Okategoriserade

Sluta med napp – hur?

Nu är jag ute efter så många erfarenheter som möjligt när det gäller det här med att sluta med napp. Jag är extra intresserad av att höra vad ni önskar att ni hade gjort annorlunda om ni t.ex. inte blev helt nöjda med avslutet. Jag vill veta allt vad ni tycker! Är det lättare/svårare vid en viss ålder? Hur gör man ett bra avslut? Vilken ålder är bäst att trappa ner på nappanvändandet och när bör man bli sträng?

Isadora är nu 1,5 år och hon gillar verkligen nappen, men hon går med på att ta ut den ur munnen om hon får hålla den i handen så det har vi låtit henne göra. Jag tror det har gjort henne mer benägen att lämna ifrån sig den till oss för hon känner att hon har kontroll. Ibland lägger hon den självmant på köksbordet eller diskbänken där vi brukar lägga den. Vi har bestämt att hon inte får ha den på dagtid och så fort hon stoppar den i munnen så säger vi åt henne att ta ur den och det funkar oftast, ibland får vi ta bort den. När hon leker och lägger ifrån sig den så brukar vi ta den för hon glömmer den oftast efter en liten stund. Jag funderar på att införa en nappburk vid sidan av Isadoras säng som hon själv får lägga nappen i när hon vaknar. Hon gillar att lägga nappen i Lucas dockhus så jag tänkte att det kanske kunde bli en kul grej, men en vanlig burk kanske är tråkig? Jag får kanske leta efter något roligare haha!

Hur stränga var ni när era barn var 1,5 år? Jag tycker Isadora är för liten för att ta bort nappen på natten, särskilt eftersom nätterna fungerar så bra – då vill vi ju inte sabba det nu. När tycker ni att det är rimligt att ta olika steg med att sluta med napp och hur gjorde ni med era barn? Hur tyckte ni att det blev?

35 Comments

  • Karin

    Nu är ju Alexandra två månader yngre så vi har inte slutat. Men jag tar den när hon vaknar, vi tar av pyjamasen & då plockar vi bort nappen.
    Sen kan hon hitta nån napp ibland som vi missat, men då försöker jag ta den vid tillfälle. Hon lägger oftast bort den ganska snabbt igen.
    Men säger jag nåt så säger jag att ”den där har ju du när du ska sova. Vill du sova nu?” Då brukar den försvinna snabbt ur munnen.
    Tänker att ju mindre hon är van vid att ha nappen på dagen ju bättre är det.
    Så jag tänker följa det här inlägget slaviskt. ?

  • Zane/Eken städ

    Vi hade en väldigt tuff start i förskolan och därför avvänjning av nappen blev något senare än vi hade ”planerat”, så första rådet är ju ta det i barnets takt, känn efter, låt Isadora vara med och ”bestämma” hur ska hon ha det med nappen.
    Hos oss var det dagarna nappfria vid tvåårsålder sedan bestämde hon själv att när hon fyller tre så ger vi alla napparna till grannflickan som behövde nog dem bäst… så stort och modigt steg! Herregud vad mitt mammahjärta värkte när jag såg hur hon saknade napparna på kvällen MEN det var HON som ville sluta, det var hon som hade tagit beslutet och hon frågade faktiskt inte en enda gång efter nappisarna… vi mins ön idag burken hon höll napparna på dagtid 😉

  • Sandra

    Vi ska jobba bort nappen på vår 2,5-åring nu. Vi har skurit i användandet och har bara napp på natten/ledsen/sjuk. Vi har med båda äldre syskonen pratat mycket om att vi snart ska sluta med nappen. Stora tjejen gav alla nappar till tomten och fick ett extra paket som belöning. Mellan fick åka till leksaksaffärn och välja valfri sak efter fem nappfria nätter. De har båda varit peppade och ivriga att klara sig utan. Lite jobbigt första kvällen men med uppmuntran och extra tid för läggningen har det gått bra. Efter ett dygn har det i princip rullat på. Jag tror att det varit en fördel att de varit 2;5-3 för de förstår och blir dessutom lockade av muta/belöningen. 🙂

  • Sabina

    Vår stor slutade helt när hon var tre och lillasyster föddes hör då hade hon blivit stor 🙂 Hon gav dem till apbebisarna i djurparken! Innan dess använde hon bara napp när hon sov eller om hon zlig sig riktigt ordentligt! Inte bara lite grann. 🙂 Frågade zldtig efter dem! Vi kör samma med lillasyster som nu är 14 mån, bara när hon sover!

