Okategoriserade

Så här planerade vi föräldrapenningen

Det är flera som har frågat mig hur vi (läs: jag) har planerat vår föräldrapenning. Jo, vi har planerat så här:

Jag är den enda av oss som har fast jobb. Min sambo pluggar och jobbar extra och har därför inte så hög föräldrapenning och om han ska läsa färdigt utbildningen så passar det inte riktigt att han är föräldraledig nu. Så för oss blir det bäst om han skriver över sina dagar på mig.

I slutet på december så åker vi till Brasilien och bor med Jairs familj och då kommer vi hyra ut vår lägenhet och inte ha så mycket utgifter och då behöver vi inte lika mycket pengar. Bra! För annars blir det svårt att vara ledig i 1 år och 5 månader som jag planerar att vara!

Planen är då att från och med 1:a mars till och med 20:e november tar jag ut 6 dagar i veckan förrutom 2 månader, då tar jag ut fullt, alltså 7 dagar i veckan. Sista mammapenningen på den här nivån blir då utbetalt den 27:e nov och 238 dagar går åt till detta. Därefter tar jag ut 12 SGI dagar och 11 lägstanivå dagar i månaden fram till och med 20:e juni. 21:e juni – 30:e juni tar jag SGI dagar. Juli tar jag ut semester på jobbet och får semesterlön. 31:a juli åker vi hem och 4:e augusti 2014 börjar jag jobba igen.

Undra om jag har glömt nåt nu? Tror jag fick med allt! Fråga gärna om ni vill veta nåt mer 🙂

6 Comments

 • Ida Zäta

  När ska ni skola in på förskola, gör ni det mitt i sommaren då? Jag tänkte eftersom du börjar jobba 4 aug eller kan Jari ta inskolningen?

  Svar från Emma: Ja, planen är att Jair tar inskolningen. Vi tänkte till och med att Jair eventuellt skulle vara hemma och ta vårdnadsbidrag resten av året så att vår plutt hinner bli lite äldre innan det är dags för förskola eller dagis. Vi får se hur det känns då tror jag 🙂

 • sara

  själv är jag ”bara” i 4 månaden och har inte ens börjat tänka på föräldrar dagar..tycker det låter så fruktansvärt krångligt! inte nog med föräldrardagar utan lägstanivåer och sådant oxå! vart har du lärt dej allt detta?! kan man gå på något möte och prata med någon? eller gäller det bara att läsa på på nätet? tacksam för svar /en förvirrad 😉

  Svar från Emma: Jag vet, det är krångligt… Vad jag vet så finns det inget möte eller så man kan gå på. Om man har speciifika frågor kan man ringa till försäkringskassan. Bästa sättet är nog att läsa sig till hur man ska göra. Jag kan tipsa om det här föräldraplaneringsverktyget som jag skrev om i inlägget här: http://minbebis.com/blogg/emmaemma/tips-for-planera-foraldraledigheten/

 • Sofie

  Shit, vilken koll du verkar ha. Har börjat läsa in mig lite, men känner mig fortfarande jättelost med hur jag ska ta ut mina dagar. Är dessutom lärare och behöver ha koll på lov och sådant.

  Svar från Emma: Det är krångligt men det går att förstå om man ger det lite tid. Men jag har bara koll på vad som är bäst för oss… hehe!

 • Emelie

  Wow, imponerande. Jag fick en son den 16/1 och har bara plockat dagar månad för månad än. Blev rikigt inspirerad av dig. Borde nog försöka planera upp något liknande, men tycker det verkar så svårt. Ska försöka bita i det sura äpplet och ta tag i det.
  För övrigt så har jag läst din blogg ett tag nu, men är sämst på att kommentera. Så kul att följa er väg till en bebis!

  Svar från Emma: Grattis till sonen! Kul att du har läst min blogg ett tag 🙂 Jag skrev ett inlägg och tipsade om ett föräldraplaneringsverktyg på försäkringskassans hemsida. Det kanske underlättar lite för dig: http://minbebis.com/blogg/emmaemma/tips-for-planera-foraldraledigheten/

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.