Sluta med nattblöja 4 år

Sluta med nattblöja 4 år

Lucas sover fortfarande med nattblöja. Han är snart 4 år och har varit blöjfri på dagtid i ett helt år nu i december. Jag läste nånstans att nattblöjan är en mognadsprocess i hjärnan så den kan man inte styra över och då uppfattade jag att det skulle ske lite mer automatiskt. Lucas hade en period som han ville gå upp och kissa på natten men då drack han också välling på natten. Det var väldigt mycket nattkissande och jag var höggravid och sov knappt på nätterna ändå så vi lät den perioden passera utan att ta bort blöjan. Det kanske var dumt, men samtidigt var det hållbart att gå upp så många gånger på natten. Det är ju lite skillnad nu när han inte dricker välling, då kan jag ju kissa Lucas innan jag går och lägger mig och då kan han förhoppningsvis hålla sig resten av natten.

Igår tog blöjorna slut och jag orkade inte åka till affären och köpa nya så inatt ska Lucas få prova att sova utan blöja för första gången. Nej, riktigt så var det inte, anledningen till att Lucas ska sluta med nattblöja var såklart inte att jag inte orkade köpa nya – det var bara en spark i baken för att jag skulle bestämma mig för att det var dags just idag. Det var två saker som fick mig att känna att Lucas faktiskt är redo och att det förmodligen bara är jag och Jair som hämmar honom. En saken var att han sa till mig i helgen att han ville sova utan blöja. Han sa “mamma jag är stor kille, inte blöja”. Jag blev så ställd och började fråga honom en massa saker och då ångrade han sig, typsikt… Varför gjorde jag så? Jag tror att det var för att jag inte kände mig riktigt redo… Men idag så pratade jag och mina mammavänner om detta och en av mina vänner berättade att hennes dotter också drack mycket vatten på natten. Lucas dricker nämligen jättemycket vatten på natten och vaknar ofta mitt i natten och frågar efter vatten om han inte hittar det på sin sängkant. Den andra mamman berättade att dom hade tagit bort natt-vattenflaskan och då kunde dottern hålla sig hela natten. Det hade funkat jättebra för dom och deras dotter accepterade det på en gång. Jag tror tyvärr inte att Lucas kommer acceptera det så jag sa att vi skulle ställa vattenflaskorna på toaletten utanför sovrummet så om han vill dricka vatten så måste han kissa först. Det tyckte jag kändes som en bra kompromiss 🙂

Det ska bli spännande att se hur det går inatt. Jag hoppas att Lucas vaknar och kommer upp som han har gjort dom senaste nätterna för jag tycker det känns lite småjobbigt att väcka honom om han sover gott…

  

Relaterade Inlägg

4 Kommentarer

 1. Mikaela

  Man måste ju prova för att veta om han är redo o samtidigt vara beredd på olyckor. Sonen var väldigt förvirrad att ha nattblöja när vi tog bort den på dagen så vi fick ta bort nattblöjan inom en vecka (då var han strax över två). Hoppas det gått bra inatt!

  Svara
 2. Jeanette

  Hoppas natten utan blöja gick bra 🙂

  Så har jag gjort med mina barn också, har passat på att sluta när paketet med blöjor har tagit slut och vi känt att nu är det dags. Mina två äldre barn var runt 3-3,5 år när dem slutat helt med blöjor. Sonen kunde det dock hända lite olyckor med, men med dottern så funka det jättebra så hon slutade nästan tvärt med både dag och nattblöja samtidigt när hon var 3 år. Sonen blev torr dagtid före natten.

  Svara
 3. Matilda

  Jag vet att alla barn är olika, men min dotter kissar inte i sömnen, bara direkt efter att hon har vaknat. Om vi går på toa/potta med en gång, så är nattblöjan torr. Hon kissar aldrig om hon vaknar före kl två, så då går vi inte upp, men därefter brukar jag ta upp henne för att gå på toa. För henne har det varit på det här sättet sedan hon var två månader. Hon är inte på långs vägar torr på dagen, dock.

  Svara
 4. Sara

  Det jag har lärt mig av min mamma är, att vänta till nattblöjan är torr. Aldrig väcka ett barn som sover gott. Det är helt enkelt inte värt det varken för er eller barnet ? Vår store kille var nattskvättare länge. Han fick ha blöja länge just för att han inte var mogen i blåsan. Så smått började han bli mer och mer torr. Och tillslut lärde han sig att hinna upp själv om han blev kissnödig. efter att ha provat det mesta med att väcka och dylikt, så sa vi helg enkelt att det får bli när det blir. Vi la i gen vikt vid att han hade blöja och han slapp känna sig skamsen. Han kunde ju inte göra något åt det… Så vid 5-6 år blev han torr nattetid. Och det är inte helt ovanligt att vara sen som kille. Vår lilla tjej däremot är torr ofta, och har varit sedan 2 årsåldern. Hon blev torr dagtid tidigt. Lycka till men känn igen stress! Prioritera god sömn ? Sara

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här