Recept på Pärongårdens tomatsoppa och bröd
Hej alla som är sugen på en riktig god tomatsoppa att värma sig på i helgen! Jag har lovat er att lägga upp det här receptet superlänge, men sen kom jag på att jag måste fråga Pärongården om det är ok att jag lägger upp deras recept. Och ja, det var det!!!
Först måste jag börja med att rekommendera er att gå dit och prova deras goda soppa och mumsiga bröd! Alla ni som är i Göteborg och behöver ett nytt mamma- eller pappahak att hänga på bör absolut gå dit och luncha nån dag 🙂 Givetvis kan man gå dit utan barn också! Går man dit med barn så går det bra att ta med barnvagnen in. Dom har till och med byggt en ramp ner i cafét för att det ska bli enklare att ta sig in med barnvagn. Inne i caféet har dom en lekhörna och lekpöl med leksaker och böcker. Dom har skötbord och säljer även barnmatsburkar om man har glömt att ta med 🙂 Ni hittar deras hemsida HÄR!
Nu till deras mumsiga recept, det vattnas verkligen i munnen när jag skriver det här!
Pärongårdens krämiga tomatsoppa (12 personer)
3 gul lök
3 vitlöksklyftor
5 morötter
1 msk oregano
1 msk timjan
1 msk basilika
5 grönsaksbuljongtärningar
5 dl vatten
2,5 dl röda linser
3 lagerblad
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2,5 liter krossade tomater
———————————————–
5 dl mjölk
1 liter grädde
Skala morötter, lök och vitlök. Dela i mindre bitar och bryn i rapsolja tillsammans med örtkryddorna. Tillsätt allt förutom mjölk och grädde och låt koka c:a 20 minuter.
Ta ur lagerbladen och mixa soppan. Tillsätt grädde och mjölk och låt koka upp.
Pärongårdens limpa, 2 st
5 dl mjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2,5 dl rågkross
1 dl vetekli
0,5 dl vetegroddar
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
1 liter fil
2 dl mörk sirap
Blanda alla torra ingredienser. Rör ner fil och sirap och blanda.
Smöra och bröa 2 st 1,5 liters formar.
Grädda i 100 minuter i 175 grader. (Jag brukar lägga folie över brödet efter 60 minuter.)
Brödet blir saftigt och farligt gott!