  • Jenny

    Våran dotter slutade när hon var 2 år, hon lämnde dem till tomten och fick en present som tomten lämnat i brevlådan samma dag. Det gick verkligen superbra tills dess att lillebror kom ett halvår senare. Han använde napp några månader men ville sen inte ha dem. Strax efter att han fyllt 1 år fick han tag på sin kusins napp och blev helt fast ( han har varken haft gosefilt eller tagit nappflaska efter vi slutade nattamma vid 8 1/2 månad) så på något vis gjorde det inget att han började. Nu hade han något som kunde trösta. Men efter hans nappanämvädning började har stora syster snart 4 blivit sugen på dem igen. Varje chans hon får tar hon dem. Vad gör man?! Lite bättre nu men hon är fortfarande så sugen på dem. Fastän hon är så stor och det går att prata med henne, så blir hon så ledsen.

    • Emma - På Smällen!

      Gud så jobbigt! Jag tänker också på det där med napp och syskonplaneringen så jag vill sluta med nappen i tid så att det inte blir så jobbigt när det kommer en ny bebis. Jag vet att en del som får barn tätt slutar med napp samtidigt på båda barnen, men så tätt har inte vi planerat det så vi måste nog göra som ni, sluta innan det blir syskon…

  • Elin

    Min dotter var 3,5-4år år när vi sluttade napp. Vi förberedde henne länge och sa när hon fyllde 4år då skulle vi sluta. Så när vi väl slutade så gick det väldigt lätt, lite ledsen men hon accepterade. Min son som nu är 2,5år slutade med napp i somras. Det var inte planerat, det började med att han tyckte det var jätte roligt att kasta alla nappar i toaletten! Så efter 5st nappar fick jag nog och sa att då är de borta, då får man ingen napp! Men när han var ledsen någon gång gav jag han Napp ändå, men han fortsatte kasta i toaletten så nästan gång fick han aldrig napp igen. Och han har knappt protesterat alls! Han somnade utan problem, tröstats av mig när han varit ledsen. Men det märktes ju tydligt att han inte brydde sig om nappen på samma sätt som dottern gjorde. Jag tycker 1,5år är alldeles för litet för att sluta med napp. Det man kan göra om man vill minska användandet är se till att den inte ligger framme, ta bort den om man ser den golvet, ge den bara när det frågas efter den eller till sovning. När de blir 2-2,5år kan man börja säga att vi sover bara med nappen tycker jag. Har man vant barnen med den måste man respektera att barnet har ett behov av den! Man kan inte bara ta bort den.

  • Caroline Andersson

    Har tre barn nu som slutat med napp.
    Med första barnet började vi begränsa så han bara fick ha napparna när han sov, han ville gärna ha en i mun och 4-5st i händerna.. När han var 2,5 år började vi prata om att ge nappen till tomten, redan ett halvår innan tomten skulle komma för att förbereda honom. Men när vi åkte till Trolska skogen och mötte tomten på slutet så skynda han sig att leta fram lillasysters napp som han fick låna i bilen och gav den till tomten, så tomten tog med honom till ett litet träd där det hängde nappar och han lämnade den där. Så.. När vi kom hem var det bara att skynda sig och leta fram alla nappar, på kudden lämnade vi ett paket och berättade att nu hade tomten hämtat napparna och lämnat en present. Det gick hur bra som helst, bilen han fick i paketet sov han ofta med i början.

    Dottern, slutade runt 2år, hon började bita sönder väldigt mycket nappar och sen grinade hon efter nappen mer eller mindre hela dagarna. Vi försökte begränsa att hon bara fick ha den när hon sov, sen sa vi flera gånger att vi bara skulle ta bort napparna och provade några gånger, men när det blev jobbigt så var det för lätt att bara hämta nappen och ge henne den igen. Men en dag fick jag nog. Visade henne att hon hade bitit sönder nappen, så vi kasta den och sedan sa jag även till sambon att vi hade kastat alla (även om jag bara hade gömt alla oöppnade förpackningar) Men hon accepterade att hon hade bitit sönder den och har inte haft napp efter det och blev ett helt annat barn, hon var mycket gladare när inte dagarna kretsa kring att grina efter nappen.

