Skilda – hur delar man upp julen bäst?

När jag var tonåring skiljde sig mina föräldrar och efter det förändrades julen väldigt mycket. I början delade mamma och pappa på julen, vi tillbringade dagen med mamma och eftermiddag/kväll med pappa. Pappa har alltid ett ganska stort julfirande medan firandet hos mamma är litet. Det blev därför väldigt påtagligt när jag och mina syskon lämnade för att åka till pappa så efter att ha testat det i några år, beslutade vi oss för att stanna hos mamma och fira med pappa en annan dag. Jag tycker att båda uppdelningarna har fungerat, men allra mest önskar jag att vi kunde firat allihopa tillsammans. Om jag hade fått bestämma hade jag gärna haft julfirandet hemma hos mig och bjudit in hela släkten (vi är inte så många), men den önskan kommer förmodligen aldrig gå i upplevelse så jag har slutat att tjata om det nu.

Det jag funderar på nu är hur man bäst delar upp jul när man är nyseparerad och har småbarn. Jag vill ABSOLUT inte att det blir något gnabb på julafton. Julafton ska vara barnens dag och då måste vi föräldrar kunna sätta känslor åt sidan, men jag tror det är bäst om vi inte tillbringar hela julafton tillsammans detta året. Jag läste en artikel med 10 olika sätt att fira jul när man är separerad där en psykolog redde ut fördelar och nackdelar. Det mesta var uppenbart, men jag tyckte ändå att det var bra att läsa eftersom fokus låg på barnen och inte föräldrarna.

I år kommer vi fira jul i Vegby tillsammans med min morfar, moster, mina kusiner, min mamma och syster. Det är helt nytt för oss, men med tanke på det stora hålrummet mormor lämnade i våra hjärtan så kan jag inte tänka mig att fira på något annat vis. Jag vill gärna att Jair träffar barnen på julafton men jag vill inte att barnen ska behöva flänga runt på jul så därför föreslog jag att Jair kommer till oss på morgonen så att vi kan tillbringa förmiddagen tillsammans. Jag tänker att vi kan äta julfrukost och öppna lite klappar innan vi åker till Vegby. Jag tror barnen skulle tycka att det var mysigt och Jair var positivt inställd till förslaget.

Hur firar ni andra som är separerade jul? Och ni som är skilsmässobarn, hur firade ni jul när ni var små? Och hur hade ni helst firat om ni fick bestämma?

Vad pluttiga dom var här, särskilt Isadora, som en liten nallebjörn! Foto: Fotoliselotte

Relaterade Inlägg

12 Kommentarer

 1. Line

  Vi är oxå nyseparerade. Men vi kommer väldigt bra överens och bråkar sällan nu (betydligt mycket mindre än när vi var ihop) o båda sätter vår dotter i första hand. Detta är vår första jul som separerade och iom att vi även flyttar isär samtidigt så vill vi inte rycka allt från dottern. Så vi firar bara vi hemma hos mitt ex. Hon kommer älska en lugn dag och kväll med båda oss två. Och min mamma kanske kommer förbi på kvällen. Inga krav eller måsten. Vi har alltid haft varannan jul med min familj och vartannat år med med exets familj, så det kommer vi fortsätta med fast nu på varsitt håll.

  Svara
 2. Mia

  Jag firade alltid jul hos min mamma, det blev så bara. Detta är den första julen för mina barn utan båda föräldrarna, julen infaller på min vecka men jag hade haft dom ändå, barnens pappas familj har alltid en julfest ett par veckor innan jul, så dom är med honom på den sen med mig hos sin mormor på själva julen. Vi känner att det fungerar 😊

  Svara
 3. Linda

  Jag var varannan jul hos mamma och varannan hos pappa. När man blir större om man som barn har en egen önskan tycker jag att man ska få bestämma. Det är som sagt barnens högtid! Vincent och jag har firat olika nästan varje år, eftersom att vi också bott utomlands och inte alltid åkt hem. I år blev vi bjudna till min kusin och hans familj och jag hade gärna åkt dit, men Vincent ville absolut åka och fira med både mormor och morfar så så får det bli. Vi delar på oss lite den här julen, men Vincent är nöjd. Efter jul hoppas vi kunna ta en sista minuten till värmen, det är vi också överens om. Enkelt att bestämma bara jag och Vincent. I vårt fall finns det ju ingen pappa med som ska vara delaktig i besluten. Kram!

  Svara
 4. Sandra Callermo

  Jag är uppvuxen med skilda föräldrar (skildes när jag var bara några år) och vi har alltid firat både 24 och 25, vartannat år hos mamma och pappa. Så för mig är 24 och 25 december lika mycket julafton. Det har varit skönt att slippa flytta på sig under dagen och dela upp julafton. Och om man firar med fler i släkten så blir det vartannat år men det har funkat bra.
  Hoppas ni hittar en bra lösning för er. Det är jag övertygad om, du har ett sånt fint fokus på barnen <3

  Svara
 5. Therese

  Vi var vartannat år hos mamma och vartannat hos pappa, och det året vi var hos den ena över jul så var vi hos den andra på nyår. Från att jag var 11-12 så bodde mina föräldrar ca 60 mil från varandra så det hade aldrig fungerat att vara hos dom halva julafton var eller liknande. Idag kommer dom bra överens och vi har firat jul allihopa tillsammans, men det hade aldrig fungerat när vi var små..jag är nog ganska tacksam över att dom inte försökte sig på det då haha.
  Vi var nog rätt nöjda med upplägget, jag kan inte minnas att vi ville ha det på något annat sätt i alla fall. 🙂

