Okategoriserade

Saker som en bebis verkligen behöver

Inköpslistan för allt man ”behöver” köpa när man ska få barn första gången kan göras oändligt lång om man inte sållar lite. Vår lista var superlång! Och det kändes nästan som jorden skulle gå under om vi inte hade köpt allt som var på listan innan förlossningen! Kolla den låååånga listan jag skrev när jag väntade Lucas HÄR! Och sen när vår förstfödde väl kom så blev jag förvånad över att allt inte var så livsviktigt som jag först trodde… haha!! Ganska så snopet! Särskilt eftersom Lucas hade kostat oss nästan exakt 31 520 kr redan innan han föddes!!! :-O Läs inlägget jag skrev med allt vi hade köpt och vad allt kostade: Vad kostar bebis?

Men nu vet jag bättre. Faktum är att man behöver faktiskt inte alls så mycket saker som man tror till bebisen. Det mesta kan man dessutom skaffa när bebis väl är här för då vet man vad man verkligen behöver. Alla bebisar är dessutom olika så det är inte alls säkert att man behöver allt det där som man tror. När Lucas var född så skrev jag ett inlägg med Onödiga och nödvändiga saker till bebis och nu med Isadora så ser det lite annorlunda ut så jag tänkte att jag skulle skriva ett nytt liknande inlägg med vilka saker vi använder till henne och hur ofta. Isadora är nu 7 veckor så vissa saker kanske vi kommer börja använda mer när hon blir lite större 🙂

Varje dag

Barnvagnendetta är enligt mig det viktigaste köpet man gör innan man blir mamma/pappa. Lägg ner tid och köp en bra barnvagn som ni blir nöjda med och kan använda lång tid. Läs gärna mitt inlägg: Vad ska man tänka på när man ska välja barnvagn? 
Babysittern Isadoras bästa kompis! Vi har en som vibrerar som Isadora sover en stund i varje dag. Babysittern kommer från Fischer Price – just den som jag har är ärvd från min lillebror så den hittar jag inte att köpa tyvärr.
Gravidkudde/amningskudde min bästis i sängen! Jag sover fortfarande med min bbhugme varje natt. Jag kan inte sova utan den! Den är tänkt att användas som amningskudde också men jag brukar inte använda den till det för Isadora äter ju ändå så snabbt. 
Babyfilt Vi har hittat en mjuk och precis lagom varm babyfilt som vi använder över allt och istället för täcke på natten. Det kommer lite allt möjligt på den så vi får tvätta den varje gång vi tvättar vitt, men den är så bra så vi borde nästan skaffa en till 🙂 Filten kommer från Vinter &  Bloom och heter Classic Dots
Skötväska Jag hade aldrig klarat mig utan skötväska! Vi har så mycket prylar som ska med varje dag! Tips när ni tittar på skötväska är att välja en med mycket fack på utsidan så att man slipper öppna stora facket när man bara ska ha en liten grej (t.ex. när man är på bussen). Ett exempel på en sådan skötväska är DENNA.
Förvarningslåda för våtservetter Jag har faktiskt köpt två stycken nu för att kunna förvara mina hemmagjorda våtservetter på nåt smart sätt. Jag har en som står på skötbordet och en lite mindre som jag har i skötväskan 🙂 Ni hittar dom HÄR!
Amningskupor Jag använder engångs från Natusan, men jag är lite intresserad av att prova tvättbara. Någon som kan rekommendera det?
Napp Köp inte för många iförväg för det är inte säker att bebisen tar napp. Till Lucas var det helt onödigt att köpa massa nappar.
Snuttefilt – Helt onödigt för Lucas, men helt nödvändigt för Isadora
SleepCarrier Vi har den jämt i vagnen och kan på så sätt enkelt bära upp Isadora till lägenheten och samma sak när vi ska ner till vagnen igen.
Babynest Isadora sover flera gånger om dagen och ibland på natten i sitt babynest som min mamma har sytt. Hon behöver ha det lite ombonat för att kunna somna på sängen.
Napphållare Varje gång vi lyfter upp Isadora så spottar hon ut nappen så napphållare är ett måste när vi är på stan 🙂
Vanlig pedalhink Vi skippade blöjhink helt och hållet denna gången. Refillpåsarna var så dyra till den vi köpte sist och den här gången ville vi gärna ha en mindre hink så att vi belv tvungna att gå ut med soporna oftare. Känns som ett väldigt bra val hittills. 
Skötbädd – Vi har köpt en skötbädd och lagt på tvättmaskinen, enkelt och praktiskt med nära till hands med vatten osv.
Bedside crib Isadora sover just nu ganska mycket i sin Bedside crib där hennes babynest ligger. Ibland, om hon har somnat i sängen jämte mig efter amningen så drar jag över henne genom att dra i täcket som hon alltid sover på när hon ligger i min säng. Superpraktiskt och då blir det säker samsovning när storebror kommer och vill sova också 🙂
Nattlampa Jag har köpt en ljusslinga med bollar som jag har tänt hela nätterna för att jag ska kunna se Isadora när vi samsover och när jag ska amma. 

