ett visst antal dagar så borde de vara upp till var och en hur man vill fördela dessa dagar? Vad spelar det för roll för staten om det delas lika?

    Om det någon gång blir ett krav att dela föräldradagarna helt lika mellan föräldrarna är att barnen ”straffas” i de familjer där den andra partnern tjänar betydligt mindre och familjen inte klarar sig om denna är hemma, så barnet måste gå till förskolan mycket tidigare än vad som är bra för denna. Det innebär också att förskolan skulle behöva ta emot mycket yngre barn än idag, då den ena partnern har slut på FL-dagar flera månader innan barnet fyller ett och måste börja jobba medan de som familj inte har råd att den andra partnern är hemma. Vilket för staten innebär ökade kostnader för förskola medan de enbart tjänar in hälften av FL-dagarna, vilket kanske inte går plus minus noll med tanke på extra lönekostnader (både för att det fler barn på förskolan och för att de förmodligen behöver öka personaltätheten med så mycket yngre barn där) samt ökade kostnader för lokaler.

  • Anke

    Tanken är väl jättebra att föräldrarna delar lika men varför ska staten bestämma detta? För oss personligen har det ingen betydelse ekonomiskt sett om jag eller mannen är hemma då vi tjänar i stort sett lika, men vi kan väl bestämma själva hur vi vill vara hemma med våra barn?! Det kan ju vara tvärtom också, att mamman vill vara hemma kortare, av olika anledningar och pappan vill ta ett år, då funkar ju inte det heller längre! Tycker inte heller så som nån har skrivit att Emma målar upp det som att mamman är huvudföräldern men allvarligt talat så är det väl av NATURLIGA skäl att mamman i början är hemma mer när hon ammar. Eller ska vi ha det som i andra länder där mamman bara kan amma i typ 3 månader och sen är tvungen att jobba igen??? Låt familjerna bestämma själva hur det passar dem bäst! Tror knappast att ett barn blir lyckligare när pappan är tvungen att vara hemma men familjen har inte råd att leva…

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.