Recept på nya Lucas favoriträtt – högrevsgryta!

När jag var hemma hos min vän Eunice för några veckor sedan, bjöd hon mig på kreolsk gryta. Det var så himla gott och påminde mycket om maten jag åt i Brasilien, så jag kände att jag bara måste lära mig! Jag älskar grytor, men har bara lagat det en gång. Köttgryta var faktiskt det första jag lagade när jag flyttade hemifrån. Jag minns att jag hade köpt färdigskurna grytbitar och följde ett recept som stod på buljongförpackningen, men det blev så dåligt! Köttbitarna blev hårda och skrumpna, inte alls goda och efter det ville jag aldrig mer prova. Jag har alltid tyckt att det verkar svårt att göra goda grytor och få köttet att bli mört och så det där med köttsort, det känns nästan ännu svårare…! Men Eunice fick mig att våga! Hon skickade ljudinspelningar till mig på sms och sen testade jag att laga och det blev så gott! Lucas sa att det är hans absoluta favoriträtt och att han ville be sin pappa laga den också 🙂 Det är ett väldigt bra betyg för hans pappa är bra på att laga mat. Jag har aldrig hört Lucas säga så om något jag har lagat förut!

Jag tänkte att jag skulle dela med mig av receptet, men jag kanske har gjort nåt “fel” så att det inte är precis så som Eunice gör, men det blev så gott så det gör inget. Om inte annat kan hon ge mig feedback eller alternativ på hur jag kan göra för att variera 🙂

Recept på högrevsgryta
Ca 1 kg högrev (jag valde högrev för det är lättlagat och blir mört om man kokar det länge och det gillar jag)
1 burk krossade tomater
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1/2 knippe salladslök
1/2 kruka gräslök
1 burk konserverade ärtor
5 potatisar
1/2 kg morötter
3 tsk aromat
Kalvfond
Salt & Peppar
Smör eller olja

Gör så här:
Skär köttet i lagom stora grytbitar och skär bort senor på samma gång. Lägg i en skål tillsammans med hackad gul lök, vitlök och aromat. Låt köttet marinera en stund. Hacka salladslök, gräslök och skär morötter i slantar. När köttet har marinerat, bryn köttet i smör eller olja. Om köttet fastnar, lägg i lite vatten, undvik mer olja. När allt kött är brynt, lägg det i en gryta och häll på en burk krossade tomater. Fyll den tomma burken med vatten och häll på det också. Lägg i salladslöken och gräslöken. Låt puttra under lock i 20-30 minuter. Lägg sedan i morötterna och låt koka i 30 minuter. Smaka av, behövs mer salt? Lägg i så fall i lite kalvfond eller salt. Tärna potatisen och lägg i grytan och låt koka ytterligare 20 minuter. Provstick potatis och morötter för att se om de är färdiga. Tillsätt ärtor och låt stå under lock en stund så att dom också blir varma. Smaka av grytan och salta och peppra vid behov.

Servera grytan med ris, helst kokat på kreolskt sätt, men det har jag inte lärt mig än 🙂

Relaterade Inlägg

3 Kommentarer

 1. Eunice

  Wow, Grattis Emma! Va gullig du är som ”vågar”. Härligt att läsa, varje detalj har du fått med” skulle köttet fastna så häll i vatten och inte mer olja” klockrent.
  Jag skickar gärna recept på riset och annat smått och gott. Du är Bäst😍

  Svara
  • Emma

   Tack Eunice!!!! 😍 Du har gett mig matlagningsglädje tillbaka 🙏🏻 Jag tar gärna receptet på riset igen, det gick bara att lyssna på ljudfilen en gång 🙈

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här