    Sonen slutade nu för 2-3 veckor sedan, han gillar björnar så vi bestämde oss för att åka till grannkommunen, där på Lekia har de en stor björn som man kan lämna napparna till. Så vi börja prata med honom om det i en månad innan vi åkte dit. Av affären fick han en liten påse med en liten nalle och en pixi bok, sen fick han välja en leksak själv i butiken som vi köpte åt honom. Han tog det jätte bra och har nog inte ens frågat efter nappen sen dess.

    Det jag önskat med dom alla är att vi slutat med nappen tidigare. Med dottern sa jag att vi skulle sluta redan vid 9 månader för det finns ingen anledning att dra ut på det. Sonen som sluta nu syns det väldigt mycket på tänderna trots att han bara är 2år så ja, ju tidigare desto bättre, men man gruvar sig så och drar ut på det i onödan fast jag nu vet att det faktiskt inte är så svårt och jobbigt som det känns. Yngsta dottern är bara 3 månader än, men jag vill gärna sluta med nappen innan hon blir 1år 🙂

    • Sabina

      Har han haft nappen mycket dessa 2 åren? Tänker alltså typ haft den i munnen konstant på dagarna? Vår dotter slutade vid 3 vi har i princip redan från start (6mån) bara haft den vid sömn, alltså inte så ofta på dagen. Hennes tänder är fina! Tänkte att det kanske är den sammanlagda mängden som räknas? Bara en fundering!

    • Emma - På Smällen!

      Åh tack för alla dina erfarenheter! Så spännande att läsa! Det verkar ju ändå gått ganska så lätt för er. Jag är rädd för att hon ska bli väldigt ledsen men er metod tycker jag var väldigt bra. Angående sonens tänder så kommer det nog rätta sig till ganska så snabbt, i alla fall har jag fått den uppfattningen när jag har läst om nappbett. Det är värre om man har nappen till 4 år (vad jag förstod det som)…

  • Sofia på Uppochhoppa.se

    Vår lilla E blev 3 i april, han har napp när han sover och åker bil och nu ska han lämna napparna till tomten i jul. Vi har förberett och jobbat in det så nu är han trygg med det och berättar det gärna. Det känns bra. Vi har läst Eddie och napparna av Lisa Bjärbo.

    Jag har gjort livet lätt!

  • Cassandra

    Intressant inlägg hoppas på tips! August har napp på natten och en stund på morgon när han är lite trött och mysig, efter frukosten brukar vi ta bort den. Lägger den på ett bord där de brukar ligga. I bland går han och hämtar den där mitt på dagen och då får han ha den. Efter förskolan när han är trött vill han också gärna mysa en stund med napp och snuttis. Han känns så liten än så vi har inte begränsat nappandet så mkt än. Vill dock inte att han har den när han leker eller så. Fran till två kommer vi nog inte bry oss efter det kommer han bara ha den nattetid eller när han vilar. Vid 3 år ska man ju sluta helt så vi tar den nog inte helt före 3. Planerar att lämna den till katterna på Skansen då. Kram

    • Emma - På Smällen!

      Åh det låter som en bra plan med katterna på Skansen 🙂 Här blir det kanske kaninerna på Liseberg, men hon verkar inte gilla dom så då kanske det får bli nåt annat 😛 En sak som jag kom och tänka på när du skrev att ni inte vill att han har den när han leker är att vi inte låter Isadora prata med nappen i munnen. Vi tar inte nappen ifrån henne men vi tecknar och säger till henne att ta ut den när hon ska prata så det gör hon nästan alltid. Det känns som det blivit en bra vana 🙂

  • Josephine

    Leon slutade när han var 3. Han lämnade napparna till tomten. Vi begränsade användandet till natten och om han var sjuk/mycket ledsen. Ett tag provade vi att knyta fast nappen på ett ”tråkigt ställe” typ i trappan där man inte kan göra/titta på något roligt. Så om han kände behovet av nappen så fick han gå dit och sätta sig och snutta på den. Men oftast blev det inte så länge eftersom det var så tråkigt där. 🙂 Men när vi väl slutade med den så var det lite jobbigt ett par nattningar. Sen hade han glömt den! Sin snutte har han dock kvar! Därför det är guld värt med en snutte!

  • Karolina

    Vår stora tjej slutade helt strax innan hon fyllde 3. Hennes kompis fick en cykel när hon sluta med napp och när vår tjej fick höra det så ville hon också sluta så hon kunde få en cykel. Hon prata i någon vecka om att hon behövde nappen när hon skulle somna men somnade utan problem utan den så va nog mer en fix idé.

    Lilla har vi inte börjat planera för då hon är lite över året. Blir inte förrän hon kan prata i alla fall

    • Emma - På Smällen!