  Svara
 6. Kicki

  Jag minna faktiskt inte hur vi gjorde på julen när mina föräldrar skilde sig. Jag var 8 år så borde minnas men när jag läste ditt inlägg så kände jag verkligen att jag inte minns.. Men jag ville dela med mig av hur vi gjort sedan ja o min bror fick våra barn, då blev det finurligare. Men vi har gjort såhär att min bror kommer med sina barn hit vartannat är på julfrukost o vartannat år är vi hos honom. Senaste två åren har båda mina föräldrar närvarat, innan var det bara mamma. På eftermiddagen så kommer min mans familj hit och vi firar med dom medans min brors barn åker vidare till sin mamma. Det funkar jätte bra och vi gillar det här upplägget. Vi får ses med dom vi vill och vi turas om vartannat år att anordna julfrukost ihop. Jag tycker det låter fint att ni firar hemma hos dig på morgon/förmiddag med jair!

  Svara
 7. Mari B

  Jag har minnen som skilsmässobarn att jag var hos min mamma dagen innan jul där vi spelade bingolotto och sådant. På julafton öppnade vi paketen hos mamma för att sedan åkå/gå till min mormor och morfar för att äta jullunch som hade allt man kunde tänka sig på ett julbordet. Jultomten kom på besök med klappar från mormor och morfar och man fyllde magen med godsaker som om den inte var tillräckligt full med mat. Vid 14-15 åkte jag antingen buss till min pappa 5mil bort eller så körde mamma och pappa halva vägen var. Minns ett år fick jag godis av busschauffören. Hos pappa hann jag oftast bara in genom dörren med sakerna innan vi åkte eller blev upphämtad av faster för att fira jul med den sidan av släkten. Där var vi hela kvällen. Åt middag, inte lika god som mormors men var ändå gott. Lekte/umgicks med mina kusiner, kolla på tv, osv, som man gör på julafton. Tomten kom på besök med julklappar. När vi kom hem till pappa mitt i natten så öppnade han och jag julklappar från de jag fått av honom och han av olika företag via jobbet.
  Resterande julhelg spenderades hos pappa. På juldagen kom släkten på den sidan (samma som vi var med på julafton) hem till oss och pappa gjorde hemmagjord pizza. På annandag jul åkte vi till faster och åt julfester med samma folk.
  Jag bodde heltid hos pappa och lite som jag ville hos mamma på helger och lov. Jag ville spendera julafton med de båda så detta var den bästa lösningen. Och jag tycker det var en bra lösning. I andras öron kanske det låter stressigt men det var det inte.

  Svara
 8. Sanna

  Jag har inte skilda föräldrar, utan mina är lyckligt gifta sedan många år tillbaka. Men jag själv är ju ensamstående med dottern och har varit sedan hon föddes. Har aldrig levt/bott tillsammans med hennes pappa varken innan hon föddes eller efteråt, utan vi var ju bägge så pass unga att vi fortfarande bodde kvar hemma. Det innebär att jag heller aldrig har firat jul tillsammans med honom varken med dottern eller utan.

  Dottern har med andra ord helt enkelt varit hos mig varje jul. Hon är ju nu 11 år och skulle nog tycka att det var super konstigt att fira med honom (då hon är så pass van vid att fira med mig och min familj). Men det hade varit intressant faktiskt att få veta lite mer hur han firar, vad han har för traditioner med sig hemifrån osv. då varken jag eller dottern vet någonting om det. Så på ett sätt är det ganska sorgligt, men åt andra sidan har vi liksom vant oss nu så vi tänker nog inte så mycket på det längre som vi gjorde de första åren.

  Kram Sanna

  Svara
 9. Cassandra

  Mina föräldrar skildes när jag var 10 och min lillebror 7. Vi har alltid kört vartannat år. Vartannat julafton hos mamma och juldagen hos pappa och sen tvärtom. Har funkat ypperligt och hade inte velat ha det på ngt annat sätt. Man slipper flänga runt och slitas mellan två hem. Var dessutom underbart att ha två julaftnar 😀

  Svara
 10. Jennifer

  Mina föräldrar separerade när jag var 5 år och jag har alltid fått välja själv hur jag vill göra under julen. Har gjort lite olika varje år. Som sagt, det viktiga är att barnen mår bra och inte känner sig pressade av någon förälder. Det jobbigaste med att ha varit “skilsmässobarn” har varit känslan av att alltid svika någon förälder och “välja bort den” genom att välja bort dennes julfirande…

  Svara
 11. Elin

  När jag var liten firade vi med mamma, nån timme med pappa, han brydde sig inte direkt.
  Har alltid hatat julen se de skilde sig och det blev uppenbart att pappa inte brydde sig om oss.
  Men det jag ville säga var att när jag blev stor, så vägrade jag åkte bort på julen, då jag alltid velat fira jul hemma. Så jag sa till alla släktingar att jag firar hemma och jag bjuder på mat om ni vill komma hit! De kom faktiskt 😀. Så sen körde jag varanat år. Hemma och borta. Nu när jag har 3små barn har jag valt att åka bort 2år i rad. Jobbigt o laga mat till alla då😅.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här