Flera gånger i veckan

Bärsjal/bärsele EasyHug eller ErgoBabyJag använder båda ungefär lika mycket, allt beror på tillfälle. Bärsjalen använder jag mest när jag inte har plats för att ta med bärselen eller när jag egentligen inte hade planerat att bära. Sjalen är nämligen alltid med i skötväskan.
Moseskorgen  Isadora somnar väldigt gott när hon vaggas till sömns i den. Ibland använder vi den varje dag och ibland tar vi babysittern istället. Det beror oftast på vilken tid på dagen det är och om jag gärna vill att hon ska sova i sovrummet istället för i vardagsrummet.
Badbalja med stativ Först köpte vi bara badbaljan och då var det jättejobbigt att bada bebis, men så fort vi hade köpt stativet så blev det lätt och smidigt att bada 🙂 En läsare som bor trångt tipsade om att ställa badbaljan med stativ ovanför toaletten om man inte har plats i duschen – smart!
Badtermometer Smidigt sätt att säkerställa att vattnet inte är för varmt innan man har fått kläm på hur det ska kännas när man doppar armbågen 🙂
Babygym Isadora tycker babygymmet är roligt nu och ligger och pratar med figurerna och skrattar när hon ser sin egen spegelbild. Hon har inte varit så mycket vaken tidigare så det har inte varit något tillfälle att använda det, men nu använder hon det ofta 🙂 Vi har det HÄR babygymmet.

Aldrig

Mjölkuppsamlingskupa Jag läcker men jag tycker det är så krångligt med dom där kuporna och hygienen kring dom. Ni som använder såna, kokar ni varje gång ni har använt dom?
BröstpumpÄn så länge har jag inte använt den en enda gång, men med Lucas använde jag den mycket i slutet på amningen så det kommer väl tillfällen under den här amningstiden också 🙂
Ligga-på-sidan-kuddeVi har en kudde som hindrar bebis från att rulla till mage. Jag hade gärna velat att Lucas använde den, men han blev oftast lite sur när vi skulle använda den så det blev inte av. Isadora har jag lärt att inte somna vid bröstet så hon sover jämt på rygg och då behöver vi inte kudden.
Babymobil för spjälsäng – Jag kanske ändrar mig, men just nu tycker jag att det känns lite onödigt med leksaker vid sängen. Isadora ligger bara i sängen när hon ska sova, annars ligger hon i babygymmet, vagnen osv. Ni som har babymobil till spjälsängen, tycker ni att det är bra? På vilket sätt hjälper det er i er vardag?

Berätta gärna vad ni tycker är dom bästa vs. sämsta inköpen ni har gjort till bebis! Vad behöver man verkligen när man har en bebis och vad var helt onödigt? Vad använder ni mest och vad använder ni minst?

/Inlägget innehåller affiliate-länkar

10 Comments

 • Cissi

  Vilket roligt inlägg! För vår del finns det nog inga ”sämsta” inköp, bara saker vi använt lite men skulle kunnat klara oss utan. Amningskudden använde jag mycket under slutet av graviditeten men tyckte inte alls om att amma med den, bärsjalen har vi bara använt enstaka gånger eftersom den tar sån tid att knyta i jämförelse med bärselen och det inte ens är säkert att bebis accepterar att vara i den. Spjälsängen har vi hittills inte ens använt (bebis 5 månader) men den lär ju komma till användning senare. Mjölkuppsamlare, Amningsnapp och ”tuttbindor” användes jätteflitigt de första veckorna men inte alls efter det.
  De saker som varit ovärderliga för vår del är babynest, vagn, bärsele (ergobaby 360), skötbädd, babyskydd med bas, babysitter, skötväska, små frottéhanddukar, bomullsfiltar och vikbar badbalja med babyinsats i nättyg.
  Det som varit bra att ha men absolut inte nödvändigt är nappar med nappband (jättelätt att sy egna och betydligt billigare än i butik), babygym, plastade lakan och bröstpump. Sen finns det massor att skriva kring nödvändiga hygienartiklar men det blir ju ett helt eget inlägg.

  • Emma - På Smällen!