      Åhh vilken fin belöning!!! Klart hon hakade på ❤ Isadora är 1,5 men hon pratar hellre än bra haha ? mina barn är riktiga pratkvarnar ? Men du kanske menade när man kan ha en riktig konversation med dom? För det går ju inte nu ?

  • M

    Stora började vi att trappa ner med nappen vid 15 månader. Vid 18 månader slutade han självmant. Med lilla hade vi liknande plan men det blev ett helt avslut istället för nedtrappningen. Det var lite kinkigt de två första kvällarna men sen har hon inte saknat napp. Inom tandhälsovården där vi bor rekommenderas att barn slutat med napp vid 2 år men det varierar ju tydligen har jag förstått ?. Vi har nog därför haft det som riktlinje men sen har det ju ändå gått så smidigt för våra barn. Ju äldre desto svårare tycker jag avvänjandet verkar vara (om jag kollar på bekanta). Har läst någonstans att barn har en ”positiv fas” vid 8 månader där sugbehovet minskar lite o sedan även vid 1-årsåldern men att det kan bli svårare efter 18 månader igen om jag minns rätt. Ska se om jag hittar källan ?.

  • Emelie

    När min stora var 2.5 år slutade han med napp. Men han hade bara napp när han skulle sova eller när vi åkte bil längre sträckor det sista året.
    Hursomhelst så föll det sig så bra att han blev förkyld och snuvig och då fick han väldigt svårt att suga på nappen och sova. Så då pratade jag med honon och förklarade att det skulle gå bättre att sova utan napp. Och nästa kväll så ville han ha nappen, men då förklarade jag igen att det skulle vara lättare att sova utan. Och det gick hur bra som helst. Jag hade aldrig trott att det skulle gå så bra.

  • Nina

    Runt 1 år har jag till båda försökt begränsat nappen på dagtid.
    Stora slutade nattid vid drygt 2 år då napparna inte var i nappburken på kvällen (han gömde dem) och jag blev trött på att leta efter dem, så jag testade en kväll och sa att jag inte hittade någon och han var lite ledsen och tog lite längre tid att somna, kväll 2 frågade han efter dem men somnade snabbt.
    Lillebror slutade vid drygt 1,5 år. var hemma med pappa och började använda napp mer och mer på dagarna och fick röda utslag runt munnen och ja jag tog bort den bara och gav honom en snuttefilt som han accepterade. Han frågade efter den lite någongång men gick bra även med honom.
    Tror att det underlättat att sluta helt med att trappa ner den på dagtid från en ganska tidig ålder och när man bestämt sig vara konsekvent.

  • Sanda

    Ajla slutade med napp när hon var 3, och då hade vi förberett henne halvåret innan att efter tandläkarbesöket kommer du behöva lämna nappen, för annars kan den vara dålig för tänderna (innan dess hade hon den i bilen och när hon sov)Vi försökte att inte ”ljuga” utan sa helt helt enkelt att du får välja vart du vilk lämna dem (gav två alternativ) och efter har du inga egna nappar (lillebror har sina). Ajla valde att lämna sina i Leksaksaffären och fick tre leksaker för hon var tre år (hennes egna idé). Hon har sedan ALDRIG frågat efter nappen. En gång hittade hon lillebrors napp på golvet (de ligger annars högt upp över hans säng) och visade den för oss. Då sa vi bara ”oj Elias napp, låg den där”. Så gav hon den till oss och gick igen. Elias, som är är lika gammal som isadora får bara ha sin napp när han sover. Han frågar aldrig efter den annars, ger oss den så fort han vaknar och vi tar inte med napp någonstans helt enkelt. Jag tror han får ha sin napp tills han också är tre 🙂

    • Emma - På Smällen!

      Men åh vad bra att det gick såpass lätt trots att Elias fortfarande har sin napp. Ajla är så duktig! Vi har inte heller med oss Isadoras napp när vi går ut, om vi inte vet att hon ska sova middag så det är nog en bra. Nästa steg för oss är nog att hon lämnar nappen i sovrummet och inte tar med den ner till vardagsrummet. Hon gör det med Jair, men inte med mig 🙂 Får se hur det blir när Jair börjar jobba igen 🙂

  • ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

    Sonen bet sönder sin sista vi hade hemma lagom till nattningen. Han fick somna utan och sen köpte jag ingen mer efter det. Perfekt avslut utan tårar eller sorg 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.