Ska partnern få titta där nere under förlossningen?

Hur känner ni kring det där med underlivet under förlossningen? Ska partnern få titta där nere under förlossningen? Eller tycker ni att partnern ska hålla sin blick på era ansikten istället och inte alls kika när bebisens huvud ska krystas ut?

Det går ju “rykten” om diverse män som har blivit avtända på sina tjejer efter att dom har kikat därnere under förlossningen. Googlar man på det så hittar man direkt till forum med män som vittnar om detta. Fruktansvärt! Men jag har tänkt på en sak, det kanske är därför som underlivet sitter där det sitter… Det är inte meningen att “andra” ska titta därnere (förutom barnmorskan) och framför allt verkar det vara strategiskt placerat för att mamman inte ska kunna se sitt egna underliv töjas!

När jag väntade Lucas så förbjöd jag honom att titta därnere under förlossningen. Jag talade om för honom var han skulle stå och fick honom att lova att inte titta. Men han tittade ändå och i efterhand är jag superglad för det för det gjorde vår förlossning till vår. Jair guidade ju mig genom krystarbetet så bra att barnmorskan blev tyst och lät honom göra “sitt” jobb. Jag kände mig trygg med Jair, även fast jag såg att han kollade. Innan Jair så var jag tillsammans med en kille som trodde att kvinnors underliv töjdes och blev slappare för varje gång dom har sex och han tyckte att Victoria Beckham var så grym för att hon gjorde kejsarsnitt för att bevara sig där nere för David Beckham. Tänk vad hemskt att ha med en sån man på förlossningen!

Hur tänker ni kring detta? Ska era partners få titta där nere? Har ni några “förbud” för vad era män inte får göra? Har ni pratat med era partners om sånt här? Vad säger dom?

ska partnern få titta där nere

Bild lånad från Vi Föräldrar

Relaterade Inlägg

32 Kommentarer

 1. Mikaela

  Jag tycker det är en självklarhet att mannen ska få se om han vill. Min man gjorde det vår första förlossning och jag fick nöja mig med att känna mattan av hår (barnets alltså). Jag tyckte att det var skönt och ha en man som var så intresserad och engagerad vid förlossningen. Nu nästa gång blir det ju troligtvis snitt och då har jag beordrat honom att ta massor av bilder eftersom jag uppenbarligen inte kommer få se så mycket 🙁

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Vad skönt att du känner så och att han är så engagerad! Det är verkligen guld värt med en engagerad och intresserad man! <3 Jag tycker inte alls att det är självklart, i alla fall inte vid min första förlossning, då kände jag mig inte alls bekväm vid tanken på det. Jag tycker absolut inte att mannen har nån rätt att se kvinnans underliv under förlossningen, men för mig så känns det självklart vid den här förlossningen. Men det beror på att jag fick se vilken bra coach Jair kunde vara och att han inte blev avskräckt eller svimmade. Haha 🙂 Jag känner mig väldigt trygg med min kropp och med honom den här gången, förra gången kände jag mig inte alls så här säker på min kropp som jag gör nu.

   Svara
   • Mikaela

    Ja bra stöd är ju verkligen ett måste under en förlossning. Jag menar ju självklart inte att det skulle vara okej om han stod o åt popcorn och tittade på fiffi hela förlossningen hehe utan bara en liten glimt just när det händer grejer :-). Va skönt att du känner dig mer bekväm nu och vet lite mer nu andra gången hur han kommer vara med och stötta dig under förlossningen. Låter underbart :-). Jag tror att min man blev lite skrämd vid förlossningen men inte pga fiffi-titten utan mest pga sugklockan. Men han lyckades ändå hela tiden hålla mig lugn genom att sätta på sitt bästa pokerface. Det är verkligen imponerade hur männen kan med o “bara titta på” under en förlossning och behålla modet.

   • Emma - På Smällen!

    Ja, det är sjukt imponerande! Hade Jair skrikit av smärta som jag gjorde under förlossningen så hade jag nog börjat gråta! Ännu mer om jag såg nåt läskigt hända mellan benen samtidigt som den jag älskar skriker av smärta. 😛

 2. Sandra - Gravid med första barnet

  Som det ser ut just nu, så vill jag inte att Linus ska kika mig i fiffin på förlossningen, och det har jag talat om för honom. Jag vill att han ska stå vid mitt huvud och inte nere vid mina fötter.
  Men det kan ju hända att jag skiter blanka fan i det när jag väl ligger på förlossningen, tror inte det känns lika viktigt då, men jag vet inte. Just nu vill jag iallafall inte att han ska vara där och kika, vill inte ha mer folk mellan benan än vad jag behöver 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hehe! Precis så kände jag också när jag skulle ha Lucas 🙂 Det är bra att du har sagt hur du vill ha det tycker jag och sen kan ni ta det som det kommer när ni väl är där. Jag sket fullständigt i att Jair tittade under förlossningen 😛 Jag såg att han gjorde det och jag hann tänka att han inte skulle ha gjort det, men jag brydde mig inte. Dessutom så var han ju en grym coach 🙂

