Okategoriserade

Sluta-amma-mjölkstockning

Det var 1,5 vecka sen som jag slutade amma nu och jag tror att jag har drabbats av sluta-amma-mjölkstockning. Mjölkproduktionen i ena bröstet har stannat av helt, men i det andra bröstet har det känts spänt i flera dagar. Inte så där spänt som det känns i början när bebisen är nyfödd och mjölken precis runnit till utan mer som att det är en eller två mjölkkörtlar därinne som är full med mjölk men att alla andra har fattat galoppen och slutat producera. Hela bröstet har alltså inte varit spänt, men det har varit knöligt.

Igår när Jair och barnen väckte mig så satte Isadora sin hand på mitt bröst och där och då så dog jag lite. Fy sjutton vad ont det gjorde. Det känns som att det antingen är eller är på väg mot sluta-amma-mjölkstockning. Dagen igår gick ganska smärtfritt så länge jag inte tog på bröstet. Jag hade amningslinne och ingen BH så jag tänkte inte så mycket på det. Men när jag skulle sova så kunde jag inte ligga på ena sidan för att det gjorde för ont. När jag kände på bröstet var det knöligt lite kantigt och fruktansvärt ömt på vissa ställen, men jag lyckades ändå somna. Men när jag vaknade imorse så var det inte roligt längre – aj aj aj! Så det första jag gjorde var att ta en lång varm dusch (eller det allra första jag gjorde var att googla och sen duschade jag 🙂 Jag läste att det var bra att försöka handpumpa ut det värsta och att om man hade knölar som gjorde ont som jag hade så kunde man trycka med handflatan i en rörelse som gick mot bröstvårtan samtidigt som man ammade. Jag tycker jämt att det där med handpumpning känns krångligt och då brukar jag pessimistiskt tänka ”det kommer inte gå”, men till min förvåning så kom mjölken ut direkt när jag nuddade knölarna i princip! Så jag tryckte lite på alla knölar tills dom mer eller mindre försvann och bröstet kändes bra igen. Nu är det inte så knöligt men det känns som jag har fått en box på bröstet och som om det är blåmärken på vissa ställen. Men det ger förhoppningsvis med sig efterhand.

Jag blev lite överraskad över hur mycket mjölk jag hade kvar efter 1,5 vecka! Undra när mjölkproduktionen kommer stanna av helt? Hur lång tid tog det för er?

Foto: Wanderings

13 Comments

 • Anke

  Precis så hade jag också, det var då jag frågade dig hur du gör och om du använder sport-bh eller inget alls 🙂 knölarna och smärtan gick ju voet efter lite massage och det varma badet jag tog. Sen trodde jag iförgår att mjölken nu tig slut men igår kom det en liten droppe igen.. jag slutade den 17/2 så lite mer än 2 veckor nu. Får se när det stannar av helt ?

  • Emma - På Smällen!

   Jag tror inte det rekommenderas att göra på det viset eftersom det ökar chansen för mjölkstockning. Produktionen avstannar ju ändå så småningom om man inte stimulerar den. Men jag har också hört att folk säger det, men folk säger ju massa saker som inte är bra/stämmer hehe 🙂 Jag har sportbh på gymmet iaf hehe 🙂

  • Anke

   Det testade jag med sport-bh och det var just då jag fick mer ont och knölarna så inget bra tips! Iaf inte för mig men det kanske funkar för någon 🙂

 • S

  Angående min kommentar i tidigare blogginlägg om träningstips så läste jag precis ”Ja jag har mens, hurså” av Clara Henry. På sidorna 154-155 beskriver hon exakt det jag försökte få fram, men inte var lika bra på som hon….

 • A-M

  Funkar säkert inte för alla men så här gjorde jag: tvärslutade amma, dvs ammade 4 ggr ena dagen sen ingenting på 2 dagar (pappa och bebis åkte bort) mina bröst vart såklart helt galet spända! Gjorde så ont, sprutade mjölk bara jag nuddade brösten. Lät bebis amma efter två dagar, han tömnde brösten helt och de fylldes inte igen. Trodde aldrig det skulle funka med det gjorde det! Funkade bra med tvärstopp för bebben med, han försökte inte ens amma 🙂 Så testa att låta Isa tömma brösten? Om hon vill alltså..

 • Joanna

  I januari när jag började jobba ammade jag bara Ebba på morgonen. Så jag slutade amma på höger bröst i januari. Nu på sportlovet (v7) slutade jag amma henne på vänster då hon inte kunde låta bli att bita mig (har fått både över- och undertänder). Om jag klämmer på (båda!!!) brösten kommer det fortfarande mjölk…

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.