Spanien

Släng alla gamla barbies!

En sak som jag tycker är lite lustigt är att Isadora älskar dockor och barbiedockor så mycket som hon gör. När jag var gravid med henne bestämde jag nämligen att jag inte skulle köpa några ”flickleksaker” för jag ville inte påverka henne att tycka om dockor om hon själv inte gjorde det. Jag köpte inga leksaker alls så hon och Lucas har lekt med samma leksaker. Hon fick sin första docka när hon fyllde 2 år. Det var visserligen tidigt, men ack så tydligt att dockor verkligen är det bästa hon vet. Det är så roligt att se när hon leker med dockorna. Hon tar hand om dom, pratar med dom matar dom, byter blöja, kissar dom, tvättar dom och nattar dom. Hon är som en liten minimamma av naturen.

org_dsc06204-1
org_dsc06201-1

När jag var liten älskade jag Barbie. Jag har hur många barbies som helst som ligger sparade på vinden. Jag hade tänkt ge dom till mina barn, men nu känner jag mig kluven. Alla mina barbies har ju silkonpattar, getingmidja och flera meter långa ben… vad kommer det göra med min dotters syn på kroppsideal. ? Nej, jag vet inte… känns inte bra.

Förut idag skrev jag om det på instagram och då fick jag ytterligare ett perspektiv på det hela. Mina gamla barbies är ju rena rama hälsofaran med 30 år gamla plaster! Inte ett dugg hälsosamma! Det gjordes en rejäl skärpning på just plaster år 2013 så egentligen ska alla plastleksaker från innan dess skrotas. Jag kommer inte låta mina barn få några av mina gamla leksaker i alla fall…

7 Comments

 • Wilma

  Jag håller helt med om det du skriver med flickleksaker. Själv kommer en Barbie inte komma in i mitt hem förrän min dotter är gammal nog att säga att hon vill ha en.

 • Skolkurator

  De nya Barbisarna ser väl likadana ut som de gamla? Smal midja, stora bröst och långa ben….
  Annan plast, men annars samma som när vi var små, eller har jag missat nåt?

  Monster high var populärt ett tag, de har samma form, fast ett gigantiskt huvud och sminkade som monster.. kroppsidealet fick det samma. Tyvärr!

  • Sama

   Frågar du företaget bakom barbie har de ändrat på dem, men i mina ögon är det ytterst marginella förändringar? Så, jag håller helt med dig om att barbie fortfarande förmedlar heeelt fel ideal!!
   Finns tack och lov några mindre företag som försöker lansera mer realistiska versioner av ’barbies’ (typ Lammily eller svenska MyiDolls)? Köpa sådana istället? Rätt dyra kanske, men kan nästan känna att det vore värt det?? Saknar fortfarande möjligheten att också normalisera även mer mulliga kroppar för barnen, men hellre smalt realistiska som de ovan än totalt orealistiska silikon- och fettsugningsideal…?

 • Elisabet

  Har full förståelse att du inte vill ge dina Barbies till Isadora, av flera anledningar.
  Dock tror jag att det finns ett rätt stort samlar”sug” efter barbies,så mitt tips är att kolla lite om någon som samlar vill vill köpa dem.
  // Elisabet

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.