   Svara
 3. zarah

  Min sambo har stått bredvid mig under båda förlossningarna men han har ändå kikar neråt när bebisens huvud kommit ut och peppat på mig. Jag skulle nog inte känna mig bekväm vid om han stod och kollade i samma vinkel som bm, alltså rakt in. Men jag har aldrig förbjudit honom att kolla. Det är ju samtidigt hans barn som föds fram, det är ju så mycket mer än “bara” ett underliv just nu.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Precis så känner jag inför denna förlossning 🙂 Jair stod också vid sidan och kollade lite då och då och peppade mig samtidigt. Det var hur bra som helst 🙂 Men jag vill nog gärna ha honom kvar nära mig och inte därnere mellan mina ben hehe 🙂 Även fast det är pappans barn också, så tycker jag att man har rätt att förbjuda pappan om man verkligen inte vill. Att föda barn är ju väldigt utlämnande trots allt 😛 Men det känns inte som att man ska känna att man måste förbjuda för att man är orolig för att mannen inte ska vilja ha sex nån mer gång. Då är det ju nåt fel på den mannen haha!

   Svara
 4. Emma Moberg

  Min man ska inte titta 🙂 Dels tycker jag det känns lite läskigt och jag skulle själv nog inte vilja se hur de ser ut ärligt talat.. Dessutom är min man lite känslig för blod och “sjukhus saker” så jag är rädd han tuppar av om han tittar :p Men tror inte han skulle bli avtänd av det och skulle han under förlossningen verkligen känna att han vill titta så kommer jag inte skrika nej.. Men nu innan när vi pratat om det har jag sagt att jag inte är helt bekväm med det 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Låter som en bra plan att inte titta då 🙂 Pappa gör mer nytta vaken än avdäckad 🙂 Jag kände som du att jag inte ville att Jair skulle titta för att jag själv tänkte att det skulle se läskigt ut, men det tyckte uppenbarligen inte Jair. Däremot så tyckte han att moderkakan var sjukt läskig. Jag frågade hur den såg ut (jag var för hög på lustgas så jag missade den) och då svarade Jair “Jag vill inte tänka på den.” Och varje gång jag tar upp den, till och med nu, 3 år senare så får jag samma svar haha!

   Svara
 5. Tove

  Jag och Jonas “hjälpte till” tillsammans sista biten med Benjamin när han skulle ut. Vi la honom båda två på mitt bröst. Det var en fantastisk upplevelse ?

  Svara
  • Johanna

   Åh vad fint att själva lyfta fram sitt barn! Tycker bara det verkar oerhört läskigt, jag kommer inte att våga för “tänk så är bebisen så slajmig eller snabb att jag tappar bebisen”? Hur födde du och vad kände du?

   Och gällande att titta in i Fiffi, vi har pratat om det… Jag sa bara “jag vill nog helst ha dig som stöd däruppe, men vill du kolla får du såklart göra det när du vill. Skulle du sedan få svårt att ha sex med mig får du söka psykolog för den situationen har inget med sex att göra så då är det ju du som har ett problem.” Haha han höll med…

   Svara
   • Emma - På Smällen!

    Sådär har jag också tänkt Johanna. Orolig att inte lyckas, men då är ju barnmorskan där tänker jag 🙂

    Vilket skönt samtal ni verkar ha haft haha! Håller med dig helt och hållet! Män som får problem eller blir avtända på kvinnor pga vad dom har sett under förlossningen har andra problem som dom får söka psykologhjälp för – that’s it! 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Gud sååå häftigt! Jag föreslog nyss detta för Jair, inte för att jag är så övertygad om att jag vill, mer för att jag vill att han ska få chansen att välja det om han vill. Jag tänkte att han kanske inte ens vet att man kan göra så <3 Vill han så är det ok för mig, annars trivdes jag väldigt bra med det jobbet som han gjorde på förlossningen med Lucas. Han var ett superbra stöd och pushade mig, allt var perfekt!

   Svara
 6. Linda

  Det där är nog det sista jag har tänkt på när jag legat med värkar. Känns rätt oviktigt just då. Men jag skulle nog tycka det var onaturligt om Robert inte ville titta på vårt barn. Jag är själv så nyfiken så hade jag kunnat hade jag tittat. Är nog inte så pryd helt enkellt

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Nej, nej, när jag väl låg där så brydde jag mig inte ett skvatt om var Jair tittade. Det var sånt som jag grubblade på innan förlossningen 🙂 Jag tycker inte alls att det är onaturligt att inte vilja titta, många reagerar ju starkt på när deras partner utsätts för smärta. Min pappa berättade att när min mamma sövdes så började hon hosta konstigt och då blev pappa så yr att han nästan svimmade. BM kan visa med spegel om man vill se när huvudet kommer ut, jag ville inte det för jag tror att jag skulle bli yr i bollen då. Jag vågade inte titta på mina stygn efter förlossningen, det räckte med att jag råkade känna dom med fingrarna, det var läskigt nog haha!