   Åh bra input! Det där med bärsjalen som ska knytas och bebis kanske inte ens vill vara där i, det är just en sån sak som har fått mig att inte köpa knytsjal. Men det kanske hade funkat med Isadora, alla barn är ju olika.. 🙂 Amningsnappen och plastade lakan har vi inte heller haft nån användning för 😛

   • sabina

    Ja var i stort behov av amnkngsnappar då ja har ingående bröstvårtor, annars hade min dotter aldrig unnat amma! Visste dock ej att de fanns innan fl 🙂 vårt sämsta köpa är nog babynest (något på 1000kr) vi köpte set riktiga orfinaler 🙂 aldrig använt vår dotter hatade! Sen liggdelen på vagnen! Vår dotter låg aldrig där, alla promenader slutade med att pappa bar henne och ja gick med tom vagn 🙁 Sen behöver man inte ha allt innan fl tex babygym, babysitter! Mitt tips är att önska i present efter fl gör annars gör man en massa andra saker som de inte behöver typ 15 snuttefiltar, mmaassaa kläder i st 50 som typ ej hinner användas!

 • pannan

  Oj vilken lista! ? Jag hade sagt vagn, plastade lakan (eller motsvarande), skötbädd, babygym, ngt att förvara utpumpad bröstmjölk i, tvättlappar, blöjor, filt… Till den allra första tiden alltså. Sedan saker som babysitter, leksaker, klämmisar, flaskor. Vi hade ingen babysitter till första men en till andra barnet och då använde vi den ofta. Man klarar sig nog rätt bra med mindre saker egentligen. Tycker ibland att man glömmer att den där första tiden (liggdels- (till vagnen) och amningstiden) går över så fort.
  Jag hade mjölkuppsamlingskupor. Var rätt ok, fick upp lite extra mjölk som jag kunde spara. Jag sköljde bara av efter varje användning, som jag gjorde med bröstpumpen. Tröttnade på det rätt snart med andra barnet och lärde mig handpumpa. 🙂

 • Linda

  Rolig lista! Ovärdeliga saker för oss har varit madrassskydd (att ha på alla ytor hon ligger på), handdukar och nappar. Och faktiskt just en mobil över sängen! Den har räddat oss många stunder och även gett lite tid till dusch och annat som man vill hinna med. Hon älskar att ligga och titta på den och musiken verkar ha en lugnande inverkan på henne. Hon har också blivit glad när hon sett den, efter att ha sovit. Det ger en tid att göra iordning för mat 🙂 och så vagnen. Där ligger hon flera timmar om dagen.

 • Casssandra

  Musikmobilen över sängen används faktiskt här. Perfekt när jag ska klä på mig och bädda i sovrummet. August behöver mycket variation för att inte bli uttråkad så måste varva gym, babysitter och sängmobilen 🙂

 • Line

  Amningskudde har vart helt bortkastad på oss. Lånade en av en vän, testade den 2ggr, men var lättare utan för min del. Sedan skulle vi inte klara oss utan Blöjhink som försluter varje blöja (bajs efter mjölkproteinfri ersättning luktar ruttna ägg! Jag dör varje gång). Eftersom vi hade problem med amningen skulle vi aldrig kunnat amma i 4mån utan pumpen, den var min bästa vän. O dregglisar!! Alma har dreglar som en tok sen hon var 1,5mån. Använder 3 om dagen (2ligger på tork medans 1 dregglas ner) använder jag inte dem får jag byta kläder på henne några gånger varje dag…

 • Johanna

  Jag använder amningsinlägg som jag tvättar. Jag förstår inte varför man ens använder engångs? 🙂 Har ju inget att jämföra med men de tvättara funkar jättebra.

  Mobilen vid sängen är en sån sak jag på förhand tänkte var onödigt och köpte mest för att det var fint. Men min unge älskar den nu vid sex veckor! Hon både tittar och lyssnar och ler. Ofta är det då jag hinner göra frukost. 🙂

  Det är för övrigt massor på din lista som jag inte köpt och som jag heller inte ser någon anledning till. Enligt BB är bröstpump en typisk pryl som många köper men inte använder. Jag handmjölkade lite första dagarna men har hittills inte behövt mjölka ur men tror nog jag skulle försöka handmjölka om det blir aktuellt.

  • Emma - På Smällen!

   Jag använde engångs med Lucas för att jag läckte så fruktansvärt mycket, det gick åt cirka 14-18 inlägg per dygn då. Men nu behöver jag bara 4 inlägg per dygn så nu är det nog värt att investera i några amningsinlägg 🙂

   Kanske skulle köpa en sängmobil då 🙂 Jag köpte en till Lucas men då var han cirka 6 månader så då var den inte så kul längre 😛

   • Johanna

    Gud vad olika det är! Jag tycker jag läckte mycket (kanske måste byta en eller mattvång gånger dagen) men det är bara för att jag jämför mig med min svägerska som inte ens behöver inlägg, haha!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.