   Svara
 7. Siranee - Thaimorsan.se

  Haha M ställde sig framför min fiffi och barnmorskan som var in charge sa till honom att ställa sig på sidan. Han tänkte väl inte klart då och bara ställde sig där. Jag sa att det var “på egen risk” om han ville stå där haha! Han stod så att han kunde så bebisens huvud/hår båda gångerna.

  Svara
 8. lin

  Jaa… Om han ville! Men han skulle nog svimma. Han klarar inte riktigt av sånt. Så om han i ett sinnrsförvirrat ögonblick skulle vilja titta, så skulle jag för hans eget bästa neka.

  Vilken knäppis den där killen verkar vara! Stackars tjejen som föder hans barn… 🙁

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hehe! Och det kan ju bli ännu känsligare när det är den han älskar som har ont. 😛 Ja, han sa mycket sånt knäppt och vill inte tro på mig när jag sa att det inte var så. Det han trodde var så knäppt så jag lyckades inte ens googla fram att han hade fel. Jag kontrade med att snoppar blir mindre när dom har mycket sex också för dom slits ut som typ ett bromsbelägg och tillslut blir det inget kvar 🙂 haha!!!

   Svara
 9. Amanda

  Jag är förstagångsföderska och beräknad till 13 april. Jag vill börja med att tacka för en underbar blogg. Som får de här sista dagarna att kännas mindre långa.

  Min man har svårt för blod och sår så känns säkrast om han inte tittar ner för mycket. Sen har jag ju en kunnig barnmorska mellan benen och maken gör mer nytta vid huvudet. Men jag har inte förbjudit honom att titta.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Tack underbara du!!! ❤️ Då är du ju beräknad bara en dag innan mig ju 🙂

   Ja men så känner jag också 🙂 Jag vill gärna ha Jair nära mig och inte därnere, då är jag ju ensam däruppe haha!! På förlossningen med Lucas stod Jair vid mig men sträckte sig för att kolla därnere ibland 😛 jag har inte förbjudit honom denna gången 🙂

   Svara
 10. Angelica

  Mannen fick välja själv, och han tittade “där nere” när bebisen kom ut på alla förlossningarna. Han blev inte traumatiserad av det 🙂

  Svara
 11. Cassandra

  För mig spelar det ingen roll om han tittar eller inte. Han själv vill dock inte titta som det är i nuläget men kan tänka mig att det ändras när stunden är kommen. Han är även osäker på att klippa navelsträngen. Han får göra som han vill så får vi se vart vi hamnar. Men kan förstå att det kan kännas främmande. Han är inte alls lika fascinerad av kroppen som jag är… För mig som är sjuksköterska är ju typ inget äckligt eller otäckt.. 😉 Usch vilken hemsk kille som tror man skulle välja kjejsarsnitt för hans skull. Fy.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hehe! Jag tycker inte heller att det känns äckligt, men jag hade inte vågat titta på mig själv, men på nån annan hade jag inte alls haft problem med 🙂 Men som partner till en födande så kan det vara omtumlande att se sin älskade i smärta och då kanske det blir ännu jobbigare att se underlivet i det skicket då! Ja, verkligen hemsk! Har svårt att tänka mig att Vicktoria valde kejsarsnitt för David Beckhams skull, tycker det låter sjukt konstigt faktiskt!

   Svara
 12. Anna

  Innan första förlossningen förbjöd jag min sambo att titta där nere men det gjorde han ändå:) Var en lång och tuff förlossning så jag brydde mig inte om det alls då. Vid andra förlossningen som gick snabbt och smidigt såg han nästan hela förlossningen. Eftersom det blev ett barn till så han blev verkligen inte avskräckt från att ha sex med mig trots allt han såg och även att jag bajsade på mig. Killar som inte längre kan tända på sin tjej efter de sett en förlossning är inga riktiga män tycker jag:)

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Håller helt med dig! Och som en annan läsare skrev högre upp, problemet ligger hos mannen som förmodligen behöver psykologhjälp med sina problem som inte alls har med kvinnan att göra. Jag var egentligen inte orolig för att Jair inte skulle vilja ha sex mer. Jag var mest orolig för att han skulle bli chockad, jag skulle nog inte klara av att se mig själv därnere under förlossningen, däremot har jag inga problem att se videos på youtube när kvinnor föder ut huvudet på bebis.

   Svara
 13. Jennie

  Är i vecka 37, har sagt långt innan jag blev gravid att han inte får titta där nere vid förlossningen 😛 Han får va vid mitt huvud och stötta mig! Det är ju oftast inte bara en bebis som kommer ut heller… inget jag vill han ska se. Detta har nog mest med mig själv att göra – tycker det allmänt är väldigt jobbigt att gå på gynus där någon ska titta med strålkastare när jag särar på benen. Nej tack! 🙂

  Svara
 14. Therese

  Det enda jag sa var “Inga foton nedanför midjan!!” 😉

  Sen minns jag faktiskt inte men jag tror att han kikade när vårt andra barn föddes. Första var med sugklocka så han hade inte fått plats mere vid sängkanten om han så velat 🙂

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här